Annonce
Læserbrev

Misbrugsfamilier. Børn bliver overset

Læserbrev: I Danmark er der mindst 122.000 børn og unge, der hver dag mærker konsekvenserne af forældrenes misbrug. Forskningen viser eksempelvis, at et ud af tre børn og unge fra misbrugsfamilier selv udvikler et misbrug. Sammenlignet med andre børn og unge har de ca. dobbelt så stor risiko for selvskadende adfærd og selvmordsforsøg.

At vokse op i en familie med misbrug giver ar på sjælen, som vi hverken menneskeligt eller økonomisk kan se bort fra – og desværre er der mange børn og unge, der aldrig bliver opdaget. Børn og unge er omsorgsfulde, kærlige og føler et ansvar for familien. Derfor fortæller de sjældent om deres forældres forbrug af rusmidler, og de skjuler ofte den situation, de står i. Vi må og skal aldrig lukke øjnene, hvis Pernille fra 8.b viser de mindste tegn på, at noget ikke er, som det skal være derhjemme.

Vi skal så tidligt som muligt tage børn og unges negative situation alvorligt og reagere på den. Vi kan ikke ændre på, at børnene allerede har lidt overlast, men vi kan lave en helhedsorienteret indsats. Det kan give det enkelte barn handlemuligheder her og nu, og på længere sigt mindske risikoen for udvikling af eget misbrug, depression mv. En forebyggende indsats vil samtidigt modvirke høje kommunale udgifter.

Novavi Ung Revers Odense tilbyder gratis hjælp til børn og unge under 25 år, der er vokset op i familier med misbrug. I perioden fra 2016–2019 har 185 børn og unge fået hjælp af Novavi Ung Revers Odense. På landsplan har 750 børn og unge fået hjælp af Novavi Ung Revers og 93 procent af dem vurderer, at behandlingen har haft en positiv betydning for deres liv.

Vi skylder Pernille fra 8.b. og andre børn og unge, der vokser op i familier med stof- og alkoholproblemer, at være særligt opmærksomme på tegn og konsekvenser. Vi har alle et ansvar for at sikre, at børn og unge får den hjælp og rådgivning, de har brug for.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Klumme

Indvandrerkvinder skal frigøres

Indvandrerkvinder fra muslimske miljøer står ofte over for store udfordringer, hvis de vil opløse deres ægteskaber. Én ting er at opnå skilsmisse efter dansk lovgivning – noget helt andet er at opnå skilsmisse efter islamiske normer. I sidstnævnte tilfælde kræves i de fleste tilfælde mandens accept. Det betyder, at mange kvinder fastholdes i et konfliktfyldt ægteskab. Selv om de for længst er skilt efter dansk lov. Det er den uhyggelige melding fra flere muslimske kvinder, som den er kommet frem i en undersøgelse foretaget af VIVE (Det nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd). Både i mit professionelle og frivillige arbejde med voldsramte kvinder møder jeg ofte kvinder med muslimsk baggrund, som spørger til, hvordan der er lykkedes mig at få min religiøse skilsmisse igennem? Jeg har kun ét – enkelt – svar at give: Min danske skilsmisse var nøglen til at opnå frihed. Både juridisk og åndeligt. Den gav mig ro og mulighed for at etablere et nyt liv. Det er ikke alle, der kan gøre som mig, men det er et vigtigt budskab, at i Danmark gælder dansk lov, og en juridisk dansk skilsmisse trumfer altså det religiøse bånd. Det vigtigste er, at de her kvinder kommer stærkt ud af skilsmisseprocessen. Der er rigeligt med udfordringer for en enlig mor, både følelsesmæssigt, økonomisk og praktisk. Og af erfaring ved jeg, at nogle kvinder opsøger imamer i årevis for at afslutte deres muslimsk ægteskab - men kun meget sjældent får de succes med dét. Det er en hård forhandlingsproces, som kræver enormt mange ressourcer. Derfor oplever jeg, at alt for mange kvinder, som prøver at gå dén vej, bryder sammen og går ned med depression og angst. Livet som fraskilt kvinde er ikke nemt i muslimske miljøer. Forvent i hvert fald ingen forståelse, fællesskab og søstersolidaritet. Forvent i stedet sladder som stempler kvinden og nedbryder hendes selvværd - både som selvstændig kvinde og mor. For en fraskilt muslimsk kvinde er det ofte nødvendigt at flytte væk fra bestemte miljøer for at kunne etablere et nyt liv efter en skilsmisse. Jeg er som udgangspunkt stor fortaler for rettighedskampagner, der skal oplyse etniske minoritetskvinder om, hvordan rettighederne er i Danmark kontra de lande de kommer fra. Det er bare ikke altid nok. Skal de muslimske kvinder frigøres fra mændenes og imamernes kontrol, er vi nødt til at bygge dem op helt fra grunden. Det vil sige, at vi skal møde dem med forventninger om, at de deltager aktivt i samfundet. De skal ud fra hjemmet og ud i samfundet. Det vil styrke deres frigørelse og i særdeleshed være en kæmpe styrke for dem, der træffer den beslutning, at de klarer sig bedst helt uden manden.

Annonce