Annonce
Danmark

Minister: Tre hadprædikanter røg af liste under Støjberg

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er ikke tale om at nogen ændring i politikken, på trods af at fem hadprædikanter nu må komme til Danmark.

Siden nytår er der kommet fem færre personer på listen over hadprædikanter, der er nægtet indrejse i Danmark.

Det har fået flere oppositionspolitikere på banen, hvor blandt andre Dansk Folkepartis Peter Skaarup kræver svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Ministeren fortæller, at han som sådan ikke har haft noget at gøre med beslutningen om, at de fem prædikanter nu igen kan rejse til Danmark. Det ligger hos Udlændingestyrelsen.

- Der kommer hele tiden folk af og på denne her liste. Og jeg kan desværre ikke konkret sige, hvorfor enkelte personer er røget af, siger Mattias Tesfaye.

- Men helt generelt er det afgjort grundet hensynet til den offentlig orden.

Sagen omhandler den såkaldte liste over hadprædikanter, der er nægtet indrejse i Danmark. Den blev indført i slutningen af 2016 af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative.

Listen har til formål at afværge, at religiøse prædikanter prædiker i Danmark, hvis deres holdninger kan føre til radikalisering eller på anden måde undergraver dansk lov eller danske værdier.

I starten af året var 19 personer på listen. Men siden da er fem fjernet fra listen.

Det har fået blandt andre Dansk Folkeparti og Venstres Mads Fuglede til at afkræve ministeren svar på, hvorfor de er taget af listen.

Mattias Tesfaye afviser, at der er sket nogen ændring siden regeringsskiftet.

- Tre af dem, der er taget af listen, er taget af, mens Inger Støjberg (V) var minister. To af dem efter jeg kom til.

- Så det er på ingen måde hverken en opblødning eller en ændring i politikken. Det er gode lister, der holder hadprædikanter fra at komme til Danmark og opfordre til vold og andet skidt, siger Mattias Tesfaye.

Han vil nu invitere ordførerne fra partierne bag aftalen til et kaffemøde for at oplyse om og evaluere loven.

Listen administreres af Udlændingestyrelsen, men hvordan eller hvorfor specifikke personer kommer på den eller bliver taget af den, har været meget uklart.

De fem, der nu igen må rejse ind i Danmark, er ifølge Berlingske de muslimske prædikanter Ismail al-Wahwah, Muhammad Alshareef, Khalid Yasin, Salman Alodah og som eneste kristne Terry Jones.

- Der er ingen klare retningslinjer over, hvem der kommer på og af listen. Det fremstår meget vilkårligt. Retstilstanden minder lidt om Det Vilde Vesten, siger Niels Valdemar Vinding, der forsker i Islam ved Københavns Universitet til Berlingske.

Det er Mattias Tesfaye ganske uenig i.

- Jeg synes ikke, der mangler klarhed. Lovgivningen giver retningslinjer, som Udlændingestyrelsen følger. I sidste ende kommer det an på, om man har tillid til myndighederne.

- Det havde jeg før valget, og det har jeg fortsat, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Sanktionslisten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce