Annonce
Danmark

Minister i mastesag: Vi skal have mere åbenhed

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil have mere åbenhed om Energinets infrastrukturprojekter. Arkivfoto: Michael Bager
I et samråd slog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast, at der skal være langt mere åbenhed, når store anlægsinvesteringer som den 170 kilometer lange stærkstrømsforbindelse fra Idomlund ved Holstebro og til grænsen skal vedtages. Offentligheden skal kunne følge med, lød det.

Høring: Der har været sagt og skrevet meget i sagen om de forhadte elmaster, der skal opstilles fra Idomlund ved Holstebro over Endrup ved Ribe til den dansk tyske grænse, men én ting synes efterhånden alle at være enige om: Sagen har været kommunikeret elendigt, og der har været en lukkethed omkring beslutningsproces, alternative løsninger og linjeføring, hvilket er dybt kritisabelt med så stort et offentligt anlægsprojekt.

Torsdag var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) kaldt i samråd af Enhedslisten, og han slog fast, at han i det nye år vil tage skridt til en lov, der sikrer mod gentagelser af det forløb, der er gået forud for den endelige beslutning om opstilling af master på den 170 kilometer lange strækning fra Idomlund til grænsen.

- Ingen ønsker sig denne proces gentaget. Derfor vil jeg til februar fremsætte et lovforslag, som sikrer en helt anden proces omkring anlægsprojekteter af den her karakter, sagde Dan Jørgensen.

Annonce

I Danmark går vi forrest i den grønne omstilling, og her er det sådan, at allerede i 2028 vil 100 procent af vores strøm komme fra vedvarende energi, og derfor har vi brug for disse forbindelser.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)

Ikke flere kabler

Samrådet var foranlediget af artikler i Jyllands-Posten, hvor det er blevet antydet, at der kan kabelægges mere end 15 procent af den 170 kilometer lange forbindelse, som Energinet lægger op til.

Det har ingen eksperter hverken nationalt eller internationalt imidlertid villet lægge navn til. Fordi det alene har været en spekulation om, at det måske, hvis man har tid til at vente på teknologiske løsninger, der endnu ikke er opfundet og som ingen ved om nogensinde bliver opfundet, måske i en fjerne fremtid kan lade sig gøre. Derfor var der ikke nyt på den front under samrådet.

- Det blev utvetydigt på den tekniske høring i sidste uge slået fast af alle eksperter, at 15 procent er grænsen, men selvfølgelig kan man da ikke udelukke, at forskere engang ud i fremtiden kan finde måder at kabellægge mere. Jeg vil dog gerne understrege, at vi altså har brug for både masterne og Vikinglink-forbindelsen til England og ikke kan vente. I Danmark går vi forrest i den grønne omstilling, og her er det sådan, at allerede i 2028 vil 100 procent af vores strøm komme fra vedvarende energi, og derfor har vi brug for disse forbindelser. Og vi har brug for at kunne eksportere overskudsstrøm. Må jeg minde om, at overskuddet i Vikinglink er beregnet til at blive mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner, sagde Dan Jørgensen.

Enhedslisten skeptisk

Enhedslistens Henning Hyllested er imidlertid ikke tilfreds, og han synes ikke, at alternativer til den 170 kilometer lange forbindelse, er blevet undersøgt ordentligt.

- Det virker på mig, som om man fra begyndelsen har lagt sig fast på de her master og ikke har undersøgt, om der kunne være andre muligheder. Eksempelvis kom det under den tekniske høring frem, at man måske kunne grave kabler ned i gasisolerede rør, som er en gammelkendt teknik. Men hvad har man egentlig brugt tiden til i Energinet i alle disse år? Man har i hvert fald ikke undersøgt den mulighed, siger Henning Hyllested.

Forstå mastesagen på to minutter

1. To forskellige forbindelser er blandet sammen i debatten. Vikinglink-forbindelsen, som er en 770 kilometer jævnstrøms-kabelforbindelse mellem Revsing ved Vejen i Danmark og Bicker Fen i Lincolnshire i England. Denne forbindelse skal sikre, at man kan flytte strøm mellem Europa og England, og der skal ikke tappes strøm på vejen. Jævnstrømmen bliver i Revsing konverteret til vekselstrøm, som er den strøm, der løber i de danske elmaster.

2. Den sydlige del af forbindelsen mellem Idomlund ved Holstebro og den dansk-tyske grænse, nemlig 400 kv-forbindelsen fra Endrup ved Ribe og til grænsen, skal bruges til at sikre en elforbindelse til Tyskland, som dermed via Vikinglink bliver forbundet med England. Den nordlige del af forbindelse, nemlig fra Endrup til Holstebro, skal udvides til en 400 kv forbindelse for at sikre et robust elnet i Jylland, som der undervejs kan tappes strøm til forbrugerne fra.

3. I 2008 blev det i Folketinget vedtaget, at fremtidige højspændingsforbindelser skulle kabellægges, og det har bidraget til mistillid, når alle eksperter siden er blevet enige om, at kun 15 procent af de 170 kilometer fra Holstebro til grænsen kan lægges i kabler. Resten af forbindelsen skal føres via 35 meter høje master ned gennem Jylland.

Henning Hyllested fra Enhedslisten mener, at Energinet fra starten har lagt sig fast på ikke at grave kabler ned. Arkivfoto: Martin Stampe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];