Annonce
Udland

Ministre vil give briterne afklaring om omstridt bagstopper

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og EU's chefforhandler om brexit, Michel Barnier. Selv om brexitprocessen har ramt endnu et bump på vejen, er Anders Samuelsen ikke opgivende. - Så længe, der er puls, er der håb og liv, siger han. (Arkivfoto).

Danmark og Sverige er klar til at lytte til May, der søger afklaring i spørgsmålet om bagstopperen.

Beskeden er efter et ministermøde i Bruxelles tirsdag ens hos både den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), og Sveriges EU-minister, Ann Linde.

Premierminister Theresa May vil have afklaring om den såkaldte bagstopper, der skal hindre en hård grænse mellem det britiske Nordirland og EU-landet Irland. Så det skal EU-landene se på, om de kan give.

For ingen har interesse i et brexit uden en aftale.

- Hovedpunktet er bagstopperen, og hvordan man løser det forhold. Det er en udfordring.

- I en politisk debat kan det hurtigt komme til at flyve op i luften med misforståelser eller mistolkninger af, hvad det egentlig er, der er intentionen med det, der ligger på bordet, siger Anders Samuelsen.

Han understreger, at eventuelle afklaringer i form af sideerklæringer ikke kommer til at røre ved selve brexitaftalen.

- Briterne vil måske have noget sikkerhed og tryghed om, hvordan aftalen skal forstås, så de kan vende tilbage til parlamentet, siger udenrigsministeren.

Den svenske EU-minister, Ann Linde, vurderer, at man eksempelvis kan klargøre yderligere, at bagstopperen kun træder i kraft, hvis ikke der er fundet en bedre løsning inden overgangsperioden udløber ved udgangen af 2021.

Hun påpeger, at det kan blive en opgave for EU' stats- og regeringschefer. De mødes torsdag og fredag til topmøde i Bruxelles.

Her er brexit kommet på dagsordenen, efter at May mandag valgte at udskyde afstemningen om aftalen i det britiske parlament.

En afklaring om bagstopperen er imidlertid ikke ensbetydende med, at alt er fryd og gammen, mener Ann Linde.

- Der er stadig flere uforløste spørgsmål. Du kan ikke bare løse bagstopperen, og så er det hele løst, siger hun.

Selv om brexitprocessen har ramt endnu et bump på vejen, er Anders Samuelsen ikke opgivende.

- Så længe, der er puls, er der håb og liv, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce