Annonce
Erhverv

MIR-eventyr giver energi til vækstlaget i Odense

Torben Frigaard Rasmussen, aktiv investor - bl.a. tidligere i MIR, peger og fortæller, mens formand for Odense Robotics og adm. direktør i robotvirksomheden Gibotech, lytter i Monte Carlo i Monaco. De to havde taget turen til Monaco for at bakke op om Mobile Industrial Robots i EY-konkurrencen, som blev afgjort med amerikansk sejr lørdag aften. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Selv om Mobile Industrial Robots ikke hev sejren hjem til Odense, så skaber robotvirksomhedens tur til Monaco masser af energi for klyngen og kommende virksomheder, lyder det fra formanden for robotklyngen, Henrik Anker, investor Torben Frigaard og EY's ansvarlige for startups.

Mobile Industrial Robots måtte søndag rejse hjem uden at vinde hovedprisen i EY-konkurrencen i Monaco, hvor den amerikanske deltager vandt titlen, men Monaco-eventyret og historien om MIR skaber masser af ny energi hjemme i klyngen og på Fyn.

Sådan lyder det fra sidelinjen i Monaco, hvor to hovedaktører i såvel robot-branchen som i tech- og itmiljøet på Fyn havde taget turen med til fyrstedømmet for at bakke op om Niels Jul Jacobsen og Thomas Visti og resten af holdet fra MIR.

Torben Frigaard Rasmussen er selv tidligere investor i Mobile Industrial Robots, hvor han var formand for bestyrelsen, da selskabet sidste år blev solgt til amerikanske Teradyne. Han var ikke i tvivl om, at han skulle med til Monaco, da det stod klart, at det var MIR, der løb med den danske billet til EY-dysten ved rivieraen.

- Det sagde næsten sig selv, at vi skulle herned og se det, og det bliver bare ikke større, siger han, mens han sidder på terrassen på Hotel Hermitage i Monaco fredag middag. Det er dagen før dagen, hvor finalen skal stå i byen.

Overfor ham sidder formanden for Odense Robotics, Henrik Anker, som desuden er storaktionær og adm. direktør i robotvirksomheden Gibotech. Netop Gibotech var en af de virksomheder, som MIR slog på deres vej til den danske titel, og Anker var heller ikke i tvivl om, at han ville med til Monaco, hvor han har slået følgeskab med Frigaard.

- Det er virkelig fedt, at Odense og den fynske robotklynge er med hernede i form af MIR. Man får masser af energi af at være her, og det giver bare en lyst til at gå hjem og gøre det endnu bedre og arbejde endnu hårdere, når man også ser, hvor mange fantastiske virksomheder, der er med hernede, siger Henrik Anker.

Torben Frigaard har flere investeringer i andre fynske virksomheder. Bl.a. it-virksomheden Umbraco, som oplever markante væksttal. I det hele taget går det godt på Fyn, hvor MIR's historie og Monaco vil smitte af, vurderer han.

- For Odense er det fantastisk, at vi har MIR med i det her selskab, og Odense kan få løftet historien om robotklyngen endnu mere ud ved at være repræsenteret her, og så er det bare fantastisk inspirerende at være her, siger han.

Anker og Frigaard er begge begejstrede for, at de har taget turen til Monaco og det store EY-arrangement, som imponerer dem. Men det imponerer dem særligt også at se og høre de mange historier om andre succesfulde erhvervsfolk og iværksættere fra en lang række andre lande.

- Vi skal huske på, at vi virkelig har en god historie på Fyn - både inden for it- og for robotter, men det er også godt at komme herned og få det hele sat i perspektiv, for her kan vi se, at der er meget gang i den mange andre steder. Det er meget inspirerende og med til at give endnu mere lyst til at skabe en masse nyt på Fyn, siger Torben Frigaard.

For Henrik Anker er det især en god ting, at MIR-historien bliver fortalt på den helt store scene, fordi det også sætter spotlight på den robotklynge, som til dato har skabt 130 virksomheder og 3600 ansatte på Fyn. En af dem er hans egen Gibotech, og hvis han kunne blive i tvivl om, om man lige skal skrue lidt ned for ambitionerne, så giver oplevelsen i Monaco ham kun mod på at gøre endnu mere, når han er hjemme igen efter pinsen.

- Det er vildt inspirerende at opleve MIR hernede. De er virkelig på Niels og Thomas, de gør det fantastisk, og så er det bare motiverende at høre de mange historier om alle de andre virksomheder, og det gør, at jeg får lyst til at tage hjem og køre med 200 kilometer i timen og bare knokle endnu mere på, siger han på terrassen på hotellet, hvor alle de 47 landevindere bor i forbindelse med EY-konkurrencen.

Annonce

Nyt kuld af startups

Det samme gør EY-holdet fra Danmark, hvor Michael B. Damgaard fra kontoret i Odense har ansvaret for den fynske del af startup-konkurrencen. En konkurrence som MIR også deltog i tilbage i 2016, men ikke vandt. Damsgaard interviewer hvert år 15-20 deltagere til startupkonkurrencen, og han er ikke i tvivl om, at der venter nye MIR-historier på Fyn.

- Vi har et helt nyt kuld af navne klar i år, efter at vi har haft lidt af de samme navne og gengangere de senere år, og der er et spirende vækstlag af nye startups på Fyn, siger han.

Ifølge Damsgaard skyldes det bl.a. at der er kommet flere penge i spil til iværksætterne. Nogle af dem kommer bl.a. fra de fire milliarder kroner, som Teradyne har lagt for både MIR og tidligere Universal Robots, men også at folk som Helge Munk og Torben Frigaard etablerer mindre iværksættermiljøer, Coworking trækker navne til Odense og SDU' Cortex Park og innovationsmiljøer giver nyt liv.

- De mange miljøer gør, at de nye iværksættere får nogle gode betingelser, hvor en håndfuld startups kan spille sig gode og udvikle sig sammen, og så er der bare kommet flere penge og kapital, det kan vi godt se, siger han.

Anker og Frigaard i samspil

Måske de næste investeringer kommer fra de to herrer på terrassen, understreger Henrik Anker og Torben Frigaard, som ikke tidligere har arbejdet sammen. Men turen til Monaco har givet dem mod på et samarbejde. Måske med at hjælpe andre i jagten på den næste MIR eller succesfulde iværksættervirksomhed.

- Mindre end MIR kan også gøre det, for det er unikt, det de har skabt. Det handler om at skabe nogle arbejdspladser og gode virksomheder på Fyn, siger Henrik Anker, som selv har indledt et succesfuldt samarbejde med nabovirksomheden Sanovo hjemme på Fyn.

- I det hele taget er der bare en større lyst til at være åbne og samarbejde virksomhederne imellem. Vi er heller ikke bange for at sige det højt og sætte spotlight på de gode historier, siger Torben Frigaard, som selv er en af hovedaktørerne, når Odinprisen torsdag i denne uge uddeles i Odeon i Odense.

- Det er lidt en lokal udgave af det, som sker her i Monaco, og det er noget af det, vi er blevet bedre til på Fyn, at fejre succeserne, siger han.

Anker og Frigaard har tydeligvis fået etableret et nyt fynsk erhvervsvenskab, som godt kan blive til meget mere, før de rejser hjem, siger Frigaard.

- Jeg vil ikke undre mig, hvis vi har tegnet stregerne til et samarbejde, hvor vi hjælper nye iværksættere og startups på Fyn i gang, før vi lander i Danmark søndag, forudser Torben Frigaard, mens Henrik Anker nikker.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce