Annonce
Hvem skal passe farmor

Minister om desperat situation: - Hvis vi ikke får flyttet tid bag en skærm ud til de ældre, er jeg alvorligt bekymret

Ældreminister Astrid Krag (S) sætter stor lid til forsøg i Middelfart Kommune, der kan tilrettelægge ældreplejen uden hensyn til en række lovkrav. Foto: Stefan Sommer Jagd
Ældreminister Astrid Krags løsning på den desperate kamp for de næste ti år at skaffe nok ansatte til at passe langt flere ældre er først og fremmest et opgør med bureaukrati og dokumentation.

En tikkende bombe under velfærden, en brændende platform og en humanitær krise. De store ord har været fremme de seneste seks uger, hvor en række centrale personer i Fyens Stiftstidendes kampagne "Hvem skal passe farmor?"har sat ord på, hvad de ser som et skræmmende scenarie med desperat mangel på arbejdskraft i ældreplejen, når der de næste ti år bliver 50 procent flere ældre.

Nu får ældreminister Astrid Krag (S) det næstsidste ord, før kampagnen rundes af i morgen med topmøde på Social- og Sundhedsskolen i Odense.
- Astrid Krag har du selv bedsteforældre, der har behov for ældrepleje?

- Ja, jeg har en mormor, der i perioder har brug for hjælp.

- Er du tryg ved, at der er nok hænder til at tage sig af hende og andre ældre de kommende år?

- Det afgørende for min mormor og andre ældre er, at det er de samme medarbejdere, der kommer. Det giver en tryghed, og når de ansatte kender den ældre godt, kan de sætte ind med den rigtige støtte efter f.eks. et ophold på sygehus, eller hvis borgeren er ved at udvikle en demenssygdom.

- Men hvad med manglen på arbejdskraft? Din tidligere departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet Per Okkels frygter, at ældreområdet bliver det første, hvor velfærdssamfundet knækker nakken. Deler du den frygt?

- Jeg er opmærksom på, at vi har udfordringer med rekruttering. Derfor skal vi have genoprettet ældreplejen efter mange år med besparelser, og vi skal bruge de ansattes tid rigtigt. Netop fordi der kommer til at være fortsatte udfordringer med at rekruttere medarbejdere nok. Vi skal bruge de ansattes tid til plejen og omsorgen. Ikke til bureaukrati og kontrol bag en skærm.

- Det vil der næppe være en eneste politiker, der er uenig i, men kan det skaffe de knap 4000 sosu'er, der de næste ti år kommer til at mangle på Fyn og i alt cirka 40.000 i hele landet?

- Hvis alle er enige, hvorfor er man så tidligere blevet ved med at lave nye regler og registreringer, der har øget papir- og skærmarbejdet i hjemmeplejen og klemt tiden hos den ældre. Det er den største trussel i vores ældrepleje. For mig er det afgørende, at vi for alvor får gjort noget ved det nu. Derfor har vi har sat gang i det vidtgående forsøg, hvor vi i tre kommuner, herunder Middelfart og Langeland, stort set fjerner al lovgivning samtidig med, at kommunerne fjerner kontrol og lokale regler, der stjæler tid fra den egentlige pleje.

- Så det er dit svar på, hvordan vi løser den store udfordring med manglende hænder?

- Vi har også andre tiltag. Vi har fremsat en velfærdslov, så kommunerne  får penge til det stigende antal ældre. Det betyder, at kommunerne ved, hvor mange penge de har hvert år, så de ikke skal afvente en finanslov og diverse puljer, som de ikke ved, om de får del i. Derudover har vi i vores seneste finanslov givet kommunerne penge til at ansætte 1000 nye medarbejdere i ældreplejen og penge til, at flere ufaglærte kan tage en sosu-uddannelse. Endelig vil vi gøre det permanent, at ledige kan få en forhøjet dagpengesats, hvis de uddanner sig til sosu. Men stadig er det helt grundlæggende, at hænder i ældreplejen ikke bruges på bureaukrati.

- Er det nok til, at ældreområdet ikke bliver det første, hvor velfærdssamfundet knækker nakken?

- Ja. Når vi sætter ind med de forskellige ting.
- Din partifælle, borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Hans Stavnsager, vil have åbnet for en debat om, om det på sigt fortsat skal være en ret at få gjort rent som svag ældre borger, når vi får flere velstillede ældre med gode pensioner. Vil du ændre loven, så kommunerne har mulighed for, at de rige ældre selv skal betale for rengøring?

-Det er rigtig, at vi i fremtiden får flere velhavende pensionister, og hvis de tidligere i livet har betalt for privat rengøringshjælp, kan jeg ikke se, hvorfor de skulle erstatte den med kommunal rengøring.

- Men skal det fortsat være en ret at få gjort rent af det offentlige, hvis man ikke selv kan?

- Hvis du har en solid økonomi, kan jeg ikke se,  hvorfor du så skulle opsige din private rengøringshjælp.

Hvis du har en solid økonomi, kan jeg ikke se,  hvorfor du så skulle opsige din private rengøringshjælp.

Astrid Krag (S), ældreminister

- Du svarer ikke på spørgsmålet. Vil du ændre loven, så kommunerne ikke skal tilbyde rengøring til alle svage ældre uanset indkomst?

- Mit svar er det samme, og målet må være, at vi har en ældrepleje, hvor alle kan få hjælp, hvis man har behov.

- Fynske lokalpolitikere og ældrechefer har sagt, at udfordringen med de manglende hænder er så stor, at de pårørende og frivillige kommer til at spille en større rolle. Er du enig?

- Ensomhed kan ikke løses med lønkroner, men det er vigtigt, at vi også kan sætte ind hos ældre uden pårørende. Hvis det er de samme ansatte, der kommer hos den ældre, kan de hjælpe den ældre til at blive en del af foreningsaktiviteter eller andet i lokalsamfundet.

 - Flere peger på, at der skal åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft. Er du enig?

- Nej. Den helt store opgave i ældreplejen er at bruge de ansattes tid rigtigt. De bruger for meget tid på dokumentation og registrering.

- I vores kampagne "Hvem skal passe farmor" har både FOA, Ældre Sagen og flere borgmestre efterlyst, at regeringen samler en række aktører for at lave en national handlingsplan, fordi de er skræmte over udsigten til ikke at kunne få besat stillinger i ældreplejen. Vil du tage initiativ til det eller bede din statsminister om det, som FOA's sektorformand har foreslået?

- Vi får kun løst udfordringerne i ældreplejen, hvis vi samarbejder om det.

- Så vil du helt konkret f.eks. nedsætte en task force, som Ældre Sagen foreslår?

- Det kan sagtens være et værktøj, der skal benyttes. Vi skal løse det her i fællesskab, og der er ikke kun én løsning, men grundlæggende handler det om at skabe en ældrepleje, hvor der er bedre tid til omsorg.

- Det lyder som om, at du tror, at din mormor og dine forældre vil få en bedre ældrepleje end i dag. Omvendt beder fynske borgmestre dig om at nedtone forventningerne til ældreplejen, fordi de med udsigten til manglende hænder kæmper for blot at kunne opretholde det nuværende niveau?

- Selvfølgelig skal vi udvikle vores ældrepleje, og når mine forældre bliver gamle, vil der være mange flere hjælpemidler, men det vigtigste er, at vi bruger de ansattes hænder rigtigt. Hvis vi ikke får flyttet tid bag en skærm og ud til de ældre, er jeg alvorligt bekymret.

Men alt det nytter jo ikke noget,  hvis der ikke er flere, der vil uddanne sig til sosu?

- Nej. Det kræver også initiativer, og jeg glæder mig til at deltage i topmødet på Social- og Sundhedsskolen på mandag (i morgen, red.).

Kom til topmøde

Mød ældreminister Astrid Krag, direktøren i Ældre Sagen, fynske borgmestre og en række andre topfolk, når Fyens Stiftstidende i morgen mandag 11. oktober inviterer til topmøde som afrunding på kampagnen "Hvem skal passe farmor".

Der er stadig få ledige pladser, så skynd dig ind på avisfordele.dk (under oplevelser) og reserver en gratis billet. Topmødet foregår fra kl. 16.00-18.00 på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense. Skolen inviterer desuden til åbent hus fra kl. 14.00-16.00.Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Faaborg-Midtfyn

Morgentyv kom ind gennem soveværelsesvinduet: Kontanter og smykker er væk

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene