Annonce
Rejser

Mit yndlingsted: Slottets smukke skove

Bøgebladene har lige foldet sig ud og givet skoven et lysegrønt skær. Der går ikke længe, før skoven er tæt, og solens strålet får svært ved at finde gennem trækronerne. Foto: Anja Limkilde
Vi rejser verden rundt for at få store naturoplevelser. Men hvad med dem, der ligger i vores egen baghave? Jeg har holdt vejret, mens flokke af 20 dådyr løber over markerne. Jeg er blevet betaget af naturens storhed, ældgamle træer og svævende ørne. Og jeg har duftet til blomster og blade, smagt på bær og endda taget nydeligt komponerede selfies - alt sammen i skovene omkring Tranekær på Langeland.
Annonce

Lige for tiden hænger et helt specielt lysegrønt skær over skoven. Det er, mens bladene stadig er bløde, dunede og nærmest gennemsigtige, at bøgen er smukkest. Men det varer ikke længe. En uge måske, så det er om at komme ud i skoven, gå væk fra stierne og lade sig omslutte af det flygtige grønne lys.

Bøgeskovene på Langeland skulle være nogle af landets flotteste. Ved Stengade Strand står et kroget gammelt træ, som kaldes Oehlenschlägers bøg, fordi digteren efter sigende skrev nationalsangen om de brede bøge dér. Men de lysegrønne blade i denne artikel hænger på søjlehøje bøgetræer længere nord på - i skovene omkring slotsbyen Tranekær.

På toppen af en bakke ligger Tranekær Slot med takket gavl, tårn og den karakteristiske røde farve. Herfra har grevers beslutninger gennem historien sat deres præg på Langelands udvikling. Og også på skovene, der har været en vigtig indtjeningskilde for godset. Mængden af rådyr på øen skulle også være grevskabets fortjeneste, og går man ture i skovene ved Tranekær, møder man de hoppende dyr mellem brombærranker, bregner og bøgegrene.

Forårets altoverskyggende attraktion er ugen, hvor bøgen springer ud og maler alt grønt. Med små klatter af hvidtjørn, gule gyvel og anemoner og andre myldrende blomster i skovbunden. Man kan følge forårets udvikling fra dag til dag. Skoven ændrer karakter hele året.

Om sommeren er kronerne tætte over de høje, slanke bøge- og egetræer, som sikkert er dyrket tæt for at få længde på stammerne. Måske bliver de engang til et spisebord eller til varme i din brændeovn. Mellem løvtræerne er der bakker, hvor nedfaldne nåle og kogler ligger og gør skoven tyst og kølig. Ikke en stribe sol finder skovbunden under nåletræerne, der dufter vidunderligt varmt og krydret.

I sensommeren og til efteråret forvandler skoven sig til et spisekammer. Man kan samle kastanjer, plukke brombær, hvis man når det før dyrene, og finde svampe, hvis man ved, hvor man skal lede.

Og om vinteren har vi oplevet hvide landskaber, der giver lyst til at lære at køre med slæde efter trækheste og holde jul som i en Astrid Lindgren-fortælling. Men på det seneste har december-månederne mest bragt storme og konstant regnvejr, der gør skovstierne mudrede og ufarbare. Der er heldigvis længe, til det bliver vinter igen, og man glemmer let, når man går blandt grønne bøgeblade.

I det hele taget glemmer man også sig selv, når man står mellem 130-årige tykke bøge, krogede egetræer, navr-træer, et bælte unge birketræer eller opdager en blomstrende kirsebær eller vildæbler midt i skovbruget. Der er mange opdagelser at gøre, for skovfogederne gennem tiderne har været glade for at blande træsorter og plante kanttræer i skovene, der smyger sig op og ned ad hatbakkerne - det bløde, runde langelandske landskab, der er formet af istiden.

Man kan følge skovstierne, der bliver holdt brede af godsets jægere og flokkene af islandske heste, der bliver redet i skovene, eller man kan forvilde sig ind i skovdybet via en dyreveksel. Der er kilometervis af grønt til en endagstur til Tranekær - og mere end nok til hver dag i året.

Oplev Tranekær

Tranekær ligger på den nordlige del af Langeland cirka 12 kilometer fra Langelandsbroen. Du kan komme dertil med bil eller bus, der stopper lige ved slottet. Selve slottet er ikke åbent for offentligheden til daglig, men i sommerferien vil der være rundvisninger, hvor greve Christian Ahlefeldt-Laurvig fortæller om slottets og familiens historie.

Du kan også besøge et lille, eklektisk museum, Souvenariet. Det er et souvenirmuseum med 4000 genstande. Og så er det også et fint sted at købe ispinde.

I den gamle hestestaldbygning ligger Tranekærs gourmetrestaurant, Generalen. Dækket op med levende lys og hvide duge i de ombyggede båse kan man spise bedre, end de fleste tror. I corona-nedlukningen sælges takeaway fra køkkenet i weekenden.

Sukkerfabrikken er bed and breakfast og en sommeråben café, hvor man kan købe økologisk buffet eller drikke et krus latte på terrassen.

Derudover kan du besøge en åben bigård, gå tur i Medicinhaverne, overnatte på Slotskroen, se smykkekunst i De Gyldne Gemakker eller spise tapas på Café Orangeriet.

Mit favoritsted

De fleste har et sted i Danmark, de holder særligt af, og som de tager besøgende med til eller anbefaler dem at se nærmere på. I en serie skriver nogle af redaktionens medlemmer om deres favoritsted.

Corona og rejser

Som følge af coronakrisen kan nogle af oplysningerne i vore rejsereportager være uaktuelle. Det gælder for eksempel åbningstider og diverse restriktioner. Vi er dog sikre på, at artiklerne stadig kan tjene som inspiration til rejser og udflugter lidt ud i fremtiden.

Tranekær Slot ligger hævet over byen og landskabet. Foto: Vibeke Volder
Den lysegrønne bøgeskov. Foto: Anja Limkilde
Midt i skovturen åbener landskabet sig. Her er sand på stierne, og blomstrende gyvel vokser i kanten af juletræsplantagerne, der er hegnet ind. Foto: Anja Limkilde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce