Annonce
Odense

Minister deler Odense-borgmesters ambition: Kullene skal på pension hurtigst muligt

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) tager positivt imod Odense-borgmester Peter Rahbæk Juels (S) ønske om at udfase kul på Fynsværket allerede i 2025. Foto: Steen Brogaard/John Fredy

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er indstillet på at undersøge, om Fynsværket kan gøres kulfrit allerede i år 2025, men vil ikke sætte præcis dato på.

Med energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts (V) egne ord er det "spændende tanker" om, hvordan Fynsværket kan gøres kulfrit i år 2025, som Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har præsenteret for Folketingets Energiudvalg på et nyligt møde.

- Jeg går nu i dialog med borgmesteren, Odense Kommune og Fjernvarme Fyn om, hvilke løsninger der er, siger Lars Chr. Lilleholt.

Ministeren bifalder, at der i Odense gøres tanker om, hvordan udfasningen af kul på Fynsværket kan fremskyndes, så det kan ske hurtigere end i 2030. Det er ellers målet at gøre kraftværkerne kulfrie i 2030, som indgår i den plan, regeringen har lagt i tråd med en international aftale, der tidligere på året blev indgået ved klimakonferencen i Bonn.

- Jeg vil meget gerne have kullene sendt på pension så hurtigt, som det overhovedet er muligt, fastslår Lars Chr. Lilleholt.

Annonce

Overskuds-el skal varme vand op

Kort fortalt går den idé, Peter Rahbæk Juel har præsenteret for Folketingets Energiudvalg, ud på at bygge store underjordiske tanke, der kan lagre varmt vand.

Vandet skal varmes op med grøn strøm fra for eksempel vindmøller, der produceres på tidspunkter af døgnet, typisk om natten, hvor der er overskud på el-nettet. Når vandet er varmet op, kan det ved hjælp af varmepumper bruges senere.

- I stedet for varmt vand fra kulkraft, så kan vi få varmt vand fra vindmøller, sol og andre grønne kilder, forklarede borgmesteren forleden i Fyens Stiftstidende.

Om lige netop den tekniske løsning er vejen frem, vil ministeren ikke forholde sig til nu.

- Det vil jeg ikke lægge mig fast på i dag. Borgmesteren er fremme med nogle tanker omkring varmepumper, og det, synes jeg, er en oplagt mulighed. Men der er også kombinationen med biomasse, som kan tænkes ind. Der er mange ting, der skal undersøges nærmere, så vi sikrer den rette løsning med en god økonomi, en grøn fjernvarme og fortsat har en god el-forsyningssikkerhed.

Hensynet til gartnerierne

Det med el-forsyningssikkerheden handler om, at Fynsværket i dag er underlagt det såkaldte kraftvarme-krav, som betyder, at det både skal producere varme og el. Dette for at sikre, at der altid er el nok til forbrugerne.

Peter Rahbæk Juel ønsker at få el-kravet justeret eller løftet for Fynsværket, og det vil Lars Chr. Lilleholt ikke afvise på forhånd.

- Jeg er positiv i forhold til at lette kravet om elproduktion, men det kræver, at der er el nok til rådighed i nettet i øvrigt. Det skal vi undersøge, siger han.

I øvrigt er det vigtigt, at omlægningen til et grønnere Fynsværket ikke kommer til at spille negativt ind på den pris, som især de mange odenseanske gartnerier skal betale, understreger ministeren.

- Odense er i en særlig situation. 20 procent af varmeproduktionen går til gartnerierne, og hvis vi bare fra den ene dag til den anden skruede op for prisen, de betaler, ville mange af dem komme i en vanskelig situation. Alt det skal vi have kigget på, siger Lars Chr. Lilleholt.

Han og Peter Rahbæk Juel har allerede aftalt, at de snart skal mødes og fortsætte drøftelserne om, hvordan Fynsværket kan gøres kulfrit.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce