Annonce
Indland

Minister om sundhedskritik: Politikeres penge går til patienter

Finansminister Kristian Jensen (V) bliver interviewet, efter at regeringen onsdag har præsenteret sit udspil til en sundhedsreform.

Økonomer forstår ikke, hvordan der kan spares 1,5 milliarder kroner på administration i sundhedsudspillet.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser blankt kritik fra sundhedsøkonomer, kommuner og regioner, som ikke kan få regnestykket fra udspillet til en sundhedsreform til at gå op.

En økonom kalder det "tryllestavsøkonomi", mens en anden kalder det "tænk på et tal"-økonomi. De forstår ikke, hvordan der kan spares 1,5 milliarder kroner på administration ved blandt andet at nedlægge regionsrådene.

Men de er ikke nok nede i regeringens økonomi bag udspillet, som blev præsenteret onsdag. Det fortæller finansministeren.

- En af de største opgaver, der bortfalder, er udarbejdelsen af udviklingsstrategier. Det har regionerne brugt rigtig lang tid på at lave, det skal de ikke fremadrettet.

- Derfor vil der være administrative besparelser frem mod 2025 på 1,5 milliarder kroner, siger ministeren, som uddyber, at der skal bruges tid på at forklare reformen bedre.

Fredag er KL og regionerne indkaldt til at gennemgå reformen i Finansministeriet. Partierne på Christiansborg er endnu ikke blevet indkaldt.

Der findes seks milliarder kroner til udspillet gennem finanslove, frigørelse af regionernes formue, besparelser på administration og færre penge på løn til politikere.

Det sidste skyldes, at regionsrådene, som er det folkevalgte led, sløjfes. Det politiske niveau reduceres fra tre til to.

- Der vil være færre mennesker inden for administration fremadrettet. Det er vores agt at lave en model, som er mere effektiv og strømlinet, siger Kristian Jensen.

Der flyttes penge rundt internt i systemet, men spørgsmålet er, om der er tale om nye penge.

- Der flyttes penge fra administration til patienter, og det er i patienternes øjne nye penge. Den her reform går ud på at flytte midler fra administration til sundhed, fra politikere til patienter. Det er den rigtige vej at bevæge sig, siger finansministeren.

Kommunerne kritiserer, at de seks milliarder kroner, som findes i alt, er engangsmidler og ikke permanente driftsmidler.

Omvendt mener Kristian Jensen, at pengene fremover i højere grad kommer patienterne til gode.

Finansministeren er indkaldt i samråd for at gøre rede for økonomien i udspillet. Socialdemokratiet er ikke blevet meget klogere efter ministerens forklaring.

- Det hænger simpelthen ikke sammen med den forklaring. Der er ikke penge nok i nærhedsfonden (udspillet, red.) eller til det stigende antal patienter, siger ældreordfører Astrid Krag (S).

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce