Annonce
Indland

Minister: - Uacceptabelt med de voldsomme forskelle i tallene

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er ikke begejstret for de store forskelle i ventetider på at kunne komme til en speciallæge. Patientrettighederne må styrkes, mener hun.

1. Ellen Trane Nørby, der er større regionale forskelle, når vi ser på tallene med ventetider på speciallæger. Region Nordjylland og Region Midtjylland har de længste ventetider på de forskellige områder sammenlignet med Region Sjælland og især Region Hovedstaden. I flere tilfælde er ventetiden dobbelt så lang, når det gælder psykiater, børnepsykiater, hudlæge, gynækolog eller gigtlæge. Hvad tænker du om det?

- Jeg synes, at det er voldsomme forskelle i tallene, og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Det må ikke tage så lang tid at komme til eksempelvis en psykiater i Jylland, og vi har i regeringen tidligere kigget på det i forbindelse med sundhedsreformen, hvordan vi kan få nedbragt ventetiderne.

2. Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland, mener, at det er vanskeligt for regionen at tiltrække speciallæger, og at det giver udfordringer med at kunne nedbringe ventetider. Er du enig i, at regioner uden for Region Hovedstaden har sværere ved at få det nødvendige mandskab?

- Jeg er enig i, at det kan være vanskeligt at tiltrække speciallæger, men jeg hører også fra speciallægerne, at der er en vilje til at arbejde i regionerne, hvis der bliver slået ydernumre op. Der har regionerne ikke gjort nok, og det må de bringe mere i spil.

3. Der er kommet et nyt sundhedsudspil fra regeringen i januar om, at patientrettigheder skal styrkes også inden for de praktiserende speciallæger. Hvad kommer det til at betyde for den enkelte patient?

- Vi nedsætter et udvalg, som skal kigge på, hvordan patientrettigheder med at blive garanteret en udredning inden for 30 dage også kan være gældende hos de privatpraktiserende læger, og målet er at sikre en større ensartethed, end der er i dag.

4. I jeres udspil nævner I også, at flere speciallæger skal uddannes i fremtiden, og at regioner skal nedlægges til fordel for 21 nye sundhedsfællesskaber. Er det nok til at kunne nedbringe ventetiden på en speciallæge?

- Vi vil styrke uddannelserne med flere medicinstuderende og sørge for, at der kommer en bedre sammenhæng i uddannelsesforløbet, som gør, at der også er lægestuderende i Vestjylland, som ikke behøver at rykke teltpælene op, når de er færdig med uddannelsen. Derudover mener vi, at det forebyggende arbejde i det nære og lokale med det nye sundhedsfællesskab kan være med til at nedbringe ventetiden, ved at der bliver en større sammenhæng end med de nuværende regioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce