Annonce
Assens

Minimumsnormeringer bliver dyrere for forældre: - Jeg synes faktisk ikke, det er i orden

Bevægelsen "Hvor er der en voksen" stod i 2019 bag aktioner i 50 byer, hvor der blev demonstreret mod normeringer i daginstitutioner. Der var også en demonstration i Assens. Billedet er fra København. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Scanpix 
Det er glædeligt, at der er mere personale på vej til vuggestuer og børnehaver, men der bør ikke sendes en ekstraregning til forældrene, mener formanden for Assens Forældreorganisation.

Da forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen" i 2019 gik på gaden i protest mod normeringer i landets daginstitutioner, førte det til en politisk vedtagelse af minimumsnormeringer. En ordning, som er i færd med at blive indfaset i blandt andet Assens Kommune.

4,7 millioner kroner bliver i 2021 tilført både kommunale og private dagtilbud. Samtidig stiger det beløb, forældrene skal betale for at sende deres børn i vuggestue eller børnehave.

- Jeg troede ikke, det var meningen, og jeg synes faktisk ikke, det er i orden. Det kom som en overraskelse for mig, siger Helle Storgaard, som er fungerende formand for Assens Forældreorganisation.

Annonce

Hun glæder sig over, at der er mere personale på vej til institutionerne, men frygter samtidig, at stigningen på knap 100 kroner om måneden - svarende til cirka 1000 kroner om året - vil ramme økonomisk svært stillede familier.

- For mange familier vil det ikke betyde noget. Men for nogle familier kan det faktisk blive svært. Jeg synes, prisen er rimelig, som den er nu. Det var hele tiden tanken (i forhold til minimumsnormeringer, red.), at forældre ikke skulle betale mere, fordi det er et område, der er blevet udhulet af besparelser, mener hun.

En nødvendighed

I Assens Kommune udgør forældrebetalingen en fjerdedel af udgiften til en plads i dagtilbud, så når dagtilbuddet bliver dyrere, stiger forældrebetalingen også. Ifølge Undervisningsministeriets hjemmeside skal forældrebetalingen ikke nødvendigvis stige som følge af minimumsnormeringerne, men byrådet kan frit vælge at gøre det, så længe forældrebetalingen ikke overstiger 25 procent.

Mogens Mulle Johansen (SF), udvalgsformand for Uddannelse, Børn og Familie, mener ikke, at Assens Kommune har råd til at lade være med at hæve forældrebetalingen.

- Hvis vi skal nå op på minimumsnormeringer, så er det en nødvendighed. Vi kan ikke bare tage pengene fra en eller anden kasse, og når vi sammenligner vores takster med det, der betales i andre kommuner, er vi langt fra de dyreste, lyder det.

Ifølge udvalgsformanden vil forældre med økonomiske udfordringer, som derfor betaler nedsat takst for dagtilbud, ikke opleve den fulde takststigning.

Der er på landsplan afsat 800 millioner kroner i 2021 til minimumsnormeringer, og beløbet stiger frem til 2025, hvor minimumsnormeringer - tre børn pr. voksen i børnehaver og seks børn pr. voksen vuggestuer - vil være fuldt indfaset.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce