Annonce
Udland

Missiler fundet på libysk oprørsbase kom fra Frankrig

-/Ritzau Scanpix
Fund af missiler forstærker mistanke om, at Paris støtter oprørslederen Khalifa Haftar militært.

Den franske regering siger onsdag, at franske missiler, som er blevet fundet på en oprørsbase i Libyen, tilhørte Frankrig. Sagen skaber tvivl omkring franskmændenes rolle i den libyske konflikt.

Det franske forsvarsministerium bekræfter en rapport i The New York Times om, at amerikanskfremstillede Javelin missiler, der blev fundet i en oprørslejr syd for Tripoli sidst i juni, var blevet indkøbt i Frankrig.

Men Frankrigs regering afviser, at det har leveret missilerne til oprørslederen Khalifa Haftar, hvilket ville have været et brud på FN's våbenembargo.

Ministeriet i Paris siger, at franske styrker, som opererer i det krigshærgede Libyen, havde vurderet, at missilerne ikke duede, og at de derefter mistede kontrollen med dem.

- Våben, som var ødelagt, og som var sat ud af brug, blev midlertidigt lagret i et varehus for senere at blive bragt til destruktion. Våbnene blev ikke overført til lokale styrker, hedder det i den franske erklæring.

Panserværnsmissilerne, som hver især har en værdi af over 1,1 millioner kroner, blev beslaglagt af styrker, som er loyale mod den FN-anerkendte regering. Styrkerne fandt missilerne i en oprørslejr i Gharyan 100 kilometer syd for Tripoli.

Tre af missilerne samt kinesisk fremstillede granater, som var påstemplet De Forende Arabiske Emiraters kendetegn, blev fremvist for journalister den 29 juni.

Erklæringen fra det franske forsvarsministerium forklarer ikke, hvordan det franske militær mistede missilerne, og sagen vil formentligt forstærke en mistanke om, at Paris støtter Haftar militær samtidig med, at Frankrig støtter ham i det internationale diplomati.

EU er med til at opretholde en FN-våbenembargo mod Libyen, mens en EU-flådemission ud for Libyens kyst (Operation Sophia) forsøger at forhindre, at udenlandske våben strømmer ind til konfliktens parter.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce