Annonce
Odense

Minister skal svare: O.k. at Odense Kommune bevidst har brudt loven?

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i et åbent samråd tirsdag eftermiddag redegøre for Odense Kommunes forsøg på at spare 10 millioner kroner ved at lukke børne- og ungesager. Arkivfoto.

Tirsdag eftermiddag skal social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i et åbent samråd forklare, om det var i orden, at Odense Kommune bevidst overtrådte loven, da socialrådgiverne i kommunens familie- og velfærdsafdeling blev pålagt at lukke hver femte sag om udsatte børn og familier for at spare penge.

Sagen har foreløbig betydet, at Peter Pietras er fratrådt sin stilling som direktør for Odense Børn- og Ungeforvaltning, og at alle lukkede sager er rullet tilbage, så ingen mister den hjælp, de måtte være blevet frataget.

Sagen kom frem, da DR i slutningen af august kunne fortælle, at ledelsen i Familie- og Velfærdsafdelingen i en mail til socialrådgiverne havde skrevet, at Borgmesterforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen havde sendt "et klart og tydeligt signal til os alle om, at budgettet skal overholdes, og som konsekvens heraf et ændret serviceniveau for borgerne."

Annonce

- Jeg ville ønske, det ikke var nødvendigt

Familie- og Velfærdsafdelingens chef forklarede efterfølgende til DR, at beskeden til socialrådgiverne ikke skulle forstås sådan, at sager skulle lukkes, fordi der skulle spares. Det var en forkert formulering i mailen, fortalte han.

Allerede den 20. august kunne Fyens Stiftstidende imidlertid fortælle, at 20 procent af sagerne om udsatte børn og unge skulle skæres væk i Odense Kommune for at finde 10 millioner kroner, som manglede til at dække udgifter til anbringelse af børn.

- Jeg ville ønske, det ikke var nødvendigt, men vi er bundet af økonomi, sagde børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) dengang til Fyens Stiftstidende.

Svare på flere spørgsmål

På samrådet med Folketingets Social- og Indenrigsudvalg skal Karen Ellemann også forklare, hvilke konsekvenser det vil få for et byråd, hvis det bevidst træffer en afgørelse, der bryder loven. Ministeren er også bedt om at svare på, hvordan hun vil sikre, at andre kommuner ikke træffer samme type af ulovlige afgørelser.

Karen Ellemann skal også redegøre for, om det er i strid med lovgivningen, at kommuner fratager udsatte borgere deres hjælp og støtte, mens der verserer en klagesag. Hun er også blevet bedt om at svare på, hvad hun vil gøre for at sikre, at kommunerne ikke fratager hjælpen for at spare penge, og om hun vil skride ind over for kommunerne, hvis det finder sted.

Du kan følge med i samrådet live her på Fyens.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce