Annonce
Debat

Missing news skåner økologi og snyder forbrugerne

Annonce

Øko: ”Hvis man vil undgå pesticidrester, skal man spise økologisk”, hedder det i en udtalelse fra DTU Fødevareinstituttet, jf. avisen Danmark 3. maj. Hvordan harmonerer det med, at danske økologer bruger cirka 50 sprøjtemidler, eller gifte, som Økologisk Landsforening siger? Er det fordi noget af øko-sprøjteriet er udvundet af planter som chrysantemum og bacillus thuringensis? Gør det midlerne ”naturlige”? Rød fluesvamp er også naturlig – og hundegiftig, akkurat som nævnte midler er giftige. Det er jo derfor, økologerne bruger dem!

Disse midler er aldrig fundet i øko-varer, lyder svaret. Næh, for der analyseres ikke for dem! Ved at sætte kikkerten for det blinde øje gøres økologi ”ren og naturlig”. Dog ingen regel uden undtagelse: Insektmidlet spinosad er fundet i økovarer. Det er, så vidt vides, den eneste øko”gift”, danske myndigheder leder efter. De andre 50, også de mere skrappe, går fri! Er årsagen, at det er blasfemi at stille spørgsmål ved religiøse sandheder?

Når det er sagt, så tak til DTU for udsagnet om, at forbrugerne trygt kan spise 600 gram frugt og grønt dagligt – og både konventionelt og økologisk. De ”gift”mængder, der lejlighedsvis findes, er mikroskopiske og udgør ingen sundhedsrisiko. Tak også for påpegningen af, at både dansk øko og konventionel produktion er renere end øko-import. I andre EU-lande er der flere end 100 midler på øko-sprøjtelisten, i Italien hele 576, heraf 160 med indhold af kobber. Men i Danmark analyseres kun for spinosad! ”Pesticidsfri øko” er fake news.

Hvorfor kræver minister Ellemann ikke, at både Fødevarestyrelsen, DTU, Økologisk Landsforening, DN og andre holder op med at fremhæve økologi på bekostning af bæredygtig, konventionel produktion? Alternativt kunne Alternativet og det øvrige folketing kræve ren økologi – altså forbyde økologernes ”giftsprøjtning” som betingelse for brug af det røde Ø-mærke. Stil samme krav til importvarer.

Grænsen for indhold af trafikudledte potentielt kræftfremkaldende tjærestoffer i overfladejord i vore byer er 40.000 gange større end det tilladte pesticid-restindhold i grundvand. I vand gælder en grænse på én tusindedel af faregrænsen. Det hænder, en boring ud fra denne grænse lukkes pga fortidens synder. Giftgrænsen for byjord, hvor børn leger, blev i 2006 hævet fra 15.000 til 40.000 gange vandgrænsen. Problemet er især slid fra dæk og asfalt, så elbiler gør ingen forskel. Vi véd også, at økologi yder for lidt og derfor beslaglægger for megen jord med unødig CO2-udledning til følge. Hvorfor trækker sådanne forhold ikke overskrifter i hovedstadsaviserne? Hvor er radio og TV?

Alle taler om fake news. Når det gælder mediebehandlingen af fødevaresikkerhed, miljø og forurening samt klima, rækker det ikke. Missing news er et endnu større problem. Spredning af fake news er at lyve. De ansvarlige for missing news er manipulatorer.

Jørgen Lund Christiansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce