Annonce
Kerteminde

Minister om affald: I er blevet hørt

"Vi er blevet orienteret i diskussionen om, hvor atomaffaldsdepotet skal nedgraves, men vi er ikke blevet inddraget. Skal den lukkede proces fortsætte uden at høre de borgere, der muligvis skal huse depotet i deres baghave?"

Sådan lyder kritikken fra de fem kommuner, der kan risikere at skulle huse slutdepotet for dansk radioaktivt affald. Deriblandt Kerteminde Kommune.

Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser, at kommunerne ikke er blevet hørt.

- Det er ikke et retvisende billede. Kommunerne har været informeret om arbejdet, siden det lå klart, hvilke kommuner der kunne risikere at skulle huse det radioaktive affald, sagde hun, da hun mandag eftermiddag talte ved den høring, der finder sted på Børsen i København.

- I halvandet år har der været rig mulighed for at komme med sine bekymringer og indvendinger. Og den mulighed, kan vi vist godt blive enige om, er blevet benyttet.

Opfordringen fra ministeren til kommunerne lyder til slut:

- Kom med den viden, I mener, I mangler.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce