Annonce
Fyn

Minkavlere vil ikke aflive raske besætninger: - Det er helt urimeligt

I den lille by Ølstrup i Vestjylland begyndte Fødevarestyrelsen mandag formiddag at aflive mink. Her er det på minkavler Mads Østergaards farm. Foto: Morten Stricker
Lige nu bliver hele besætninger af mink aflivet i Jylland. Det har fået fynske minkavlere til at skrive et åbent brev, hvor de opfordrer fynske borgmestre til at presse på for at ændre de nuværende regler for aflivning.
Annonce

Rettelse: Artiklen havde forkerte oplysninger omkring kompensation til minkavlerne. Det er rettet nu. Vi beklager fejlen.

Fyn: I Jylland bliver der for tiden aflivet tusindvis af mink på grund af smitte med corona. Det er dog ikke kun smittede mink, der aflives. Raske minkbesætninger, der er i nærheden af smitten, aflives også.

Det har fået Fyns Pelsdyravlerforening til at skrive et åbent brev til borgmestrene på Fyn i håb om, at de kan rykke ved beslutningstagerne.

- Vi håber, at borgmestrene går til deres bagland og presse på for at ændre beslutningen om at aflive minkene, så den enten omstødes eller bliver mere velfunderet. Man skal tilpasse tiltagene, så de bliver lige knap så drastiske, siger formanden for Fyns Pelsavlerforeningen, Martin From.

Han har selv tre minkfarme på Nordfyn og er dermed en af i alt 20 minkavlere på Fyn, der står bag det åbne brev.

- Det er jo ikke sådan, at vi bare synes det hele er noget møg, men nogle af tiltagene er urimelig og for drastiske, understreger han.

Annonce

Hold øje i stedet for at aflive

Det er især i den lille by Gjøl tæt på Aalborg, der i disse dage aflives minkbesætninger, efter der i starten af oktober blev konstateret smitte i området.

Men som reglerne er nu, er det ikke kun de smittede besætninger, der skal aflives. Det skal raske besætninger, der ligger inden for radius af 7,8 kilometer af den smittede farm, også.

Fyns Pelsdyravlerforening har forståelse for, at en smittet besætning skal slås ned, især hvis den er i et område, hvor smitten ellers ikke har bredt sig.

- Men det er den her zone, vi ikke er glade for. Den kommer til at tage mange med i faldet, og det risikerer at vælte hele branchen, pointerer Martin From.


Lige nu er de i gang med at aflive mink i Jylland, så jo hurtigere, der bliver reageret, desto bedre.

Martin From, formand for Fyns Pelsavlerforening


Aflivningerne sker ud fra et forsigtighedsprincip for at undgå smitte fra mink til mennesker og andre dyr, men Martin From mener, der er fornuftigere måder at håndtere smitte i et område på.

- Vi skal overvåge intensivt der, hvor der er en smittet farm, så vi hele tiden kan slå ned, hvis der sker en udvikling. Men vi synes det er forkert at destruere raske dyr, siger Martin From.

Annonce

Uetisk aflivning

Selve aflivningen af smittede besætninger, som primært Fødevarestyrelsen står for, er heller ikke foregået uden problemer.

Ifølge Martin From foretages aflivningerne i Nordjylland af uerfarent personale, som både er langsomme og uforsigtige. De risikerer at blive smittet gennem bid, og det sløve tempo koster penge for det offentlige.

- Vi ved godt, at man ikke kan stampe kvalificeret personale op af jorden, men lad avlerne aflive de syge dyr og få minkene pelset på normal vis, så vi ikke belaster samfundskassen, opfordrer Martin From.

Erfaringen er, at det koster omkring 500 millioner kroner at aflive en million mink, så når der som nu er snak om at aflive fire millioner jyske mink, kan omkostninger løbe op i milliarder af kroner.

- Jeg synes, man mangler at vurdere, hvad vi får ud af alt det her. Er det virkelig pengene værd?

- Vi mener, at en del af de her penge kunne bruges bedre, hvis man bare moniterede og satte ind der, hvor corona popper op, uddyber han.

Annonce

Presset branche

Aflivningerne presser ikke kun minkfarmene økonomisk nu og her, for hvis man afliver for mange mink, reducerer man avlspuljen, og så kan indavl blive et reelt problem.

Martin From er heller ikke begejstret for kompensationsmulighederne. Har man en rask besætning, som skal aflives, fordi den ligger for tæt på en smittet farm, kan man få 100 procent erstatning for både dyrenes skind og for det ekstra tab som følge af aflivning af deres avlsdyr. Men ejeren af den smittede farm kompenseres med en lavere sats for det ekstra tab, så han i sidste ende får en cirka 18 procent lavere erstatning. Den lavere sats begrundes ifølge Martin From med, at det er incitament til avlerne til at undgå coronasmitte.

- Det er helt urimeligt, synes vi, for avlerne bliver straffet uforskyldt. Der er jo ikke nogen, der gør det her forsætligt, siger Martin From.

Minkavlerne har allerede fået politisk opbakning af eksempelvis folketingsmedlem Erling Bonnesen (V), som blandt andet har stillet spørgsmål til fødevareminister Mogens Jensen (S). Martin From håber dog, at det åbne brev kan sætte skub i tingene.

- Lige nu er de i gang med at aflive mink i Jylland, så jo hurtigere, der bliver reageret, desto bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce