Annonce
Udland

Minister efter USA-exit: Klimaaftale havde fornuftig balance

Lilleholt håbede til det sidste, "at Trump kom til fornuft". For tidligt at tale om genforhandling, siger han.

Annonce

- En historisk dårlig beslutning.

Det siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), efter at USA's præsident, Donald Trump, torsdag har meddelt, han trækker USA ud af klimaaftalen fra COP21 i Paris.

- Danmark har lagt alt det pres, vi overhovedet har kunnet, siger Lilleholt.

- Jeg havde til det sidste håbet på, at amerikanerne og den amerikanske præsident var kommet til fornuft og havde valgt at blive i aftalen.

- Det er skidt for vores børn og børnebørn og en sort dag for verdens klima, tilføjer ministeren.

Parisaftalen lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau. I 2016 lå det på cirka 1,3 grader over.

Donald Trump udtaler torsdag, at han vil forsøge at forhandle en ny og mere "fair" aftale.

- Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA, siger præsidenten i en udtalelse foran Det Hvide Hus.

Klimaministeren mener, der har været "en god, fornuftig balance" i aftalen.

- Når man skal lave så stor en aftale, at man skal have hele verden med, så skal der være en fordeling af den opgave mellem landene.

- Det er klart, at USA som et stærkt og rigt land med en høj udledning af CO2 selvfølgelig kommer til at bære deres del af ansvaret, siger han.

Og det er for tidligt at forholde sig til en ny aftale, siger Lars Christian Lilleholt

- Nu skal vi lige have slugt den melding, der er kommet fra den amerikanske præsident. Jeg tror på, at der kommer en trodsreaktion både i USA og også den øvrige del af verden, siger han.

- At gå tilbage til kul, som den amerikanske præsident vil nu, er den forkerte vej at gå.

For grøn energi er faktisk en god forretning, understreger klimaministeren.

- Der er business i grøn omstilling. Der er penge og arbejdspladser i det - det er der også i USA, hvor flere end 100.000 er beskæftiget inden for fremstillingen af grøn energi og teknologier, siger han.

- Der, hvor vi står stærkest fra Danmarks side, er, at vi kan vise, at det rent faktisk kan svare sig. At der er business i grøn omstilling, tilføjer Lars Christian Lilleholt.

FAKTA: Her er hovedpunkterne i klimaaftalen fra Paris

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har torsdag trukket USA ud af klimaaftalen fra COP21-topmødet i Paris. Han siger, at han vil forsøge at forhandle en "ny og fair" aftale.

Her er de vigtigste punkter i aftalen:

* Formål: At holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og om muligt under 1,5 grader.

* Hvordan: Verden stiler mod, at udledningen af drivhusgasser topper så snart som muligt med hurtige reduktioner derefter.

I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden).

* Byrdefordeling: Ilande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i de absolutte CO2-nedskæringer.

Ulande, der har brug for at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger, opfordres til med tiden at skære i forbruget.

Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

* Finansering: Industrilande skal sikre penge til at hjælpe ulande med omstilling til grøn energi og styrke deres forsvar mod klimaforandringer som tørke, oversvømmelser eller storme.

Finansieringen skal øges løbende, og de rige lande skal rapportere hvert andet år om udbetalt eller påtænkt støtte.

* Klimaskader: Lavtliggende østater og fattige lande er mest udsatte for klimaforårsaget stigning i havenes vandstand og andre virkninger af klimaforandringer.

De får anerkendt nødvendigheden af at hindre, mindske og håndtere tab. Men de udsatte lande har ikke fået ordet erstatningsansvar med i aftaleteksten.

Kilder: FN's klimasekretariat UNFCCC og AFP.

FAKTA: Kloden svedte rekordmeget i 2016

Præsident Donald Trump opfordres til at udvise globalt lederskab af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fire nordiske kolleger.

Appellen kommer, få timer inden præsidenten har varslet sin endelige beslutning om, hvorvidt USA fortsat vil overholde Parisaftalen.

På et topmøde i december 2015 lovede 196 parter, heriblandt USA, at holde den globale temperaturstigning under to grader - og gerne 1,5 grader - i forhold til det førindustrielle niveau.

Her kan du læse lidt om temperaturen verden over sidste år:

* 2016 var det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

* Gennemsnitstemperaturen lå på 14,8 grader og var dermed tæt på 0,2 grader højere end i 2015, som også satte rekord.

* 2016 var dermed omkring 1,3 grader varmere end før industrialiseringen.

Kilde: Klimarapporten fra Copernicus Climate Change Service.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce