Annonce
Sydfyn

Se Video: Minister om bosætningshus: - Vi vil sørge for en løsning, der virker i hele landet

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek var fredag på rundtur på Ærø. Ministeren bakker op om bosætningshuset i Bregninge og tror på, at gode uddannelsesmiljøer i Svendborg smitter positivt af på Ærø.

Ærø: Fredag fik Ærø ministerbesøg, da indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) var på rundfart på øen. Efter et besøg på Søby Værft og et kig på elfærgen Ellen, ankom ministeren, flankeret af Bjørn Brandenborg (S), til bosætningshuset i Bregninge.

Bosætningshuset har været oppe til debat, da Boligministeriet i december sidste år kunne meddele, at der ikke var lovhjemmel til at drive det kommunalt. Dog har der siden samlet sig et flertal i Folketinget, der støtter op om kommunale bosætningshuse.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) snakker med formand for Bregninge Lokalråd, Vagn Rottbøll, ved bosætningshuset i Bregninge. Foto: Rasmus Hage Dalland

Og da ministeren ankom fredag eftermiddag, blev han blandt andet mødt af formand for Bregninge Lokalråd, Vagn Rottbøll, som på vegne af lokalrådet kunne fortælle, hvorfor det er vigtigt, at bosætningshuset kan få lov til at fortsætte.

Annonce

- Det er fornuftigt, at folk har mulighed for at afprøve, om drømme og virkelighed stemmer overens, inden man tager den store beslutning om at flytte et sted hen. Og det giver bosætningshuset her i Bregninge en unik mulighed for at få afprøvet. Vi mener, at huset er en rigtig god mulighed for at få det bedste og mest solide grundlag for at flytte til Ærø, og det er til gavn for både kommunen og familierne på den lange bane, sagde han.

Til stede var også Florian Fries, som i 2019 flyttede med sin familie fra Berlin til Ærø, hvor de endte med at slå sig ned permanent efter et fire måneders ophold i bosætningshuset. Og skiftet fra Berlin til Ærø måtte Florian Fries, under store smil fra de omkringværende, lige uddybe.

Florian Fries flyttede med sin kone og to børn til Ærø fra Berlin. Udover børnene Alicia på 5 år og Amadeus på 3 år er familien blevet forøget med dreng, Frederik, der kom til verden i februar i år. Foto: Rasmus Hage Dalland

- Det er dyrt at finde bolig i en storby som Berlin, og vi havde ikke plads nok. Jeg læste en artikel i magasinet Stern, der beskrev denne her dejlige ø i Danmark. Og så spurgte jeg min kone, om vi ikke skulle flytte til Ærø, sagde han.

Kigger på lovgivningen

Kaare Dybvad Bek ville gerne vide, hvad det havde betydet for Florian Fries og familien at slå sig ned på Ærø.

- Frihed. Her er ingen stress, og der er masser plads til børnene, sagde Florian Fries, som kunne fortælle, at familien for nylig er blevet forøget med sønnen Frederik, der kom til verden i februar.

Ministeren er da heller ikke i tvivl om, at bosætningshuse er gode for dem, der er i tvivl og gerne vil prøve ø- eller landsbylivet af, inden de beslutter sig for at flytte. Han fortæller, at arbejdet med at sørge for, at de kan eksistere rundt i landet, er i gang.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek var på rundtur på Ærø fredag. Efter et besøg på Søby Værft og et kig på M/E Ellen gik turen til bosætningshuset i Bregninge. Foto: Rasmus Hage Dalland

- Jeg synes, det er et meget positivt initiativ, og vi sidder og kigger på lovgivningen nu for at sørge for at lave noget, der virker i hele landet, siger han.

- Mit indtryk er, at det er nogle fine faciliteter, der er i huset, og man kan jo skabe et godt hjem rundt om det. Vi snakkede med (Florian Fries, red.), der har boet i Berlin tidligere og flyttede hertil og netop oplevede det her med, at man var mere fri til at folde sig ud i forhold til i en større by. Og det tror jeg da er noget af det, der trækker folk til.

Annonce

Uddannelser og realkreditlkån

Inden turen gik til Ærø havde ministeren et kort stop i Svendborg, der ifølge regeringens nye uddannelsesudspil kan se frem til at få en ny læreruddannelse til byen. Og han mener, at sådan et initiativ også bliver til gavn for Ærø.

- Jeg tror, det er vigtigt for Ærø, Langeland og alle de andre øer i Det Sydfynske Øhav, at der i Svendborg er et stærkt uddannelsesmiljø. Selvfølgelig skal der stadig være navigationsskole og andre uddannelsesinstitutioner her på øen, men for at være sikker på, at man kan uddanne sig til mange forskellige ting, så tror jeg, det vil blive samlet i Svendborg, hvor man så har navigationsuddannelser, sygeplejerske-, pædagog- og nu også læreruddannelserne. Og det betyder vildt meget for at rekruttere lærere her på øen, siger han.

Desuden fortæller Kaare Dybvad Bek, at man også lige nu er i gang med andre initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at bosætte sig i lokalsamfund som Ærø, og nævner de aktuelle forhandlinger om realkreditbelåning.

- Vi vil gerne, at man fra statens side kan lave 20 procents garanti for de yderste af realkreditlånene. Det ser man virke i Norge, Finland, Holland og mange andre steder, hvor det simpelthen har skabt øget bosætning i nogle af de landområder, hvor der er lavere boligpriser, ligesom der måske er på Ærø. Og det tror jeg, kommer til at gøre en forskel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Navne

Fynske dødsfald

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Annonce