Annonce
forside

Minister: Krav til teleselskaber og bredbåndspulje skal give Langeland ordenligt mobil- og internet

Minister Lars Chr. Lilleholt glæder sig til Debatteriet mandag i Rudkøbing. Pressefoto

Bredbåndspuljen og krav til teleselskaberne om dækning i de tyndt befolkede områder. Det er vejen til, at Langeland kommer på fuld højde på mobil- og bredbånd. Det mener ministeren.

Annonce

LANGELAND: Venstres Lars Chr. Lilleholt med den lange titel energi-, forsynings og klimaminister virker absolut på hjemmebane, da avisen fanger ham på telefonen i bilen på vej til et møde på Vestsjælland.

Han glæder sig til at debattere bredbånd og mobildækning med længelænderne til Debatteriet, og han er godt inde i stoffet.

- Det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg har før været på langeland og tale bredbånd, så jeg ved, hvor vigtigt det er, og bliver tit mindet om det. Jeg ved at Langeland er en af de store udfordringer, siger han.

Hvis Langeland skal udvikle sig, er det vel afgørende, at øen har ligeså gode forbindelser, som man har i storbyerne?

- Det er helt afgørende. Derfor er det også en vigtig prioritet for regeringen, at vi fremmer mobil- og bredbåndsdækningen i hele Danmark.

Det er jo nemt at sige, hvordan skal man gøre i praksis?

- For det første skal vi sørge for, at der er ordenlige rammer, som teleselskaberne kan investere indenfor. Vi lavede en teleaftale sidste år, hvor der er sat penge af i en bredbåndspulje, vi har krav til mobilselskabener om, at der kommer bedre dækning, og så skal vi give kommunerne bedre rammer for en bedre bredbåndsdækning.

Der er jo ikke mange kunder for mobilselskaberne på Langeland eller Strynø. Man kan vel ikke regne med, at de investerer og klarer ærterne?

- Jamen, det er den vej vi har valgt i Danmark, men så er det også vigtigt, at markedet bliver tilført noget medicin, og det er jo netop det, vi har gjort med bredbåndspuljen. Den pulje fortsætter de kommende år, og jeg kan kun opfordre til, at langelænderne søger den pulje.

Mød ministeren

Er det de frie markedskræfter eller støtte fra bredbåndspuljen, der skal give langelænderne bedre internet i fremtiden? Eller måske begge dele?Fyns Amts Avis har inviteret energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til en debat med avisens abonnenter om, hvordan vi styrker det digitale Langeland.

Det kommer til at foregå på Ørstedskolen, Mellemtrinnet, i Rudkøbing mandag den 21. januar klokken 17.30 til 18.30.

Der er tilmelding på FAAdebatteri@jfmedier.dk eller på 6345 2201

Annonce

Søg bredbåndspuljen

Nu får 27 husstande fiber lagt ind med støtte fra bredbåndspuljen. Der er lang vej til, at hele Langeland er dækket?

- Det er jo positivt, at man er i gang, og det er positivt, at der kom en ansøgning og at den kunne imødekommes. Det var den første ansøgning fra Langeland til bredbåndspuljen, og jeg ser gerne, der kommer flere.

Har I nogensinde overvejet bare at lade staten rulle fibernet ud i hele landet og se på det som en offentlig investering?

- De private teleselskaber og aktører, de investerer syv milliarder om året på området. Det er ikke realistisk, at staten kan finansiere i den størrelsesorden. De er også andre bredbåndsteknologier end fiber. Fast trådløs kan være en god mulighed i tyndt befolkede områder. Det ved jeg, man også har på Langeland, og det er også billigere end fiber.

Annonce

Langeland kommer med

Hvis du nu ser fem år frem i tiden, har Langeland så ligeså god dækning som for eksempel Odense, København og Aarhus?

- Erfaringen tilsiger, at man ikke kan give garantier, men i et femårigt perspektiv er jeg optimist. Vi har i Danmark satset på, at selskaberne udruller mobil og bredbånd. De investerer syv milliarder kroner om året, og samtidig har vi nogen af de laveste priser i EU.

- Dækningen er også rigtig god sammenlignet med mange andre lande. Men det er klart, at der er områder, hvor der er brug for at få gjort en ekstra indsats - og det gælder eksempelvis områder som Langeland. Skal Langeland fastholde turisme, erhvervsudvikling og tilflytning, så er en ordenlig mobil- og bredbåndsdækning en forudsætning for det. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man på Langeland kigger på alle muligheder, herunder søger bredbåndspuljen. Men jeg mener ikke, det er en statslig opgave, men vi skal stille krav om dækning til selskaberne, og så skal vi fortsætte med bredbåndspuljen.

Der er private firmaer, der mener, at de skal konkurrere med nogen, der nu får statstilskud. Er det ikke en underlig blanding af markedskræfter og statsstøtte?

- Bredbåndspuljen er målrettet de områder, hvor det er for dyrt for den enkelte husstand, og hvor teleselskaberne ikke kommer. Så man kan jo ikke sige, når der så kommer nogle ressourcer fra centralt hold, at det må vi ikke gøre alligevel. Bredbåndspuljen er til de steder, hvor markedet ikke kan løse opgaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce