Annonce
Udland

Mistanke: Svensk politi bliver brugt til selvmord

Politiet i Skåne har nu bedt om undersøgelse af fænomen, der i USA er blevet kendt som "suicide by cop".

Politiet i Skåne er bekymret over, at selvmordskandidater tilsyneladende i stigende grad forsøger at tage deres eget liv ved at fremprovokere skud fra politiet.

- Dette er et fænomen, som ikke eksisterede, da jeg arbejdede i den operative tjeneste. I dag hører jeg om i det i tiltagende grad: at personer aktivt ønsker at blive skudt, og at personer forsøger at narre os til at skyde dem, siger Mats Karlsson, politichef i det nordvestlige Skåne, til avisen Sydsvenskan.

Ifølge politichefen forekommer sådanne hændelser hver tredje uge. Han siger, at problemet er så stort i Skåne, at det kræver store politiressourcer.

Politiet har nu bedt om at få undersøgt fænomenet, der i USA er blevet kendt som "suicide by cop" ("Selvmord ved hjælp af politiet").

En bølge af skuddrab har rystet Malmø, Stockholm og Göteborg i de senere år.

Senest blev en mand i 50-årsalderen dræbt af skud i hovedet, da han kom gående på åben gade i Malmøs centrum onsdag.

Begrebet "suicide by cop" bliver anvendt i to betydninger: Dels når en person, der har begået en forbrydelse, under en efterfølgende politijagt vælger at blive dræbt frem for at blive anholdt. Dels når personer, som i forvejen overvejer selvmord, fremprovokerer en situation, hvor politiet føler sig nødsaget til at skyde.

Ifølge Politiforbundet er begrebet også kendt i Danmark.

Hvorvidt den tragiske tendens har bevæget sig over Øresund er dog vanskeligt at blive sikker på, siger Forbundsformanden i Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

- Vi har ikke nogle tal på det specifikke fænomen. Men vi oplever generelt et voksende problem med flere og flere konfrontationer med psykisk syge i gadebilledet, siger han og fortsætter:

- Det er sådanne situationer, der potentielt kan udvikle sig meget dramatisk på et splitsekund grundet de her menneskers lidelser.

På landets politiskoler forsøger man at forberede betjentene på konfrontationer med utilregnelige personer med psykiske lidelser for at undgå, at de udvikler sig til et "suicide by cop".

I USA har begrebet "suicide by cop" været anvendt i nyhedsmediernes overskrifter siden 1980'erne, men det blev først betragtet som et almindeligt fænomen i begyndelsen af 2000.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce