Annonce
Erhverv

Minister klar til at tvinge bæredygtigt byggeri igennem

Byggebranchen har vænnet sig til at bruge beton, og det skal der laves om på. Men de vil få en tilvænningsperiode på nogle år, oplyser boligminister Kaare Dybvad (S). Foto: Katrine Becher Damkjær
Branchen vil få nogle år til at vænne sig til at bygge bæredygtigt, men så vil det blive gjort obligatorisk, oplyser boligminister Kaare Dybvad (S).

I vil i regeringen have bygget mere bæredygtigt. Kan I få byggebranchen med på det?

- Ja, det tror jeg godt, vi kan. I hvert fald et langt stykke hen ad vejen.

Hvad bygger du din tro på?

- Jeg ved, at de almene boligorganisationer er meget interesserede i at bygge mere i træ, og blandt entreprenørerne, der bygger etagebyggerier, er der også en interesse. Men noget af det, vi diskuterer, er parcelhusbyggeri, og det er de store, der sidder på meget af det. Og spørgsmålet er, om man kan få dem med til at udfordre deres egne byggemetoder. Men på etagebyggeri tror jeg på, der kommer et gennembrud.

Kommer du til at tvinge det igennem?

- I første omgang laver vi en frivillig bæredygtighedsklasse, der kommer til at være strammere end den, der har været hidtil. Det giver branchen nogle år til at vænne sig til det, og så bliver det obligatorisk at bygge bæredygtigt. Det er vores indstilling, og spørgsmålet er bare, hvor mange år der skal gå. Og her vil træbyggeri være attraktivt, fordi det vil være enormt nemt at dokumentere, hvad der kommer ind i byggeriet.

Kan man forestille sig, at I tvinger branchen til at bygge i træ?

- Nej. Sidste gang en boligminister ville bestemme, hvilke byggematerialer man skulle bruge, var i 1962, hvor man indførte det, der hed montagecirkulæret. Det var det, der gjorde, at man fik byggerier som blandt andet dem i Vollsmose, fordi man sagde, at hvis det skulle have offentlig støtte, så skulle det bygges i betonelementer. Det har vi fået meget bøvl ud af siden, så jeg tror ikke, der kommer noget godt ud af at anbefale materialer. Men vi vil gøre det obligatorisk at bygge bæredygtigt.

Er der nogen anden vej end at bygge i træ?

- Det handler også om teknologi, og der er en udvikling. Aalborg Portland arbejder på at producere cement, som ikke skal brændes ved 1200 grader, og som er mere CO2-venlig. Og hvis det lykkes, skal jeg ikke stå her og sige, at det skal være træ. Jeg kan bare se nogle fordele ved det, som det er i dag.

Hvilke udfordringer er der, som du ser det?

- Det er klart, at øget digitalisering i byggeriet er en barriere. Jeg er selv fra en landsdel, hvor mange er bygningshåndværkere, og jeg kender godt det dér med, at man lægger bestillingssedlerne op i forruden på sin Toyota Hiace, og så håber man på, at man får styr på dem på et tidspunkt. Det har en charme, men det går ikke ved bæredygtighed. Man skal have overblik over, hvilke materialer man bruger, og hvilke bygninger de kommer i. Så vi er nødt til at have større digitalisering, end vi har i dag.

Andre udfordringer?

- Ja. Vi har en udfordring i, at uanset hvor vi er i landet, så skalmurer vi hele tiden, for hvis der er mursten på facaden, synes vi, det er kvalitet. Så vi har en opgave i at fortælle, at der er masser af kvalitet i træbyggeri. Der er for eksempel mange af de gamle ejendomme i centrum af Svendborg, der er lavet på et træskelet, men det er der bare mange, der har glemt, fordi vi i 1960'erne begyndte at bygge i beton. Jeg har set, at de i Norge har et højhus på 15 etager, som er bygget i træ. Der er ikke noget brandsikringsmæssigt eller konstruktionsmæssigt i vejen for det, men der er noget kulturelt i vejen for det. Og det er, at vi i Danmark har tradition for at betragte tegl som det gode byggemateriale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sprællevende 100-årig

Det kan ikke have undgået manges opmærksomhed, at det i år er 100 år siden, Genforeningen fandt sted. En begivenhed, som betød, at befolkningen på et landfast stykke Danmark efter at have været tysk siden 1864 igen kunne lade Dannebrog blafre i haven. At de igen kunne vælge, om de ville mødes for at diskutere politik i stedet for at spise kage ved store kaffeborde, som i de mellemliggende år havde udgjort den dansksindede bastion. Men det er nok de færreste, der ved, hvad årene inden Genforeningen førte med sig. Mens mange af os kigger mod andre grænsedragninger for at forstå, hvad fjendtlig magtovertagelse betyder, afslører Genforeningen, at vi er klædt af, når det kommer til vores eget lands historie. Også selv om det kun er få generationer siden, den udspillede sig. Tænk sig, at dansk i knap 50 år var forbudt som undervisningssprog, og at befolkningen søgte at omgå forbuddet ved at oprette skoler nord for den ny grænse, så eleverne alligevel kunne blive undervist i deres modersmål? At disse skoler skulle blive en form for forløber for efterskolerne, der 100 år senere stadig er i høj kurs, når unge skal finde deres identitet? Også selv om identitet i 2020 handler om meget andet end nationalitet. "Hvad kommer Genforeningen da mig ved", spørger den sønderjyskfødte skuespiller Bodil Jørgensen i Grænseforeningens humoristiske jubilæumsvideo, der florerer på internettet, og svaret er kort: Alt. Genforeningen er sprællevende. Hvis vi reelt vil give andet end evnen til at ramme et 12-tal ved eksamensbordet videre til de yngste, kunne vi passende benytte 100-året til at opsøge en af de 650 mindesten, der blev rejst i 1920 for at ære, at Sønderjylland igen blev dansk. Og som Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede - et par af dem befinder sig endda på Fyn. Det kunne være starten på en samtale om at høre til et sted, men også om hvad det mon havde betydet, hvis afstemningen i 1920 var blevet et "nej" og et "mojn".

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Annonce