Annonce
Indland

Mistillid: Tusindvis af læger i åben krig med styrelse

Det efter behandlingen af en mandlig patient på skadestuen på Svendborg Sygehus, at en yngre læge sidste år blev dømt for grov forsømmelse og skødesløshed. Sagen blev starten på en åben konflikt mellem landets læger og Styrelsen for Patientsikkerhed, der rådgav anklagemyndigheden i den såkaldte Svendsborgsag. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Læger landet over fremsætter nu et skriftligt mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed, som de mener driver klapjagt på lægestanden.- Jeg kan ikke acceptere, at jeg og mine kolleger skal gå på arbejde og frygte for at blive straffet af en overaggressiv styrelse, siger overlæge.

Flere tusinde læger udtrykker nu direkte mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed, der er den myndighed, som fører tilsyn med læger og sygeplejersker.

I et længere åbent brev stilet til styrelsens direktør Anne-Marie Vangsted, som avisen Danmark er i besiddelse af, fremsætter lægerne et "klart mistillidsvotum over styrelsens aktuelle linje og fremfærd".

Indtil videre har cirka 2800 af landets knap 30.000 læger bakket op om skrivelsen, der kommer efter en række sager, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge lægerne har ageret "ekstremt aggressivt".

- Det er et meget alvorligt signal fra læger, og det hverken kan eller bør ignoreres af myndigheder og politikere. Vi oplever som læger desværre i stigende omfang, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed prioriterer straf og skyld over læring og i stigende omfang politianmelder læger, siger Andreas Rudkøbing, formand for Lægeforeningen.

Direktør: Jeg er ked af det

Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, hvad er din reaktion på lægernes mistillidsvotum?
- Jeg er rigtig ked af, at lægerne føler sig mistænkeliggjort, og at de ikke har tillid til os. Det har aldrig været meningen med styrelsens arbejde, at vi skulle skabe sådanne følelser.Hvad er din forklaring på, at det er gået galt mellem jer og lægerne?
- Der er rigtig mange følelser på spil, fordi der har været en række enkeltsager, som har været fremme. Jeg er rigtig ked af, at det ikke er lykkes os at sprede mere viden om vores arbejde med at føre tilsyn med institutioner om organisationer. For meget af konflikten bunder i lægernes opfattelse af, at vi er ude på at mistænkeliggøre den enkelte læge, og det har aldrig været meningen. Vores tilsyn skal balancere mellem det organisatoriske ansvar og den enkeltes ansvar.

Hvad har Styrelsen gjort galt?
- Der er sket en stramning af lovgivningen, og flere enkeltpersoner er kommet under skærpet tilsyn. Det, jeg er ked af, er, at vi ikke har været gode nok til kommunikere, hvor meget arbejde vi også lægger i at føre tilsyn med hele institutioner og drage læring af uhensigtsmæssige strukturer og systemfejl.

Kan man reducere konflikten til et spørgsmål om dårlig kommunikation?
- Nej. Der har været enkeltsager, som har ført til, at enkelte læger har følt sig mistænkeliggjort, og det er jeg rigtig ked. Vi er som styrelse udfordret af, at vi ikke kan kommentere enkeltsager, vi kan ikke gå ud og fortælle, hvordan en sag i virkeligheden hænger sammen, fordi vi har en tavshedspligt.

- Det har I da ellers gjort i Svendborgsagen, hvor en af dine ledende medarbejdere udtalte sig i pressen?
- Ja, og det har jeg været ude og beklage. Det var en fejl. Det skal ikke ske igen. Men jeg håber, vi kan komme videre herfra, så vi kan få en ordentlig dialog med lægerne om patientsikkerhed og om, hvad der skal til for, at få vi får genoprettet tilliden.

Til fare for patientsikkerheden

Blandt andet fremhæver lægerne styrelsens rolle i den såkaldte Svendborgsag, hvor en yngre kvindelig læge fra Svendborg Sygehus blev idømt bødestraf ved Landsretten for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en mandlig sukkersygepatient, som senere døde. Sagen har fået tusindevis af læger landet over til at bakke op om den dømte læge under kampagnen DetKuHaveVæretMig.

