Annonce
Nyborg

Minkfarm under mistanke: Ansatte snydt for løn

Efter aflivningen er alle mink i Danmark er en 33-årig mand, der fik for lidt i løn på østfynsk minkfarm, nu rejst hjem til arbejdsløshed i Litauen. Arkivfoto: Morten Stricker . Foto: Morten Stricker.
3F Østfyn rejser sag om social dumping på minkfarm med hovedkontor i villa i Nyborg.
Annonce

Nyborg: 75 kroner i timen, ingen overenskomst, ingen pension, ingen sundhedsforsikring. Og hvis der skulle holdes pauser, var det for egen regning.

Sådan var arbejdsforholdene ifølge Fagbladet 3F for en 33-årig mand fra Litauen, som i årevis havde job på en østfynsk minkfarm.

Det er 3F Østfyn, der nu rejser en faglig sag om de tvivlsomme løn- og arbejdsforhold på minkfarmen, der under navnet Rughavemink ApS har administrativ adresse og styres fra i en villa i Nyborg.

Samtidig har fagforeningen også anmeldt virksomheden til Skattestyrelsen.

Og overfor Fyens Stiftstidende erklærer formanden for 3F Østfyn, Tonny Fejerskov, sig meget tilfreds med, at det er lykkes at få dokumentation for et tilfælde af social dumping i minkavler-branchen.

- Det er yderst vanskeligt at komme til bunds i de her sager. Det kræver faktisk, at vi, som  i det her tilfælde, får en henvendelse fra dem, det går ud over, siger Tonny Fjerskov.

Annonce

Ingen lønsedler

Ifølge Fagbladet 3F blev den 33-årige Mindaugas Biliutavicius fra Litauen ansat på Rughaveminks minkfarm i Langeskov i 2013.

Hans job bestod i at passe mink, give dem mad og gøre rent.


Da jeg bad ham om at betale mere, sagde han, at det kunne han ikke, fordi det var for meget.

Mindaugas Biliutavicius, tidligere ansat på østfynsk minkfarm


Til at begynde fik han ifølge sine egne oplysninger 62 kroner i timen efter skat. I 2017 krævede han mere i løn og fik så 75 kroner i timen efter skat.

- Da jeg bad ham om at betale mere, sagde han, at det kunne han ikke, fordi det var for meget. Så sagde jeg, at jeg stopper og tager hjem. Og så begyndte han at betale lidt mere, fortæller Mindaugas Biliutavicius til Fagbladet 3F.

Han arbejdede angiveligt 9-10 timer i døgnet - om sommeren endnu mere. Og i øvrigt uden nogensinde at modtage en lønseddel.

- Jeg giver ham mine arbejdstimer om måneden, og så betaler han mig. Alle timer ganger han med 75 kroner, og det er det, forklarer Mindaugas Biliutavicius.

Annonce

Har ikke indbetalt skat

Ifølge tre enslydende ansættelseskontrakter mellem Mindaugas Biliutavicius og Rughavemink ApS for årene 2018, 2019 og 2020, som Fagbladet 3F har set, skulle han tjene 134 kroner i timen før skat. Med en arbejdsuge på maksimalt 48 timer.

Af ansættelseskontrakterne fremgår det også, at lønnen var inklusive søn- og helligdagsbetaling - men uden overenskomst, pension, sundhedsforsikring og ret til betalte pauser.

Der er tilsyneladende heller ikke indbetalt skat for 2020 for den litauiske medarbejder, ligesom der heller ikke er indberettet feriepenge.

Fyens Stiftstidende har gjort adskillige forsøg på at komme i kontakt med direktør i Rughavemink ApS, Troels Stenstrøm, men han var endnu onsdag ikke vendt tilbage med en kommentar.

Det er heller ikke lykkes Fagbladet 3F at få en kommentar fra direktøren.

Annonce

Er ikke overrasket

Rughaveminks tavshed overrasker ikke i 3F's afdeling Østfyn.

Og helt generelt er minkavler-branchen ifølge fagforeningsformand Tonny Fejerskov en branche, der ofte giver anledning til undren.

- Der er for eksempel flere minkavler-virksomheder i vores område, der er registreret med nul ansatte. Og det til trods for, at de har 15.000-20.000 mink. Det skriger jo lidt til himlen, siger han til Fyens Stiftstidende.

Store minkfarme, der offcielt ikke har nogen ansatte, kan let komme under mistanke for at basere sig på østeuropæisk arbejdskraft og social dumping.

Men det er svært for fagforeningen at finde dokumentation - og især efter den aktuelle nedlukning af minkbranchen.

Tonny Fejerskov, 3F Formand på Østfyn. Arkivfoto.

- De østeuropæere, der har arbejdet på minkfarmene, er her enten ikke mere, eller også har de fået et andet arbejde i landbruget og ønsker ikke at tale med nogen om det, fordi de i givet fald er bange for ikke at kunne få arbejde i Danmark igen, siger Tonny Fejerskov.

Annonce

Hjem til arbejdsløshed

Mindaugas Biliutavicius, der var ansat på minkfarmen i Langeskov, er i øvrigt en af dem, der efter aflivningen af mink i Danmark rejst hjem til Litauen.

Hjem til en usikker fremtid.

- Nu er jeg hjemme. Arbejdsløs. Jeg tager mig af min seksårige datter og min kones mor, fordi hun er gammel. Jeg leder efter et nyt arbejde, fordi jeg er nødt til at tage mig af min familie, som han fortæller til Fagbladet 3F.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce