Annonce
Indland

Minister: Antibiotikacenter vil gavne både landbrug og sundhed

Ellemann-Jensen håber, at nyt videncenter om resistens vil tiltrække både danske og udenlandske forskere.

Danmark kan noget særligt, når det handler om at få sundhedsvæsnet og landbruget til at arbejde sammen. Samtidig har Danmark i forvejen stor viden om resistente bakterier.

Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at det er blevet offentliggjort, at Danmark får et internationalt forsknings- og videnscenter om antibiotikaresistens.

- Jeg håber på, at vi kan bidrage fra dansk side med den viden og erfaring, vi har inden for antibiotikaresistens. Vi er faktisk ganske gode til det, siger Ellemann-Jensen.

- Det skal dels være en måde, vi kan bidrage med vores viden på. Og en måde at få større viden til Danmark på. Til gavn for os, men også til gavn for særligt udviklingslande og resten af verden.

Spørgsmål: Kan vi få noget særligt ud af, at centret ligger her i landet i forhold til problemet med svine-mrsa?

- Det, vi kan få ud af det og det, vi kan bidrage med, er den sammenhæng, vi har her i Danmark mellem forskning i resistens, både når det angår det veterinære og vores sundhedssystem.

- Det skulle gerne være til gavn for både danskernes sundhed og dansk landbrug, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er endnu ikke besluttet, hvor i Danmark centret skal ligge, oplyser ministeren. Det ventes at få 400-500 ansatte.

Spørgsmål: Forventer I, at det bliver danske job eller er det udenlandske forskere, der skal hertil?

- Jeg håber, at det bliver en kombination. For vi har mange kompetencer på området i Danmark. Og vi er nogle af de dygtigste i verden til det her. Men vi er ikke de eneste. Så jeg håber, at der kommer dygtige kræfter hertil udefra.

Pengene til centret skal dels komme fra Danmark selv, oplyser Ellemann-Jensen.

- Og så er det nødvendigt at få andre nationer til at spytte i bøssen. Ligesom det er nødvendigt at få organisationer og private donorer til at bidrage.

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at den endelige pris på centret ikke kendes endnu. Ligesom det heller ikke er klart, hvor meget den danske stat skal betale.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce