Annonce
Odense

Advarsel nåede ikke ud til alle beboere: Mistanke om colibakterier i drikkevandet

Vandcenter Syd og Odense Kommune forsøger at informere bredt om mistanken om colibakterier i drikkevandet og kogeanbefalingen i det berørte område. Arkivfoto:
Ikke alle får direkte besked, når der opstår mistanke om forurenet drikkevand, som der siden onsdag har været i området omkring Zoo og OUH i Odense. Vandcenter Syd informerer via direkte sms-er, sociale medier, pressen og Odense Kommune, der har kontakt til mange borgere.

Det var ikke alle 1644 beboere i området omkring OUH og Odense Zoo, der fik direkte besked onsdag, da der opstod mistanke om colibakterier i drikkevandet. Onsdag sendte Vandcenter Syd en meddelelse ud om, at man anbefalede beboerne at koge drikkevandet på grund af mistanken.

Vandcenter Syd og Odense Kommune informerede bredt via sms til de borgere, der er tilmeldt centrets sms-tjeneste, via kommunen, der også har en sms-tjeneste og som har direkte kontakt til daginstitutioner, ældre beboere og eventuelt socialt udsatte i området. Resten håber Vandcenter Syd og kommunen får beskeden via de sociale medier, pressen, familie, bekendte og naboer.

Sognepræst Susanne Holst, der bor på en af de berørte adresser er en af de beboere, der intet anede, før hun blev ringet op af en bekendt og fik besked.

- Jeg har ikke været hjemme og er heller ikke tilmeldt sms-beskeder fra hverken Vandcentret eller kommunen, så jeg viste ikke noget. Jeg mødte en beboer i min opgang, som havde været ude og hente vand, og de var heldigvis ikke blevet syge. Heldigvis har jeg ikke nået at drikke af vandet, siger Susanne Holst, der håber, at Vandcenter Syd og Odense Kommune har et beredskab klart, hvis mistanken bliver til vished.

- Jeg tænker, de skal have et beredskab klart til en anden gang. Det kan jo gå grueligt galt især for ældre og svage borgere, bemærker hun.

Hos Vandcenter Syd har man gjort sig nøje overvejelser om, hvordan man bedst når de berørte borgere, fortæller Marianne Bjerrum Lai, der er områdechef i Vandcenter Syd.

- Vi overvejer selvfølgelig, hvordan vi bedst får budskabet ud i tæt samarbejde med Odense Kommunes forvaltninger, der har kontakt til mange borgere både ude i hjemmene og på daginstitutioner og den salgs. Vi overvejede at omdele noget skriftligt i postkasserne, men vi kom frem til, at det ikke nødvendigvis går hurtigere. En vigtig kanal er også de sociale medier. Vi har lagt pressemeddelelsen og adresselisten ud på både Odense Kommunes Facebookside og vores egen Facebookside. Her kan vi se, at beskeden og adresselisten bliver delt. Vi opfordrer også til at naboer giver hinanden besked, siger hun.

I løbet af i dag, torsdag, får Vandcenter Syd endeligt svar på om, der blot er tale om en mistanke eller om der er colibakterier i drikkevandet.

Var der kun tale om en mistanke bliver den information givet videre på samme måde, som beskeden i går, men er der tale om forurenet vand, er det en ny situation, siger Marianne Bjerrum Lai.

- Så sætter vi en helt ny beredskabsplan i gang, siger Marianne Bjerrum Lai.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Nyborg

75-årig giver et nap med i børnehaven

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Odense

Palle Krabbe i Rismarken

Middelfart For abonnenter

Storpolitik i strandkanten: Lodsejere fik afløb for frustrationer om Baltic Pipe

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];