Annonce
Erhverv

MIR-penge i robotdragt: Kritisk robotmillionær investerer i startup

MIR-direktør og tidligere hovedaktionær, Thomas Visti, har ikke haft mange ledige stunder eller den rigtige investeringsmulighed for at geninvestere nogle af de mange millioner, han fik på salget af MIR sidste år. Det har han fundet nu i Rokoko Electronics. Arkivfoto: MIR
Den fynske robotdirektør Thomas Visti har tjent mange millioner på salget af Universal Robots og ikke mindst Mobile Industrial Robots, hvor han fortsat er adm. direktør. Nu har Visti for første gang i flere år igen investeret i en teknologi-virksomhed og for første gang investerer han nu uden for Fyn.

Den fynske robotmand Thomas Visti har om nogen haft en økonomisk finger med i spillet i både salget af Universal Robots og ikke mindst Mobile Industrial Robots, men modsat mange af de andre stiftere og medinvestorer i de to succes-historier har han ikke for alvor investeret sit afkast i nye robotprojekter.

Han har ellers en svulmende pengetank på et tre-cifret millionbeløb i baghånden, men han har med egne ord været meget kritisk overfor nye projekter. Og så har han ganske enkelt ikke haft tiden til det, selv om han dog har haft investeret i gribervirksomheden Onrobot, som han havde tråde til fra sin tid i Universal Robots.

Den virksomhed har han forladt igen, men nu har Thomas Visti fundet et teknologi-projekt, som er kommet igennem nåleøjet hos den tidligere salgsdirektør i UR og nuværende adm. direktør i Mobile Industrial Robots.

- Jeg har været meget kritisk, men nu har jeg fundet en virksomhed, som har skabt et produkt, som jeg ser et stort potentiale i, siger han.

Det er startup-virksomheden Rokoko Electronics, der har tre danske stiftere og hovedsæde i København, som Visti har investeret i. Virksomheden, der har etableret kontor i San Francisco i Californien, står bag en robotdragt eller rettere en "motion capture-dragt", som kan bruges til at animere menneskelige bevægelser i alt fra computerspil til Hollywood-film.

- De har designet en dragt, som man tager på, hvorefter man direkte kan overføre bevægelserne til en animationsfilm eller en karakter i et spil. Det er som regel meget dyrt, men Rokoko har gjort teknologien tilgængelig, så alle reelt set har adgang til at bruge teknologien og ikke kun de store filmselskaber, siger Thomas Visti.

Kropsdragten med indsyede censorer kan købes til blot 3000 dollars, hvorefter producenten af en animationsfilm eller et computerspil har mulighed for at overføre menneskelige bevægelser til en løve i en tegnefilm eller en figur i et computerspil.

En hardware- og softwareteknologi samt en prissætning der har overbevist den fynske robotmillionær om, at det var det rigtige tidspunkt at investere igen. Han stiftede først bekendtskab med Rokoko gennem Vækstfonden, hvor han sidder som robotekspert, når fonden skal investere.

- De spørger mig til råds, før de investerer. Som en del af min indsats for Vækstfonden får jeg mulighed for at overvære virksomhedens salgstale og også selv at investere, og det har jeg valgt at gøre med Rokoko, som har et stort potentiale, siger Thomas Visti.

Det potentiale har Vækstfonden og en række andre investorer også fået øje på, så der i alt er blevet lagt næsten 20 millioner i denne investeringsrunde, siger stifter Jakob Balslev fra Rokoko i en artikel i Børsen.

- Jeg har selv investeret et et-cifret millionbeløb, siger Thomas Visti.

Thomas Visti står i alt til at tjene omkring en halv milliard kroner alene på Mobile Industrial Robots-salget, hvis alle bonusser bliver udbetalt i salget til amerikanske Teradyne. Hidtil har Visti udelukkende investeret på Fyn, hvor han i øjeblikket ikke har nogen investeringer i robot eller itvirksomheder, men derimod er han aktiv investor i træningscentret Strong4life og i Amys Bar & Winehouse i det centrale Odense.

Annonce

Ringer fra Shanghai

Den nyeste investering er samtidigt den første uden for Fyn, siger Visti, som nu skal til at finde nogle ekstra timer i døgnet, for investeringen er på ingen måder udtryk for, at farten er ved at gå af de mobile robotter hos Mobile Industrial Robots.

- Nej, vi har fuld fart på hos MIR, siger Visti over telefonen fra Shanghai, hvor han deltager i den største kinesiske robotmesse for MIR.

- Jeg har kun været interesseret i at komme med i et nyt projekt, hvis jeg kunne tilføre energi og viden, og det føler jeg, at jeg kan i Rokoko, som har været meget interesseret i at få mig med i teamet, siger Visti.

Han har både i UR og MIR været afgørende for at bygge den salgsorganisation op med forhandlere og sælgere verden over, som har været afgørende for de to robotvirksomheder. Det er den form for erfaring, som den nye startup får adgang til med Thomas Visti på holdet.

- Det vil kræve nogle timer i døgnet, som jeg skal ud og finde nu, men jeg glæder mig til at være med til få salgsorganisationen på plads hos Rokoko.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Simone er bidt af boksning

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce