Annonce
Fyn

Ministre i samråd om fynsk islamkritisk præst: Efterretningstjenesten klar til at beskytte præster

Præsten Massoud Fouroozandeh har en muslimsk baggrund i Iran, men flygtede til Danmark og er kendt for sine hårde angreb mod islam. For øjeblikket er han vikarpræst i Korsløkke Sogn i Odense, hvor der bor mange muslimer. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Kirkeminister og justitsminister fastslog på samråd om fynsk præst, at der ikke i Danmark har været alvorlige sager med trusler mod præster, men opmærksomheden er stor efter drab i Frankrig.
Annonce

Frygten for terrorangreb og drab som ved franske kirker var en af begrundelserne for, at menighedsrådet i Korsløkke Sogn i Odense i november i et fortroligt brev til biskoppen bad  om at få ophævet vikariaet med den meget islamkritiske præst Massoud Fouroozandeh, fordi der i sognet er rabiate og voldsparate muslimer. Fyns Politi har imidlertid aldrig i nyere tid haft sager med trusler mod præsten.

Det kom frem, da  justitsminister Nick Hækkerup (S) og kirkeminister Joy Mogensen (S) sent onsdag eftermiddag var kaldt i samråd  af Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup.

Kirkeministeren ville ikke gå ind i den konkrete sag, men oplyste, at biskopperne har fået besked om, at Politiets Efterretningstjeneste står til rådighed for et dialogmøde, hvis præster er utrygge eller føler sig truet. Hun oplyste samtidig, at de sager, ministeriet er bekendt med, intet har at gøre med angreb mod præster på grund af deres forkyndelse, men mere har handlet om chikane.

Annonce

Grund til fyring

Justitsministeren betonede, at det er en kerneopgave for politiet og PET at beskytte det frie ord.

Marie Krarup sluttede af med at vende tilbage til den konkrete sag fra Korsløkke Sogn ved at spørge: Det kan vel aldrig få ansættelsesmæssige konsekvenser, at en præst er objekt for trusler fordi, han taler islam imod?

Til det svarede kirkeministeren: Jeg har meget svært ved at forestille mig, at trusler mod en præst i sig selv kan få ansættelsesmæssige konsekvenser for præsten. Det er noget andet, hvis trusler er affødt af, at en præst overtræder decorum-reglerne og reglerne for forkyndelse.

Annonce

Præst: Et alibi

Massoud Fouroozandeh er glad for, at Fyns Politi har oplyst, at der ikke har været sager med trusler eller angreb mod ham.

- Det viser, at menighedsrådet kun har brugt frygten for terror som et alibi for at få fremmet deres politiske dagsorden. Den er at få mig fjernet som præst for at få lukket ned for min kritik af islam. Hvis der reelt var en trussel mod mig og kirken, skulle menighedsrådet jo i stedet sørge for at beskytte os, siger Korsløkke-præsten.


Jeg har meget svært ved at forestille mig, at trusler mod en præst i sig selv kan få ansættelsesmæssige konsekvenser for præsten

Joy Mogensen, kirkeminister


Biskop Tine Lindhardt har tidligere i Fyens Stiftstidende slået fast, at præster har ytringsfrihed, men hun har ikke villet forholde sig den konkrete sag, hvor præsten på Facebook har betegnet islam som værre end nazismen og opfordret til at gøre Danmark ren igen ved at udbrede mærkater påtrykt "nej til islam". Statsministeren omtales som Mette Minkdræberen, men han har forsikret, at det aldrig sker fra prædikestolen.

Efter sagen har været omtalt på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende, har præsten og hans bisidder haft møde med biskoppen.

- Hun havde tilbudt os et møde, hvis vi ønskede det, og det tog vi imod, men der var ikke tale om en tjenstlig samtale, understreger Massoud Fouroozandeh.

Annonce

Vil søge stilling

Tre repræsentanter fra menighedsrådet skal have møde med biskoppen 28. januar for at drøfte den fremtidige præstebetjening i sognet, hvor der er to fastansatte præster udover vikarstillingen på halv tid. Hvis stillingen slåes op, vil Massoud Fouroozandeh søge.

- Jeg har et meget fint samarbejde med de øvrige præster og har et godt indtryk af den nye formand for menighedsrådet, siger han.

Den nye menighedsrådsformand, der tiltrådte i begyndelsen af december, Carsten Sauer, har tidligere afvist at kommentere sagen.

Sagen om Massoud

Menighedsrådet i Korsløkke Sogn i Odense har 8. november i et fortroligt brev bedt biskop Tine Lindhardt ophæve et vikariat med præsten Massoud Fouroozandeh, der har været vikar siden sommeren 2019.

Det sker med henvisning til, at hans meget islamkritiske tilgang kan være et problem i et sogn med mange muslimer, hvoraf nogle er kendt som rabiate og voldsparate. Menighedsrådet henviser til de drab og angreb, der har været ved franske kirker.

Desuden nævner menighedsrådet, at præsten behandler de ansatte ved kirken som tyende.

I december tiltrådte et nyt menighedsråd, men syv af de 11 medlemmer er gengangere.

Annonce
Odense

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce