Annonce
Sydfyn

Minister vil stoppe import af affald: Kan lukke Svendborg Kraftvarme

Klimaminister Dan Jørgensen kom torsdag med et forslag om at stoppe import af affald i Danmark. Det kan få betydning for Svendborg Kraftvarme. Arkivfoto: Katrine Becker Damkjær
Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil stoppe importen af affald i Danmark. Det er et godt tiltag, hvis klimamålene skal nås, mener Svendborgs Jesper Kiel (EL) og Bruno Hansen (SF). Populistisk, kalder venstres Birger Jensen dog ministerens forslag, og pointerer at det ikke bare er noget, der kan ændres henover natten.

Svendborg: - Vi har i mange år været modstandere af import af affald. Så det her er en vinkel, der passer os ganske glimrende.

Sådan lyder det fra byrådsmedlem og formand i Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune, Bruno Hansen (SF).

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har torsdag været ude at sige, at han vil stoppe import af affald i Danmark. Det kommer som led i den klimahandlingsplan og hertil omstilling af affaldssektoren, som regeringen og partierne i Folketinget lige nu er ved at forhandle.

I dag får mange kraftvarmeværker affald fra eksempelvis Tyskland, Italien og England, der ikke selv har kapaciteten til at afbrænde affaldet, hvorved staten så får penge for at brænde det udenlandske affald af.

Men det afsætter til gengæld ikke det bedste klimaaftryk, og med regeringens klimamål er det nødvendigt at skride til handling, lyder det fra Dan Jørgensen.

- Det er tudetosset, at vi, når vi gerne vil være et foregangsland på det grønne område, faktisk importerer affald til afbrænding, som ovenikøbet indeholder meget plastik, siger han til Ritzau.

Også hos Enhedslistens medlem af Svendborg Byråd Jesper Kiel vækker ministerens forslag begejstring.

- Hvis vi skal i mål med de klimamål, der er sat, så skal importen af affald stoppes. I og med vi også begynder at affaldssortere mere og mere, vil importen også øges voldsomt, fordi vi med sortering vil halvere vores affald, da for eksempel organisk stof vil gå til bioanlæg. Jeg tror, vi vil kunne klare os med færre værker, siger Jesper Kiel og fortsætter.

- Det er jo også absurd, at vi skal køre skrald rundt i hele Europa. Det er noget, de andre lande selv skal have løst - vi er en sovepude for dem.

Kan lukke varmevæk i Svendborg

Bliver det vedtaget at stoppe importen af affald, kan det betyde en lukning af Svendborg Kraftvarme. Dan Jørgensen ønsker nemlig at lukke flere anlæg, så kapaciteten matcher den mængde affald, der er i Danmark, skriver Ritzau om ministerens forslag.

Det er Bruno Hansen godt klar over.

- Vi ved godt, at det kan have indflydelse på vores kraftvarmeværks fremtid, men den er jo netop ved at blive drøftet, siger han med reference til den længerevarende debat, der har været om Svendborg Kraftvarme.

Men ifølge Birger Jensen (V), der også sidder i Svendborg byråd og er tidligere bestyrelsesmedlem i Svendborg Kraftvarme, forekommer tiltaget fra ministeren en smule populistisk.

- Det er en politisk ballon.

- Vi eksporterer også affald til Tyskland. Det er også vigtigt, at affaldet håndteres ordentligt, og måske er vi bedre til at håndtere det mere klimavenligt i Danmark end i de andre lande, pointerer Birger Jensen.

Han kan godt følge idéen med ministerens forslag, men der er mange faktorer i spil, og der findes mange nye teknikker at håndtere affald på, pointerer han.

- Og hvad tænker ministeren tidshorisonten er? Hvis det er over en del år, kan virksomhederne nå at rette ind. Men det er jo ikke noget, der kan ske henover natten, siger Birger Jensen.

Annonce

Bundet af aftaler

Direktør i Svendborg Kraftvarme, Kjeld Bussborg Johansen, fortæller, at han ikke er bekendt med ministerens forslag endnu.

- Men går forslaget igennem, vil det selvfølgelig give nogle begrænsninger i forhold til, hvordan vi disponerer i dag. Vi har nogle kontrakter og aftaler, som vi er bundet af, siger direktøren.

- Hvad der kommer til at ske i fremtiden, må afhænge af mulige importregler. Men jeg går ud fra, at der først skal findes et flertal, siger Kjeld Bussborg Johansen og tilføjer, at Svendborg Kraftvarme arbejder sammen med Dansk Affaldsforening, så han støtter de synspunkter, de må have i sagen.

Klimaministerens forslag giver dog, ifølge Jesper Kiel, anledning til debat om Svendborgs varmeværk.

- Der skal findes et rigtig tidspunkt at lukke det på, og det aktualiseres af det her, lyder det fra Jesper Kiel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce