Fyn: Frygt for at Sundhedsstyrelsen vil fjerne behandlingen af kræftramte børn fra hospitalerne i Odense, Århus og Aalborg for at centralisere behandlingen på Rigshospitalet nye børnehospital, har vækket harme og undren hos regionspolitikere og fagfolk.
Kritikken har især lydt på, at der mangler faglige argumenter for at nedlægge afdelingerne i Vestdanmark, som alle lever på til de internationale standarder for kræftbehandling af børn. Det har ledere og overlæger på OUH slået fast på baggrund af tal fra Dansk Børnecancer Register.
Nu har den fynske formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, Jane Heitmann (V), kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd for af få lagt de faglige argumenter på bordet.
- Jeg er fuldstændig målløs og forundret over, at man i Sundhedsstyrelsen sidder og har fart på et arbejde, med det sigte at flytte børneonkologien fra hele Vestdanmark. Jeg har til dato ikke hørt et eneste fagligt argument for, hvorfor man skal flytte børneonkologien til Rigshospitalet, fortæller Jane Heitmann.
Jane Heitmann (V), folketingspolitikerJeg er dybt forundret over, at man overhovedet er i gang med at kigge på det, for jeg har ikke hørt nogen argumenter.
En centralisering vil betyde, at mange familier med kræftramte børn skal bruge langt mere tid på transport til de mange hospitalsbesøg, der er under et behandlingsforløb af kræft. Noget, der ikke er grund til, hvis en centralisering ikke også betyder en faglig forbedring i kvaliteten af behandlingen.
- Det her vil få enormt store konsekvenser for de familier, hvis børn ulykkeligvis er ramt af cancer. Det vil både have betydning for mor og far, søskende og andre pårørende i familien, fordi behandlingsforløbene ofte er meget lange. Det kan betyde, man i månedsvis er væk fra hjemmet, og det er simpelthen ikke rimeligt at stille familierne i den situation, forklarer Jane Heitmann.
Indtil videre er der ikke sat dato på, hvornår samrådet finder sted.
Bizart forløb
Sundhedsstyrelsen har også fået kritik for at komme med forslaget fuldstændig uden at lytte til den arbejdsgruppe, styrelsen selv har oprettet for at se på argumenter for og imod centralisering.
Med i arbejdsgruppen er fagfolk og repræsentanter fra regionerne, og repræsentanterne fra Vestdanmark har hele tiden argumenteret mod en centralisering. Derfor har det vækket harme hos regionerne, at Sundhedsstyrelsen alligevel har foreslået en centralisering.
Det vil Jane Heitmann også spørge ind til på samrådet.
- Ud fra det, jeg foreløbig har kunnet orientere mig i, synes jeg, det ligner et meget bizart forløb. Jeg er dybt forundret over, at man overhovedet er i gang med at kigge på det, for jeg har ikke hørt nogen stærke faglige argumenter, siger udvalgsformanden.
- Selvfølgelig vil vi alle have, at vores børn får den bedst mulige behandling. Det er selvfølgelig helt afgørende. Men der er også meget stort hensyn at tage til den turbulens, man oplever, når ens barn bliver alvorlig syg. Når behandlingsniveauet er så højt, har jeg svært ved at se de gode argumenter, slår Jane Heitmann fast.