Annonce
forside

Minister om elforsyning: Udtalelse om højhælede sko er "dybt nedladende"

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen mener, at Jens Oldenbjergs udtalelse om kvinder og leforsynings arbejde er "dybt nedladende" og stigmatiserende.

Formanden for Langelands Elforsynings stigmatiserer halvdelen af befolkningen med sin udtalelse om kvinder og højhælede sko, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Jens Oldenbjerg og Langelands Elforsyning blev landskendt, da en udtalelse om kvinder, bestyrelsesarbejde og højhælede sko rejste lokale og landsdækkende medier rundt.

- Vi har haft nogle damer, også flere end nu, men de har forladt det igen. Det kan godt være lidt tørt, det el-halløj. Vi taler jo ikke om tasker og højhælede sko. Min erfaring er, at de fleste damer ikke tænker mere over det, bare der er strøm i stikkontakten, når de tænder for den. Sådan er det hjemme ved mig, sagde Jens Oldenbjerg, der er bestyrelsesformand i elforsyningen, til Fyns Amts Avis forud for et valg til virksomhedens repræsentantskab.

Det er den udtalelse, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) nu kalder nedladende og stigmatiserende.

"Jeg betragter Hr. Jens Oldenbjergs udtalelse som en dybt nedladende kommentar og som en stigmatisering af halvdelen af befolkningen," skriver han i et svar til folketingsmedlem og socialdemokrat Julie Skovsby.

Annonce
Jens Oldenbjerg (tv), formand for Langelands Elforsyningsbestyrelse, blev kastet ud i en mediestorm med en udtalelse om repræsentationen af kvinder i LEFs repræsentantskab. Han har ingen kommentarer til ministeren svar.

Sådan kom det på ministerens bord

Det er den fynske socialdemokrat, der har sørget for, at Langelands Elforsynings formands udtalelse er blevet et emne på Christiansborg.

- Jeg synes, at den udtalelse, som elforsyningens formand kom med, er et udtryk for, at vi har problemer med ligestillingen. Den er et udtryk for, at problemet er dybt og bredt forankret i vores samfund, siger Julie Skovsby.

Derfor stillede hun et spørgsmål til erhvervs- og vækstministeren, hvor hun bad ham forholde sig til Jens Oldenbjergs udtalelser.

Det fynske folketingsmedlem Julie Skovsby (S) læste LEFs formand Jens Oldenbjergs udtalelser i Fyens Stiftstidende. Hun sørgede for at de også er blevet et emne på Christiansborg.

Ikke omfattet af loven

Hun spurgte desuden, om udtalelsen giver anledning til at analysere, "hvorfor gældende lovgivning om måltal og politik for den kønsmæssige sammensætning i ledelser og bestyrelser i alt for mange tilfælde ikke overholdes?"

- Jeg havde forventet, at sådan en udtalelse gav ministeren anledning til at sige, at vi har en hensigt med lovgivningen om måltal, som ikke når bredt ud i samfundet. Hensigten er jo at skabe en ligelig repræsentation, siger Julie Skovsby.

Men Langelands Elforsyning er ikke omfattet af den lovgivning om ligelig kønsfordeling, som Julie Skovsby henviser til.

"For så vidt angår den konkrete virksomhed kan jeg oplyse, at virksomheden - grundet sin størrelse - ikke er omfattet af reglerne om måltal og politik for det underrepræsenterede køn, der har til formål at få flere kvinder i ledelse," skriver Troels Lund Poulsen i sit svar.

Bestyrelsesformand Jens Oldenbjerg har ingen kommentarer til ministerens meninger om hans udtalelser.

Læs hele spørgsmålet og svaret fra ministeren her

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce