Annonce
Odense

Ministre svarer på spørgsmål om Fangelvej-sagen

Sagen fra Fangelvej begyndte i maj, da en 50-årig psykisk syg kvinde blev fundet død på sit værelse. Formentlig af en medicinforgiftning. Siden har Styrelsen for Patientsikkerhed sendt en række påbud til Odense Kommune, der skal sikre, at medicininstrukserne er implementeret korrekt på bostedet. Arkivfoto: Nils Svalebøg.
Onsdag er både sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) kaldt i samråd på baggrund af Fangelvej-sagen. Udvalgets formand, Jane Heitmann (V) vil blandt andet gerne have svar på, hvordan lignende sager kan undgås i fremtiden.

Onsdag er både sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) indkaldt i samråd for at svare på spørgsmål på baggrund af sagen fra Botilbuddet Fangelvej i Odense, hvor en 50-årig kvinde døde af en medicinforgiftning i maj. Både en ekstern undersøgelse bestilt af Odense Kommune og en tilsynsrapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed, slog efter dødsfaldet fast, at der på Botilbuddet Fangelvej var en utilstrækkelig implementeret medicininstruks.

Det er Folketingets sundheds- og ældreudvalgsformand formand Jane Heitmann (V), der har stillet spørgsmål til ministrene og indkaldt ministrene til samråd i udvalget.

- Det har været skræmmende at læse om situationen på Botilbuddet Fangelvej, og der er nu brug for tryghed for dels beboerne på bostederne og dels for medarbejderne, der har med den slags borgere at gøre. Jeg undrer mig over, at der overhovedet kan gives forkerte medicininstrukser. Det må ikke ske, siger Jane Heitmann, der vil stille spørgsmål til, hvordan ministrene vil sikre, at noget lignende ikke sker i fremtiden.

- Jeg vil spørge om, hvordan ministrene i fremtiden vil sikre, at der forefindes korrekte medicininstrukser, så medarbejderne ikke er i tvivl om, hvad de skal gøre i givne situationer. Jeg vil høre, om ministrene vil tage initiativ til, at Styrelsen for Patientsikkerhed kommer ud på flere bosteder og undersøger, hvordan det står til med medicininstrukserne, siger hun.

Jane Heitmann er desuden optaget af om Socialdemokratiet har tænkt sig at føre ideen om et årligt sundhedstjek til blandt andre psykisk sårbare ud i livet.

- Jeg vil høre, om det stadig er Socialdemokratiets politik med sådan et sundhedstjek, og i givet fald, hvornår den skal føres ud i livet. Hvis vi skal have mere lighed i sundhed, så skal vi hele vejen rundt - også om de psykisk sårbare, der ligesom alle andre har krav på et sundt liv. Det skal være trygt at bo på bostederne rundt om i landet, og det skal være trygt for medarbejderne at arbejde på bostederne, påpeger Jane Heitmann.

Samrådet begynder klokken 11.30 og varer halvanden time. Man kan kigge med via Folketingets tv-kanal.

Annonce

Sagen kort

Den 20. maj blev en 50-årig psykisk syg kvinde fundet død på sit værelse på Botilbuddet Fangelvej i det sydvestlige Odense. TV 2/Fyn afdækkede, hvordan hun i ugen op til sin død havde været dårlig med klare symptomer på en mulig medicinforgiftning fra lægemidlet Leponex, som gives til psykisk syge. Ifølge Odense Kommune overtrådte personalet klare retningslinjer for, hvordan man i den situation skal kontakte stedets læge, og efterfølgende blev fire medarbejdere varslet fyret. To valgte at tage imod aftaler om frivillig fratrædelse, mens to andre blev fyret. Det er siden kommet frem, at stort set alle ansatte på bostedet har fået enten advarsler eller påtaler i sagen.

Tre medarbejdere blev indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan fratage sundhedspersoner deres autorisationer. Her vurderede styrelsen, at de tre ikke var til fare for patientsikkerheden. Ergoterapeut Forbundet og Dansk Sygeplejeråd kører sager om uretmæssig fyring i to af sagerne. I slutningen af august varslede Styrelsen for Patientsikkerhed et ekstra tilsyn på stedet. Samtidig bestilte Odense Kommune en ekstern undersøgelse af sagen.

Den eksterne undersøgelse, udarbejdet af BDO, pegede på, at der er sket fejl både hos medarbejderne og ledelsen. Styrelsen for Patientsikkerheds rapport indeholdt massiv kritik blandt andet af medicinhåndteringen på stedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lukket feriecenter tæt på åbning: Oprørte husejere stempler lejeaftale med feriecenter som ulovlig

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Slut med togdrift om søndagen

1995 Ritt Bjerregaard har i hvert fald lært én ting af sin sag med lejligheden på Vesterbro i København: Prisen for at fastholde nogle principper kan blive for stor. Derfor valgte hun i går at meddele finansminister Mogens Lykketoft, at hun giver afkald på 166.000 kroner årligt i ministerpension oven i de godt 1,2 millioner lavt beskattede kroner, som hun får som EU-kommissær. Til Fyens Stiftstidende siger Ritt Bjerregaard, at hun dybest set er modstander af, at man skal rette sig efter tilfældige stemninger, eller hvad der tidligere har været praksis. Når jeg gav affald på pensionen, var det fordi, at situationen efterhånden var blevet så hysterisk, at den skyggede for alt det, jeg skulle lave som kommissær. 1970 Det er radioens udsendelser, der trods alt vinder i konkurrencen om lytter/seernes bevågenhed, måske fordi radiolytning er lettere at kombinere med andre gøremål. Sådan lyder konklusionen af en lytter- og seerundersøgelse, som Danmarks Radio har offentliggjort. Undersøgelsen viser blandt andet, at lytterne uhyre sjældent lukker for en radioudsendelse, fordi de finder den kedelig, Det gør derimod en del seere. Tv har dog stadig meget store seertal. Over to millioner mennesker ser aftenens første tv-avis, hvorimod den sene udgaves seertal er meget afhængig af, hvilken udsendelse, der ligger umiddelbart forud. Hvis det er et populært program, er der mange, der også ser tv-avisen bagefter. 1945 Den længe ventede nedskæring af statsbanetrafikken bliver nu til alvor. I går aftes udsendte statsbanerne meddelelse om, at nedskæringen skal træde i kraft den 1. februar, og at den reducerer toggangen til 20 procent af den normale trafik før krigen. Den almindelige regel for hverdagstrafikken bliver, at der kører et tog om morgenen og et om aftenen, og om søndagen vil der slet ikke køre damptog. Forbindelsen mellem landsdelene bliver efter den nye køreplan meget vanskelig, idet der kun bliver én forbindelse daglig i hver retning – og om søndagen kan man overhovedet ikke rejse. Færgebilletterne til Storebæltsoverfarten genindføres fra 1. februar og udleveres kun i begrænset omfang.

Odense

Slut med Rosas Tapas

Nordfyn

Ungt ægtepar overtager kendt Bogense-spisested

Annonce