Annonce
forside

Minister om Langeland: - Mange flere bør søge i bredbåndspuljen

Godt 30 læsere detog i Debatteriet om Langelands digitale fremtid med minister Lars Chr. Lilleholt. Foto: Martin Ramsgaard

:ars Chr. Lilleholt roste det lokale engagement, men håber at flere vil prøve at få fingre i pengene i bredbåndspuljen.

Annonce

LANGELAND: Der var kun en enkelt ansøgning fra Langeland ved den seneste uddeling, i december 2018, af midler fra statens bredbåndspulje. Det bør man gøre noget ved. Mange flere herfra bør gå sammen om at prøve at få penge til at forbedre deres netadgang.

Det fastslog energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), da han gæstede Fyns Amts Avis' læserarrangement "Debatteriet" på Ørstedskolen i Rudkøbing mandag. Samtidig var der ros til dem, der engagerer sig for at skaffe et lokalområde hurtigere bredbånd - eller en anden teknisk løsning, der giver dem ordentlig digital dækning.

Generelt ligger Danmark godt med ordentlig netdækning. 90 procent har en forbindelse, der anses for at have en acceptabel kapacitet og hastighed, men opgaven handler om at få de sidste opgraderet.

Og dem er der mange af på Langeland. Da ordstyrer David Bernicken, som er redaktionschef på Fyns Amts Avis, bad folk om en hurtig karakter (efter 12-skalaen), var det mest i spændet -3 til 7.

En tilhører, Michael Martin Jensen, ville gerne høre ministeren om, hvorfor Langeland ikke kan opnå samme status som Bornholm.

- Her fik de et år en kæmpe uddeling fra bredbåndspuljen for at opgradere hele øen. De er flere end os, men vi er dog sammenlignelige og lever meget af turisme. Der bor vel 35.000 på Bornholm, vi er cirka 13.000. I kunne godt sørge for, at de store danske øer bliver ordentligt dækket, sagde han og opfordrede ministeren til at lave kæmpeudbud som for eksempel inden for sygehusområdet og for medicinindkøb.

Lars Christian Lilleholt svarede, at den daværende V-regering var den første herhjemme, som sørgede for offentlige tilskud til bredbånd.

- Der er udbetalt 300 millioner kroner, siden ordningen begyndte, og jeg vil meget gerne have, at den fortsætter. Og bemærk, at alle Folketingets partier står bag, fremhævede ministeren.

Lars Chr. Lilleholt var imponeret af det lokale engagement på Langeland. Foto: Martin Ramsgaard
Annonce

Måtte ændre grænserne

Gert Rosing ærgrede sig over den nuværende vejledning på godt 30 A4-sider til ansøgere, som gør, at mange står af allerede efter to-tre sider, som han formulerede det.

Men Vagn Pertl, der er frontfigur i det projekt, Helletofte-Emmerbølle, som har fået tilskud fra bredbåndspuljen, mente godt, at det kan lade sig gøre.

- Det er 29 sider, og jeg er garant for, at det er lønsomt at læse den to gange, nævnte han.

Til gengæld var der noget andet, som havde gjort projektet besværligt.

- Det handler om afgrænsningen. Jeg havde tilsagn fra 71 ud af de 260 husstande, jeg henvendte mig til. Mange med tilsagn måtte sies fra, fordi de lå så spredt, at de ikke kunne bruges i denne sammenhæng. Så stod jeg tilbage med 29 tilsagn, men fik så besked fra Energistyrelsen, at der manglede seks ejendomme for, at de ville godkendte projektet. Så jeg måtte ofre to allerede tilmeldte og starte afgræsningen et andet sted, fortalte han.

Vognmand Otto Christensen ville gerne høre om en anden del af problematikken - hvor hårdt man satser på de kommende licitationer for de nye frekvenser til telefoni.

- Jeg lever jo af at køre på vejene, så det er den løsning, jeg gerne ser, sagde Otto Christensen, der fik det svar af Lars Christian Lilleholt, at man havde satset så meget, som man synes var nødvendigt.

Jeg lytter, sagde energi-, forsynings- og klimaministeren flere gange til til de fremmødte. Foto: Martin Ramsgaard
Annonce

Underkendt af klagenævn

Men her viser der sig andre barrierer. Som borgmester Tonni Hansen (SF) nævnte, så er der noget, som sommerhusejere ikke bryder sig om - at få spoleret deres udsigt. Det gør den luftbårne løsning med master svær.

Det har været aktuelt i en sag fra Dageløkke, hvor en telemast, som kommunen havde givet tilladelse til, blev underkendt af klagenævnet. Nu vil TDC ikke mere i den sag, nævnte formanden for den nye bredbåndsforening på Langeland, Jørgen Jensen.

Jens Jönsson, der har virksomheden Skywire, skældte ud over bredbåndspuljen, som han finder stærkt konkurrenceforvridende.

- Og får folk i det hele taget noget for pengene? Jeg kan skaffe godt bredbånd i Ristinge for 5000 kroner pr. tilmeldt, mens man får 33.000 kroner pr. husstand i tilskud til projektet i Helletofte-Emmerbølle, nævnte han.

- Hvis din ydelse er konkurrencedygtig, så vil folk vel vælge den. Jeg er godt nok liberal, men anerkender også, at der er nogle områder, hvor markedet i form af teleselskaber og forsyningsvirksomheder ikke kan skabe en forretning, og hvor det offentlige så kan træde ind, svarede Lars Christian Lilleholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce