Annonce
Faaborg-Midtfyn

Mistanke om karpe-klamydia: Fiskere frygter farlig virus og indstiller al fiskeri i Tarup-Davinde

Det er denne karpe, som er årsag til de mange bekymringer. Den blev fanget tirsdag i sidste uge. Privatfoto
Al fiskeri i Tarup-Davindes søer er indstillet for øjeblikket, efter en fisker har fanget en karpe med bylder. Fiskerklub frygter en smitsom virus, der kan sprede sig til andre søer. Fiskerne understreger dog, at virussen ikke er farlig for mennesker, men opfordrer til, at dykkere og badende gæster desinficerer eventuelt udstyr og badedyr.

Tarup-Davinde: En syg og byldefyldt karpe blev i sidste uge fanget i Davinde Sø, og det har sat alarmberedskabet i gang blandt fiskerne i området, som frygter, der er tale om en meget smitsom - og måske dødelig - virus.

- Der findes nogle temmelig smitsomme vira, som vi helst ikke skal have i vandene. Hvis det sker, så skal vi arbejde ret hurtigt, for at smitten ikke breder sig, fortæller Allan Birk Hansen, der er formand for Odense Sportsfiskerklub, som Tarup-Davinde Fiskesammenslutning (TDS) er en del af.


Annonce

Fisken ser ud til, at den godt kunne have en af de vira, som vi er bange for. Derfor tager vi den lige med ro i 14 dage, indtil vi finder ud af, hvad pokker det er for noget.

Allan Birk Hansen, formand for Odense Sportsfiskerklub


Den syge karpe havde rødlige bylder, og derfor frygter Allan Birk Hansen, at der er tale om den farlige koi-virus, der er i familie med herpes-virussen.

- For nogle år siden var der et udbrud i Harte-Donssøerne ved Kolding, og det slog karperne ihjel i stor stil, fortæller Allan Birk Hansen og gyser næsten ved tanken.

Nu tyder de indledende undersøgelser i stedet på, at der er tale om en anden, meget smitsom - men dog ikke dødelig - virus kaldet khv1, som i stedet minder om klamydia.

Søerne ved Tarup-Davinde er i foreløbigt to uger lukket for fiskeri. Kun en lille håndfuld fiskere forsøger at indfange en fisk med symptomer, som DTU Auqa kan undersøge. Arkivfoto: Christian Nordholt

Kort før weekenden blev al fiskeri i søerne i Tarup-Davinde indstillet i to uger for at undgå, at smitten spreder sig via for eksempel fiskeudstyr, der bruges i flere forskellige søer.

- Fisken ser ud til, at den godt kunne have en af de vira, som vi er bange for. Derfor tager vi den lige med ro i 14 dage, indtil vi finder ud af, hvad pokker det er for noget. Og om det er noget, vi skal være særligt opmærksomme på. Det nytter ikke noget, at vi 14 dage senere finder ud af, at vi skulle have gjort noget mere, siger Allan Birk Hansen.

Fisker fra Esbjerg

Karpe-fisker Rasmus Hoffmann fra Odense, som jævnligt fisker i Tarup-Davinde, har fulgt sagen tæt. Han fortæller, at det var en fisker fra Esbjerg, som fangede den syge karpe tirsdag.

- Min første tanke var "åh nej", fortæller Rasmus Hoffmann, der hørte om det torsdag morgen.

Lystfisker Rasmus Hoffmann er en del af en lille håndfuld fiskere, som nu forsøger at indfange en fisk med symptomer, som biologer og fagfolk fra DTU Auqa kan undersøge nærmere og på den måde afklare, hvilken virus der er tale om. Det er nemlig bedst, at fisken er levende, når diagnosen skal stilles.

Biologerne har set billeder af den døde fisk og mener altså ikke, der er tale om den dødelige koi-virus, men i stedet den såkaldte smitsomme, klamydia-lignende virus.

- Ja, jeg må ærligt indrømme, at jeg også trak lidt på smilebåndet, da jeg læste, hvordan de beskrev den, fortæller fiskeren.

Hvis det viser sig, at der er tale om en smitsom virus, og ikke bare et enkelt sygdomstilfælde, kan det få stor betydning for fiskeriet i Tarup-Davinde resten af sommeren.

- Måske bliver vi nødt til at lukke ned for fiskeriet, indtil vi når en vandtemperatur på under 12 grader. Så vil virussen nemlig blive inaktiv. Men det er kun et måske, og det er en vurdering, som vi laver, når vi får endeligt svar fra DTU, fortæller Rasmus Hoffmann.

Annonce

Ikke farlig for mennesker

Både formand for fiskerklubben, Allan Birk Olsen, og lystfisker Rasmus Hoffmann understreger, at ingen af virusserne er farlige for mennesker eller andre dyr. Det er udelukkende karper, som kan blive syge.

Men for de karpe-glade fiskere er det en meget alvorlig sag, hvis fiskene, som jævnligt bliver fanget og sat ud igen, mister livet. Det fortæller formand for Odense Sportsfiskerklub Allan Birk Olsen.

- Karpe-fiskere er hyggelige mennesker, og nogle af fiskerne har givet de store karper navne. Nogle af dem har sågar grej med, så de kan smøre fiskene, hvis de har sår eller lignende. Det er lige før, de er i familie med karperne. Nogle af karperne er jo 20 eller 30 år. Derfor passer fiskerne meget på, og derfor handler vi også hurtigt, siger han.

For at beskytte karper i de øvrige søer opfordrer fiskerklubben andre besøgende i Tarup-Davinde-området til at desinficere udstyr, der har været i vandet - for eksempel waders, dykkerdragter, badedyr eller fiskegrej. Derudover opfordrer klubben til ikke at lade hunde bade i søerne - ikke fordi de kan blive syge, men fordi de nemt kan overføre sygdommen til andre søer.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

GOG

GOG-komet tog ikke telefonen da landstræneren ringede

Odense For abonnenter

Mon komiske Ali er hentet ind som konsulent på Odense Letbane

Odense

1.000 IT-svindlere banker på porten hver dag: - De forsøger at lokke brugernavn og password fra os

GOG For abonnenter

Poul er manden bag den særlige GOG-kultur: - Samværet er det vigtigste. Alt andet er bare pladder

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 19. oktober

Kerteminde

Har du undret dig? Derfor har Kerteminde Kommune ingen hjemløse

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Navne For abonnenter

Odenses Elvis brænder for badminton: - Min frivillighed er tilbagebetaling for det, sporten har givet mig

Annonce