"Styrelsen har sågar på sektionslederniveau og med opbakning fra direktøren uden respekt for den foreliggende landsretsdom klart udtalt, at man ønskede en hårdere kendelse", skriver lægerne blandt andet om styrelsens rolle som rådgiver for anklagemyndigheden i Svendborgsagen.

Formuleringen henviser til et interview, som styrelsens sektionsleder Karsten Bech gav til Ugeskrift for Læger i efteråret, hvor Karsten Bech udtalte, at en læge, som landsretten havde frikendt i sagen, ifølge sektionslederens opfattelse var skyldig.

I det skriftlige mistillidsvotum til styrelsen argumenterer lægerne også for den seneste konflikt om kravet om et 4000 kroner stort gebyr og et registreringskrav, som har fået et stort antal læger til at trække sig fra regionernes lægevagtordninger. Konsekvensen af styrelsens fremfærd i den sag er ifølge lægerne, at styrelsen har "opnået at true lægvagtdækningen og afskære landets borgere fra frivillig lægehjælp. Dermed er Styrelsen for Patientsikkerhed til skade for patientsikkerheden".

Strammere tilsyn

Styrelsen for Patientsikkerhed blev dannet som selvstændig enhed under Sundhedsministeriet i 2015 efter flere års skandalesager, hvor det igen og igen kom frem i offentligheden, at det daværende Sundhedsstyrelsen ikke havde ført tilstrækkeligt tilsyn med læger og sygeplejersker, som var til fare for patientsikkerheden.

Styrelsen blev derfor dannet for at styrke tilsynet, og i forlængelse af oprettelsen justerede Folketinget lovgivningen på området, hvilket i 2016 førte til den såkaldte strammerlov, der øgede styrelsens beføjelser og pligter til at gennemføre løbende og styrket tilsyn med sundhedsprofessionelle.

Den nye kurs har betydet, at styrelsen i flere tilfælde har foretage politianmeldelser af blandt andre læger.

Annonce

Småfjendsk

En af initiativtagerne til det åbne brev er overlæge Kristian Rørbæk Madsen, der arbejder på Odense Universitetshospital. Han skrev i efteråret 2017 et stærkt kritisk debatindlæg om den måde ledelsen på Odense Universitetshospital håndterede føromtalte Svendborgsag. Debatindlægget førte til, at Kristian Rørbæk Madsen blev kaldt til en "kammeratlig samtale" med sin afdelingsledelse.

Den oplevelse har dog ikke fået overlægen til at tie stille.

- Jeg kan ikke acceptere, at jeg og mine kolleger skal gå på arbejde og frygte for at blive straffet af en overaggressiv styrelse, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev dannet i 2015 som en selvstændig styrelse efter adskillige skandalesager, hvor det kom frem, at tilsynet med læger og sygeplejersker i det daværende Sundhedsstyrelsen i nogen grad var fraværende. Efterfølgende blev der gennemført en række lovstramninger, der skulle rette op på det mangelfulde tilsyn. Men Kristian Rørbæk Madsen mener, at styrelsens nye kurs er direkte skadelig for sundhedsvæsenet.

- Styrelsen er gået alt for vidt i sin individuelle bebrejdelseskultur. Det er ødelæggende for sundhedsvæsenet. Man er gået fra nul procents aggressivitet til 120 procent, og man har sprunget et moderat niveau over. Så i dag ser vi en småfjendsk styrelse, som politianmelder samvittighedsfulde læger, vi ser, hvordan man går efter at straffe yngstemanden i Svendborgsagen, og vi ser en styrelse, som er mere optaget af finde syndebukke på personniveau i stedet for at have fokus på, hvordan vi lærer af vores fejl i sundhedsvæsenet, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed til at lytte til lægernes kritik.

- Jeg vil gerne understrege, at styrelsen er sat i verden for patienternes skyld. Det er absolut nødvendigt med en effektiv styrelse, der hurtigt kan stoppe sundhedspersoner, der er til fare for patientsikkerheden. Når det er sagt, så skal en relativ ny styrelse selvfølgelig også være ydmyg over for opgaven og huske både at lytte og lære, så rammerne for både tilsyn og indrapportering er i overensstemmelse med den virkelige verden, udtaler ministeren i en mail til avisen Danmark.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Sport For abonnenter

Det sorte får i bassinet: Jeanette Ottesen gør i ny bog boet op efter en succesfuld, men drænende svømmekarriere

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Annonce