Annonce
Nordfyn

Moderne måde at rydde sne på

Snerydning og saltning af de nordfynske veje kommer til at foregå på en mere effektiv måde. Arkivfoto
IT-systemet Vinterman bliver omdrejningspunkt, når snerydningskøretøjer og saltbiler fremover rykker ud på de nordfynske veje. Nordfyns Kommune sætter systemet i drift om få dage.

Nordfyn: Indtil nu har de 26 chauffører, som rydder sne for Nordfyns Kommune, orienteret sig i mapper med fysiske kort, når de skulle finde rundt i landskabet.

Det slutter nu og er en af flere fordele, når Nordfyns Kommune i løbet af få dage sætter et nyt system i drift. Det hedder Vinterman, ejes af Vejdirektoratet, og bliver allerede brugt i flere af landets kommuner. Med digitaliserede vejkort og bedre processtyring skal systemet effektivisere vintertjenesten og sikre optimal udnyttelse af køretøjer og materiel, hedder det i en pressemeddelelse. Det nye system gør det nemmere at styre hele logistikken omkring vintertjenesten. Hvor det gamle system baserede sig på manuel tilkald af hver enkelt af chaufførerne, som kommunen bruger i sin vintertjeneste, så kan det nu klares med et enkelt museklik. Det betyder samtidig, at den telefoniske vagttjeneste bliver mere tilgængelig for andre opkald. Selve kørslerne foregår efter forprogrammerede GPS-ruter. Vejbredder er på forhåmd registreret i GPS-systemet, så saltforbruget automatisk doseres korrekt i forhold til den enkelte vej. Det intelligente system er koblet op på lagersystemet, så der automatisk sendes en bestilling, når der mangler forbrugsstoffer med mere.

Da alle veje er lagt ind i systemet med vejspecifikationer kan doseringen af vejsalt styres meget præcist, hvilket er gavnligt for miljøet. Vejene tilføres kun den mængde salt, der er nødvendig for trafiksikkerheden.

Som en del af den nye løsning får borgerne mulighed for at følge med i vintertjenesten. Ved at downloade en app til smartphone eller et følge et link på kommunens hjemmeside kan borgerne tjekke, om der er sat snerydning og saltning i gang.

Så nu mangler kun sneen, kunne man tilføje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce