Annonce
Kultur

Mmoks er helt sig selv

Wunderbar: Små helt nye kartofler til karamelbrune muslinger med råt indre. Mmoks er skarpt, friskt og fornyende. Foto: Robert Wengler.

Ungt makkerpar vender op og ned på restaurantoplevelsen med friteret svineøre og cocktails til maden - og det er godt

Mmoks

Kongensgade 65 5000 Odense C Tlf. 2826 2923 www.mmoks.dk

Det er befriende, når restauranter tør være sig selv. Som nu Mmoks.

Eleven Mads Friis Nielsen (21 år) og chefen Mathias Kjærgaard (23 år) har kløgtigt kilet sig ind på den fynske restaurantscene med et koncept, som har sikret dem fast arbejde i det åbne køkken på rekordtid.

Mmoks ligger midt i Odenses nye kulinariske trekant med naboerne Flammen, Goma og og No. 61 og trækker på inspiration fra eksempelvis Bo Bechs restaurant Geist med små, moderne retter til overskuelig pris og frække kombinationer, som man oplever det på Noma. Tilsæt en professionel, uformel tone i betjening, et nydeligt interiør, og de fem store stjerner er hjemme for en forfriskende oplevelse, som vil udfordre nogle gæster.

Annonce
Champagnen er på køl, men kunden kan også få mousserende vin fra Assens på den nye restaurant. Foto: Robert Wengler.

En glad færing

Nogle vil studse over friteret svineøre, andre over den fiskede tone i ansjosmayoen til det friterede fiskeskind, men denne anmelder jubler som en færing, der atter sætter sine fødder i Thorshavn.

De to hapsere er sammen med de strimlede grøntsager - barnemad i ordets bedste forstand - appetizers til det glas mousserende rosé fra Skovgaarde i Assens, som er et befriende alternativ til champagne i en pleaserstil med let sødme og et touch af hindbærbrus - enkelt og godt.

Vi hopper på pocheret fisk og rå kalv til første heat. Pighvaren er let pocheret, så den er fast i munden med lardo på toppen, som giver lækker røg og fedme som kontrast til det rå og her er kant fra dilden.

Mmoks er helt sin egen på den gastronomiske scene i Odense. Foto: Robert Wengler.

Rå kalv med tang

Vi spurgte indledningsvis til vin, og tjeneren sendte Kim Gubi Lundvaldt til vores bord for en mere vidende betjening - fair deal - og han foreslår en vin fra Seresin til retten, ret ekspressiv i næsen med sødme og eksotisk frugt, og til 65 kroner glasset er prissætningen på Mmoks i den kundevenlige ende af spektret.

Jeg får en mundfuld af den rå kalv draperet i lilla-rødt islandsk søl - det er tang - og kombinationen er genial med det rå kød, blødt hav med salt til kontrast og en fed mayo til at knytte sammen.

Genial er også kombinationen af årets første kartofler i nænsom tilberedning til flot stegte kammuslinger med karameltouch over det rå indre - og musklerne balancerer flot i tekstur med knoldene i harmoni med forårsbebuderen ramsløg. Kammuslingerne er næppe friskfangede, men til en pris på 120 kroner er det heller ikke at vente.

Smart interiør og rustikke vægge kendetegner den nye restaurant i Kongensgade. Foto: Robert Wengler.

Gin med grønt i glasset

Medspiseren får braiseret gris, og hun må en tur ned om bardisken for at få drikkevarer til - og dermed får svinet (smagfuld udskæring af nakke) selskab af de cocktails, som er en integreret del af konceptet på Mmoks. Specielt tilsmagte blends med en grundstamme af fire centiliter alkohol, så de er friske med mynte, timian eller ingefær som et madvenligt alternativ til øl og vin.

De både læsker og beruser og får overbevist en skeptisk anmelder om, at det fungerer, uanset at man kan savne et glas rødvin til sidst midt i alle de gin-marinerede grøntsager som den skovsyre, kokken har været ude at plukke.

Jeg får saftigt bryst af gråstenhane med bid fra opvæksten - stegt på panden fortæller tjeneren - og i godt selskab med let brændte blomkålsstykker og en hollandaise med noter af brændt smør. Saftig kylling med tekstur fra opvæksten, fine buketter med lidt røgsmag og en let sauce, som er hurtigt væk sammen med resten. Ingefær i cocktail, frisk og med smæk

Mmoks er et behageligt let køkken, man klarer snildt fire retter uden at være forspist, og vi får lyst til at teste kombien af kammusling og rå kalv igen til et par cocktails.

Desserterne er flotte med den ene i hvidt med hvid chokolade og friskhed fra skyr og creme fraiche, hvor jeg kan slå hul på en rabarberkugle, som folder sig ud som en blomst med marcipancreme i midten. Den grynede sødme med kant står perfekt til dessertvinen Quartz de Chaume, som beviser, at raffinerede landbrugsprodukter nu kan noget andet end drinks.

Mmoks-knægtene arbejder hårdt, de har fortjent succesen og de fem store stjerner med en restaurant til kunder, som går ud for at få en oplevelse.

Mmoks er slang for en koffein-holdig drik, som medarbejderne holder meget af. Foto: Robert Wengler.
Rå kalv med søl - tang - er en frisk kombination. Foto: Robert Wengler.
Mmoks syner anonym udefra, men restauranten er noget af det mest spændende, som er sket i Odense de senere år. Foto: Robert Wengler.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce