Annonce
Nordfyn

Nordfynsk minkavler afliver dyr 13 timer i døgnet: - Jeg har for længst mistet tiltroen til regeringen

På trods af at det er kommet frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at diktere masseaflivning af den danske minkbetand, fortsætter minkavler Martin From med at aflive sin bestand. Kravet er stadig, at hans 65.000 mink skal væk. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Minkavler Martin From fra Nordfyn afliver dyr 13 timer i døgnet, selv om regeringen traf beslutningen uden lovhjemmel: - Jeg håber, de ansvarlige bliver stillet til ansvar, hvis det viser sig, at beslutningen er taget på et forkert grundlag.

Nordfyn: Minkavler Martin From koncentrerer sig om at slå sin besætning ihjel. Det har han fået besked på.

Fra syv morgen til klokken otte om aftenen er han og medarbejderne i gang. Mandag var halvdelen af bestanden ved at være væk. Om en uge skal alle 65.000 mink være aflivet.

Tænker han for meget, er det, at han havner i et sort hul, hvor ingenting giver mening. Tilliden til regeringen er væk. Tilliden til Fødevarestyrelsen er væk. Tilbage er oplevelsen af, at han tvinges til at slå sit livsværk ihjel på et tvivlsomt grundlag.

Dels kom det i weekenden frem, at regeringen traf beslutningen om masseaflivningen af den danske minkbestand uden den nødvendige lovhjemmel. Dels er der opstået tvivl om, om der var og er tilstrækkeligt fagligt belæg for beslutningen.

- Viser det sig, at det her er sket på et forkert grundlag, håber jeg, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar. For det her bliver ikke bare dyrt for os minkavlere. Det bliver også dyrt for Danmark, siger Martin From.

Han er de seneste dage om muligt blevet bragt endnu mere ud af balance.

- Det hele bliver bare mere og mere surrealistisk. Man ved ikke, hvad man skal forholde sig til. Der kommer den ene kontraordre efter den anden fra Fødevarestyrelsen. Time for time bliver næsten endnu mere forvirret. Man ved ikke, hvad man skal forholde sig til.

Annonce

Nogle er stoppet

Martin From er en af Fyns største minkavlere og står i spidsen for et 60 år gammelt familiefirma, der nu snart er fortid. På trods af weekendens nye oplysninger fortsætter aflivningen.

- Så vidt jeg ved, er der kolleger, som er stoppet. Men indtil videre fortsætter vi. Vi tager en farm ad gangen. Mange af vores avlsdyr er allerede væk. Kommer der en anbefaling fra vores hovedorganisation, Danske Minkavlere, om, at vi skal stoppe, stopper vi i sympati og for at have en ordentlig forhandlingsposition i forhold til ekspropriation.

Annonce

Ønske om afklaring

Martin From er også formand for minkavlerne på Fyn, og han og kollegerne ønsker en hurtig afklaring fra politisk hold, så de ved, hvad de har at forholde sig til. Og ikke mindst, at de på den ene eller måde bliver økonomisk kompenseret, så de ikke tvinges til at gå fra hus og hjem.

Selv om regeringen måtte vende rundt på en tallerken, tvivler Martin From på, at der er nogen gangbar vej tilbage.


Vi er mere eller mindre røget i afgrunden, og jeg kan ikke rigtigt se, hvordan det her skal kunne vendes. Virus stopper jo ikke med at mutere, så der kommer nok en ny cluster et eller andet på et tidspunkt. Og hvad finder man så på? Der er ingen minkavlere, som fortjener at blive bragt i sådan en situation.

Martin From, minkavler


- Vi er mere eller mindre røget i afgrunden, og jeg kan ikke rigtigt se, hvordan det her skal kunne vendes. Virus stopper jo ikke med at mutere, så der kommer nok en ny cluster et eller andet på et tidspunkt. Og hvad finder man så på? Der er ingen minkavlere, som fortjener at blive bragt i sådan en situation.

Annonce

Livsværket slået ned

Martin From begyndte at aflive sine dyr torsdag i sidste uge.

- Det var i særdeleshed en mærkelig dag, hvor jeg gik rundt og gav ordre til at slå hele livsværket ned, men siden er farcen eskaleret endnu mere. Det er længe siden, at jeg mistede tiltroen til regeringen og begyndte at tvivle på, hvilken dagsorden den reelt havde. Og når det nu viser sig, at det sandsynligvis er stærkt overdrevet at foretage en så drastisk beslutning, og at de slet ikke har lovhjemmel til det: Jamen, det er jo helt vanvittigt, mener Martin From.

Som et lille økonomisk plaster på såret må han pelse sine mink og sælge skindene.

- Det er i sig selv hårdt nok, men jeg føler virkelig med de kolleger, som må smide dyrene direkte ud i containere. Det må være meget værre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce