Annonce
Indland

Minister om Bios-sag: - Region Syddanmark har gjort det godt

Bios-ambulancerne er de samme, men de har fået nyt logo efter konkursen. Nu kører Region Syddanmark under navnet Ambulance Syd.

Bios' konkurs var hovedemnet, da beskæftigelsesministeren, sundhedsministeren og ældreministeren fredag var kaldt i samråd. Sundhedsministeren havde ros til Region Syddanmarks handlinger i forbindelse med Bios' konkurs.

Der skulle ekstraordinært tre ministre til at svare på spørgsmål, da beskæftigelsesudvalget fredag holdt samråd om Bios-sagen og de øvrige tilfælde af konkurser for private leverandører i sundhedsvæsnet.

Det var socialdemokraten Bjarne Laustsen, der havde indkaldt til drøftelserne om sagerne, der strækker sig over både sundheds-, beskæftigelses- og ældrepolitik. Formålet var at drøfte Bios' konkurs og de konsekvenser, den har haft, men også behovet for yderligere regler i de situationer, hvor private leverandører på sundhedsområdet svigter. Ud over Bios-sagen blev også de mange private leverandører af hjemmehjælp i kommunerne drøftet med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og ældreminister Thyra Frank (LA).

I forhold til Bios-konkursen var der et generelt ønske om at få ministrene til at tage stilling til selve ambulanceudbuddet, fiaskoen med Bios og de konskvenser, det måtte have, og Region Syddanmarks rolle blev hurtigt bragt på banen. Men sundhedsminister Ellen Trane Nørby afviste, at der var noget at udsætte på regionens reaktioner i situationen.

- For Region Syddanmark var forsyningssikkerheden vigtigst, og man handlede i overensstemmelse med sine forpligtigelser i sundhedsloven. Det har så bevirket, at man er kommet i en situation, som den man står i nu. Men jeg går ud fra, at man søger at opnå den nødvendige læring af det, der er sket, sagde hun.

Bjarne Laustsen mente, at regeringen har siddet på hænderne i forhold til at sikre de rigtige rammer for den slags udbud til gene for blandt andet de Bios-medarbejdere, der blev ramt af konkursen og nu har penge til gode, mens regionens borgere kommer til at betale dobbelt. Han ville derfor have sundhedsministeren til at svare på, om det er ansvarligt at lade en region stå alene med så tung en opgave.

- Og er man enig med tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) i, at det bare handlede om at få det billigst muligt uden at stille krav til leverandøren og uden at sikre sig, at den noget sted på kloden var i stand til at løfte sådan et beredskab, spurgte han.

Men Ellen Trane Nørby roste regionen for at tænke økonomiske besparelser ind i udbuddet, samtidig med, at man levede op til ansvaret for at give borgerne tryghed.

- Jeg synes, Region Syddanmark har gjort det godt, set i det lyset af den situation, man stod i. Man har ikke på noget tidspunkt stået uden ambulancer, og man har lagt vægt på, at hverken borgere eller medarbejdere skulle komme i klemme, sagde hun.

Folketingsmedlem Karsten Hønge (SF), der sad i regionsrådet i Region Syddanmark, da Bios vandt udbuddet om ambulancekørslen, mente, at den kaotiske situation måtte give anledning til at skabe nogle flere beføjelser til regionerne, så det ikke igen kommer så langt ud, som det gjorde i sagen om Bios.

- Vi kan ikke vente på en egentlig konkurs. Alle lamper blinkede under hele forløbet med Bios, men man fortsatte bare mod afgrunden, begrundede han.

Men Ellen Trane Nørby henviste til den egenevaluering, som regionen er i gang med, der ventes færdig i foråret.

- Jeg fornemmer, at der vil være fuld åbenhed fra regionen - også om de omkostninger, det må have haft, sagde hun.

Bjarne Laustsen benyttede lejligheden til at indkalde til et nyt samråd om emnet i 2017.

Annonce

Ambulance-sagen

1. september 2015 overtog selskaberne Bios og Responce ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck. Bios kørte i Syd-, Sønderjylland og på Fyn, mens Responce stadig varetager Trekantområdet.

Udbuddet gav regionen en samlet besparelse på 600 millioner kroner over de 10 år.

Hurtigt stod det klart, at Bios havde svært ved at skaffe de cirka 550 reddere, man skulle bruge for at sikre en stabil ambulancedrift, og manglen på mandskab og store huller i vagtplanen fortsatte frem til Bios' konkurs i juli i år.

Ud over millioner i bodsbetaling for manglende beredskaber kunne Bios ikke tilbagebetale en fejludbetaling fra Region Syddanmark på 31 millioner kroner, som fik regionen til at begære firmaet konkurs.

Herefter overtog regionen selv ambulancedriften og lovede at sikre de tidligere Bios-medarbejdere deres lønkrav, hvis ikke Løndmodtagerens Garantifond ville. Det nægtede fonden, fordi man mente, at der i realiteten var sket en virksomhedsoverdragelse til regionen inden konkursen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Boligminister vil ikke røre ved slagtilbud til dømte beboere i Odense-ghetto

Fyn For abonnenter

Ingrid modtog sin diabetes-diagnose over telefonen: - Jeg fik at vide, at der lå en recept på serveren

Annonce