Annonce
Faaborg-Midtfyn

Minister i Svanninge Bakker med klart løfte: - Der kommer ikke en motorvej her

Transportminister Benny Engelbrecht gik tur med borgmester Hans Stavnsager i Svanninge Bakker - og fik en masse at vide om områdets herligheder. Foto: Palle Søby
Transportminister Benny Engelbrecht (S) besøgte mandag eftermiddag Svanninge Bakker sammen med borgmester Hans Stavnsager (S). Ministeren udelukker en motorvej som forbindelsesvej til en kommende Als-Fyn-bro. Det bliver i stedet en udvidelse af den eksisterende rute 43. Forundersøgelsen går i gang allerede i 2022 og forventes færdig i 2024.

Als-Fyn: Vejføringen til en potentiel Als-Fyn-bro har længe været det store samtaleemne mellem tilhængere og modstandere af en fast forbindelse. Men nu bliver det slået fast med syvtommersøm: En motorvejsforbindelse giver ikke nogen som helst mening, og den er derfor ikke et realistisk scenarie.

Det var i hvert fald det klare budskab, transportminister Benny Engelbrecht (S) kom med mandag eftermiddag, da han gik en tur i Svanninge Bakker sammen med Faaborg-Midtfyns borgmester, Hans Stavnsager (S).

Borgmester Hans Stavnsager og transportminister Benny Engelbrecht på vej ud i bakkerne - skarpt forfulgt at et bredt fynsk pressekorps. Foto: Palle Søby

- Jeg kan godt forstå, at nogle har været bekymrede for en motorvej, men det skal de så ikke være mere, for vi kommer ikke til at bygge en motorvej gennem det her naturskønne område. En enig forligskreds i Folketinget har besluttet, at vi kommer til at fokusere på den eksisterende rute 43. Så det, vi nu skal undersøge, er, hvordan vi kan udvide rute 43 til en 2+1 vej eller en anden højklassevej, sagde Benny Engelbrecht under sit besøg i bakkerne.

Annonce

Langt billigere end motorvej

På vej til Svanninge Bakker oplevede han selv, hvordan den nuværende rute 43 kan være svært fremkommelig.

- Der er meget trafik også sådan en julidag som i dag. Det kunne jeg jo selv se, da jeg kom til at ligge bag et par traktorer på vej herned. Men det er på ingen måde gangbart, og jeg kan ikke se, at det giver nogen som helst mening at lave en motorvej gennem det her område. Nu fokuserer vi på det, der er realistisk, og som også er kommunens ønske, nemlig en udvidelse af den eksisterende vej. Og så er der også lidt jysk købmandskab i det, for en udvidelse af rute 43 vil være langt billigere end en motorvej. Nu vil linjeføringen være den eksisterende rute 43, så vi skal ikke ud og lave en masse ekspropriation, lød det fra ministeren.

Han så det også som en fordel, at man allerede har besluttet at lave en cykelsti mellem Faaborg og Svanninge Bakker og her kan tænke udvidelsen af rute 43 ind i projekteringen.

Hans Stavnsager og Benny Engelbrecht ved at af de flotte udsigtspunkter, hvor man virkelig fornemmer storheden og værdierne i Svanninge Bakker. Foto: Palle Søby

For nylig vedtog et bredt flertal i Folketinget en aftale om ny infrastruktur, som blandt andet sætter 20 millioner kroner af til en forundersøgelse, der skal afdække gevinster og konsekvenser ved en fast forbindelse mellem Als og Fyn.

- Der står i aftaleteksten, at vi undersøger udvidelse af eksisterende veje. Der står ikke, at vi undersøger en motorvej, understregede transportministeren til beroligelse for de skeptikere, der måske frygter, at en motorvej alligevel spøger i kulissen.

Annonce

Forundersøgelse i gang i 2022

Benny Engelbrecht kunne også afsløre, at forundersøgelsen går i gang allerede i 2022 og dermed vil være færdig i 2024. Tidligere har tidshorisonten været, at den i værste fald først ville være færdig i 2028.

Som afrunding på en dejlig dag i Svanninge Bakker skulle transportminister Benny Engelbrecht og borgmester Hans Stavnsager da lige have en selfie. Foto: Palle Søby

- Og så skal vi også finde ud af, om det skal være en bro eller en tunnel. Det ved vi ikke endnu. Det afhænger blandt andet af de hydrauliske forhold og vanddybder, fortalte ministeren.

Han åbnede samtidig mulighed for, at en forbedring af rute 43 godt kan ske uafhængigt af en fast forbindelse til Als, og at man godt kan forestille sig, at man starter med vejudvidelsen, og at broen så følger senere.

Annonce

Stavnsager: En dejlig dag!

Borgmester Hans Stavnsager var en glad mand efter ministerbesøget.

- Jeg håber, at vi nu diskuterer det, som projektet handler om, nemlig en opgradering af rute 43 og ikke det her fatamorgana med en motorvej. Det var en løsning fra starten, og derfor er det også fair nok, at at folk har ytret sig og været kritiske. Det har jeg sådan set også selv været, og derfor har vi presset på fra kommunens side for, at det skulle være en opgradering af rute 43.  Det har man lyttet til i Folketinget, og det er også det, ministeren kommer og siger her på vegne af det brede forlig - at det er den løsning, man undersøger, og at det ikke er en motorvej, der kommer.

- Jeg tænker, at når alle Folketingets partier siger, at det er sådan, det er, så bliver det svært, hvis man ikke kan stole på det. Så er der jo ikke noget, man kan stole på. Det er er et meget bredt forlig, der står bag det her, fremhæver Hans Stavnsager.

Han glæder sig også over, at en udvidelse af den eksisterende vej godt kan ses som et selvstændigt projekt.

- For Faaborg-Midtfyn Kommune har det været afgørende, at vi får en opgradering af den eksisterende rute 43 - og gerne før, der kommer en bro. Så jeg er meget tilfreds med det, ministeren har sagt i dag. Det har været en dejlig dag.

Annonce

Moderat begejstring

Og hvad siger bromodstanderforeningen Sydfyns Fremtid så til transportministerens garanti om, at der ikke komme en motorvej? Avisen spurgte formand Vibeke Schaffalitzky de Muckadell:

- Jamen det lyder da dejligt. Altså alt andet lige er jeg da tilfreds med den udmelding. Men jeg skal se beslutningsgrundlaget, før jeg tror det. I de første papirer til aftalen står der ikke noget om, at man ikke vil undersøge en motorvej. Så jeg skal se teksten til forundersøgelsen. For der er jo også kommunalvalg i år, og jorden begynder at brænde lidt under Hans Stavnsager, for det er jo ret upopulært, hvis 18 procent af kommunen skal ligge i en støjkorridor.

- Så jeg håber, vi kan stole på transportministeren. Vi må håbe, at han står ved det - at det ikke bare er valgflæsk. Og så skal vi også se, hvilke konsekvenser en udvidelse af den eksisterende vej vil have, før vi klapper i hænderne, siger Vibeke Schaffalitzky de Muckadell.

Transportminister Benny Engelbrecht var på vej hjem til Sønderborg i ministerbilen og slog lige et smut forbi Svanninge Bakker, hvor han gik en lille tur med borgmester Hans Stavnsager. Bagefter skulle ministeren med færgen til Als klokken 15. Foto: Palle Søby
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce