Annonce
Danmark

Minister i mastesag: Vi skal have mere åbenhed

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil have mere åbenhed om Energinets infrastrukturprojekter. Arkivfoto: Michael Bager
I et samråd slog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast, at der skal være langt mere åbenhed, når store anlægsinvesteringer som den 170 kilometer lange stærkstrømsforbindelse fra Idomlund ved Holstebro og til grænsen skal vedtages. Offentligheden skal kunne følge med, lød det.
Annonce

Høring: Der har været sagt og skrevet meget i sagen om de forhadte elmaster, der skal opstilles fra Idomlund ved Holstebro over Endrup ved Ribe til den dansk tyske grænse, men én ting synes efterhånden alle at være enige om: Sagen har været kommunikeret elendigt, og der har været en lukkethed omkring beslutningsproces, alternative løsninger og linjeføring, hvilket er dybt kritisabelt med så stort et offentligt anlægsprojekt.

Torsdag var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) kaldt i samråd af Enhedslisten, og han slog fast, at han i det nye år vil tage skridt til en lov, der sikrer mod gentagelser af det forløb, der er gået forud for den endelige beslutning om opstilling af master på den 170 kilometer lange strækning fra Idomlund til grænsen.

- Ingen ønsker sig denne proces gentaget. Derfor vil jeg til februar fremsætte et lovforslag, som sikrer en helt anden proces omkring anlægsprojekteter af den her karakter, sagde Dan Jørgensen.

I Danmark går vi forrest i den grønne omstilling, og her er det sådan, at allerede i 2028 vil 100 procent af vores strøm komme fra vedvarende energi, og derfor har vi brug for disse forbindelser.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)

Annonce

Ikke flere kabler

Samrådet var foranlediget af artikler i Jyllands-Posten, hvor det er blevet antydet, at der kan kabelægges mere end 15 procent af den 170 kilometer lange forbindelse, som Energinet lægger op til.

Det har ingen eksperter hverken nationalt eller internationalt imidlertid villet lægge navn til. Fordi det alene har været en spekulation om, at det måske, hvis man har tid til at vente på teknologiske løsninger, der endnu ikke er opfundet og som ingen ved om nogensinde bliver opfundet, måske i en fjerne fremtid kan lade sig gøre. Derfor var der ikke nyt på den front under samrådet.

- Det blev utvetydigt på den tekniske høring i sidste uge slået fast af alle eksperter, at 15 procent er grænsen, men selvfølgelig kan man da ikke udelukke, at forskere engang ud i fremtiden kan finde måder at kabellægge mere. Jeg vil dog gerne understrege, at vi altså har brug for både masterne og Vikinglink-forbindelsen til England og ikke kan vente. I Danmark går vi forrest i den grønne omstilling, og her er det sådan, at allerede i 2028 vil 100 procent af vores strøm komme fra vedvarende energi, og derfor har vi brug for disse forbindelser. Og vi har brug for at kunne eksportere overskudsstrøm. Må jeg minde om, at overskuddet i Vikinglink er beregnet til at blive mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner, sagde Dan Jørgensen.

Annonce

Enhedslisten skeptisk

Enhedslistens Henning Hyllested er imidlertid ikke tilfreds, og han synes ikke, at alternativer til den 170 kilometer lange forbindelse, er blevet undersøgt ordentligt.

- Det virker på mig, som om man fra begyndelsen har lagt sig fast på de her master og ikke har undersøgt, om der kunne være andre muligheder. Eksempelvis kom det under den tekniske høring frem, at man måske kunne grave kabler ned i gasisolerede rør, som er en gammelkendt teknik. Men hvad har man egentlig brugt tiden til i Energinet i alle disse år? Man har i hvert fald ikke undersøgt den mulighed, siger Henning Hyllested.

Forstå mastesagen på to minutter

1. To forskellige forbindelser er blandet sammen i debatten. Vikinglink-forbindelsen, som er en 770 kilometer jævnstrøms-kabelforbindelse mellem Revsing ved Vejen i Danmark og Bicker Fen i Lincolnshire i England. Denne forbindelse skal sikre, at man kan flytte strøm mellem Europa og England, og der skal ikke tappes strøm på vejen. Jævnstrømmen bliver i Revsing konverteret til vekselstrøm, som er den strøm, der løber i de danske elmaster.

2. Den sydlige del af forbindelsen mellem Idomlund ved Holstebro og den dansk-tyske grænse, nemlig 400 kv-forbindelsen fra Endrup ved Ribe og til grænsen, skal bruges til at sikre en elforbindelse til Tyskland, som dermed via Vikinglink bliver forbundet med England. Den nordlige del af forbindelse, nemlig fra Endrup til Holstebro, skal udvides til en 400 kv forbindelse for at sikre et robust elnet i Jylland, som der undervejs kan tappes strøm til forbrugerne fra.

3. I 2008 blev det i Folketinget vedtaget, at fremtidige højspændingsforbindelser skulle kabellægges, og det har bidraget til mistillid, når alle eksperter siden er blevet enige om, at kun 15 procent af de 170 kilometer fra Holstebro til grænsen kan lægges i kabler. Resten af forbindelsen skal føres via 35 meter høje master ned gennem Jylland.

Henning Hyllested fra Enhedslisten mener, at Energinet fra starten har lagt sig fast på ikke at grave kabler ned. Arkivfoto: Martin Stampe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce