Annonce
Indland

Ministerium erkender fejl i Støjberg-annonce

Integrationsministeriet beklager en oversættelses-fejl i omstridte annoncer om dansk asylpolitik.

Integrationsministeriet erkender overfor Folketingets Ombudsmand, at man har kløjs i en engelsk oversættelse af de berømte og berygtede annoncer i libanesiske medier, der skulle informere primært menneskesmuglere om de strammere danske asylregler.

Det viser et svar fra ministeriet, som fredag er sendt til Ombudsmanden.

Ombudsmanden gik ind i sagen efter offentlig kritik af annoncerne, der blev beskyldt for at give et forkert billede af vilkårene.

Overordnet set afviser ministeriet kritikken. Men der er også en indrømmelse i svaret:

På grund af tidspres op til deadline kunne man ikke nå at rette i den engelske oversættelse af annoncen, der blev trykt i den libanesiske avis "The Daily Star" den 7. september, fremgår det af ministeriets svar.

Det er lidt langhåret for dem, der ikke lige er jurister. Men fejlen vedrører en passage i asylannoncen om udlændinges adgang til familiesammenføring:

Det har man først efter et år, hvis man har opnået midlertidig beskyttelse, står der i annoncen - i øvrigt er et tiltag fra den tidligere SR-regering.

Men i den engelske oversættelse sendt til The Daily Star er betingelsen om "midlertidig "beskyttelse" blevet til "midlertidig opholdstilladelse", og det beklager ministeriet:

- Ministeriet skal beklage, at den første engelske oversættelse i The Daily Star ikke var så præcis, som man kunne ønske sig, hedder det.

Samme punkt har desuden været kritiseret for at være misvisende på den måde, at det ganske vist er korrekt, at udlændinge med midlertidigt ophold ikke har ret til at få deres familie til Danmark det første år.

I hvert fald ikke med mindre, at flygtningene opnår opholdstilladelse efter flygtningekonventionen. Og det gør en stor del af de personer, der er søgt til Danmark, rent faktisk, blandt andet fordi mange kommer fra Syrien.

Men her afviser ministeriet kritikken.

- Ministeriet finder ikke, at annoncen kan anses for vildledende, hedder det.

- Den offentlige debat har dog samtidig vist, at der hos nogle læsere er opstået det indtryk, at annoncen er udtryk for generelt vejledningsmateriale om danske asylregler.

- Den tvivl, der er opstået, understreger efter ministeriets opfattelse vigtigheden af præcision i kommunikation af politiske initiativer, skriver ministeriet til Ombudsmanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce