Annonce
Erhverv

Mobilen: Nu er det billigere i EU

1. juli bliver det billigere at bruge mobiltelefonen i udlandet. Teleanalytiker mener, at det stadig er dyrt.

Hvis du skal på sommerferie inden for EU, bliver det fra tirsdag billigere at bruge mobilen, hvis du skal gå på nettet, tale i telefon eller skriver sms-beskeder fra udlandet.

Ifølge Erhvervsstyrelsen vil forbrugerne således maksimalt komme til at betale 1,87 kroner per MB for brug af data inden for EU. Et telefonopkald koster nu 1,77 kroner per minut, mens det koster 0,46 kroner per minut at modtage opkald i EU. At sende en sms koster 0,55 kroner.

Trods prisfaldene skal man dog være varsom med at juble alt for meget. Sådan lyder vurderingen fra teleanalytiker Nicolas Fredriksen fra hjemmesiden telepristjek.dk.

- Det er blevet billigere, men det er stadig meget dyrt. Man kan sagtens risikere, at familiens mobilregning overstiger prisen for flybilletterne, når man tager sydpå, siger han.

- Det er altid en god idé at bruge wifi, når man tilgår nettet og slå mobildata fra, tilføjer Nicolas Fredriksen.

Siden 2007 har en EU-aftale gradvist sænket loftet på priser for roaming, som betyder en særlig takst for at bruge sin telefon i et andet land. Det er meningen, at roamingafgifterne i EU helt skal forsvinde i december 2015.

Men ifølge Nicolas Fredriksen kan teleselskaberne sagtens finde på andre måder at tjene penge på. Det er med andre ord ikke nok, at EU afskaffer roaming-afgiften.

- Det er en lidt molboagtig måde at regulere på. EU burde gå ind og regulere, det jeg kalder de effektive priser ved telefoni, så det også omhandler eksempelvis opkaldsafgifter, siger Nicolas Fredriksen.

Nogle teleselskaber tilbyder desuden såkaldte roaming-abonnementer, der betyder, at forbrugere kan indgå aftaler med selskaber i andre lande og derved betale lokale priser. Det kan være en god idé, mener Nicolas Fredriksen, men ellers lyder anbefalingen at købe et lokalt taletidskort.

De nye EU-regler om roaming-afgifter betyder, at der bliver sat en stopper for en regning, hvis dataforbruget løbet løbsk. Således skal teleselskaberne automatisk spærre for dataforbruget, når dataregningen er på 465 kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

KMD Cup kommer til Odense

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce