Annonce
Odense

Minifleksjob fik Ruth i arbejde

Ruth Lindekilde har mange forskellige rengøringsopgaver i golfklubben. Hun klarer blandt andet omklædningsrum, toiletter, indgangsområde og ikke mindst bygningen, hvor medlemmernes golfvogne opbevares i blå skabe. Foto: Nils Svalebøg
57-årige Ruth Lindekilde deltog i forløbet med minifleksjob i et børnehus. Derefter blev hun ansat hos Odense Golfklub, hvor hun nu har været i et år.

Det kan ikke undgås, at der kommer græs og jord i indgangsområdet i klubhuset. Medlemmer og besøgende i Odense Golfklub færdes løbende i området, når de blandt andet skal i kælderen for at klæde om, besøge restauranten eller kigge forbi butikken med golfudstyr. Så daglig rengøring er et krav, og her er det 57-årige Ruth Lindekilde, der sammen med en kollega svinger støvsugeren. Hun har snart et års jubilæum som fleksjobansat i golfklubben.

- Man siger jo, at nye koste fejer bedst, men at de gamle koste kender krogene. Så hvis der var noget, jeg ikke lige vidste eller ikke lagde mærke til i starten, så blev det sagt til mig på en god måde. Alle folk herude har været så flinke, fortæller Ruth Lindekilde.

En ældre kvinde iført en pink bluse kommer trækkende med sin golfvogn og smiler stort til Ruth.

- Du har gjort så fint rent i dag, siger hun, idet hun går forbi.

Annonce
- Al begyndelse er jo svær, og sådan var det også, da jeg startede med at gøre rent i golfklubben. Men så kom rutinen lige så stille, og nu har jeg et helt andet overskud, fortæller 57-årige Ruth Lindekilde, der arbejder i fleksjob hos Odense Golfklub. Foto: Nils Svalebøg

Hårdt landbrugsarbejde

Siden 2011 har Ruth Lindekilde været fleksjobber. For hende er det fysisk betinget, da hun har ondt i kroppen.

- Jeg har en gammel landbrugsuddannelse, og dengang blev der ikke holdt ret meget øje med tingene. Jeg var jo ung og kunne det hele, så jeg knoklede bare på. Noget af det, der ikke har det ret godt, er mine hænder. Og jeg tror, at det er fordi, at jeg har gået rigtig meget med en højtryksrenser, fortæller Ruth Lindekilde og tilføjer:

- Min gigtspecialist har sagt, at de ikke kan bevise, at det er gigt. Men det opfører sig lidt som gigt i min krop. Men jeg har kronisk nervebetændelse.

Derfor er det svært for Ruth Lindekilde at passe et fuldtidsjob – eller et job, som kræver mange af de samme bevægelser.

- Jeg har været i praktik i en butik, men der kunne jeg slet ikke holde til at sidde ved kassen, for det var den samme bevægelse hele dagen, siger hun.

Minifleksjob i børnehuse

Tilbage i 2017 startede Odense Kommune et projekt med såkaldte minifleksjob. Her deltog 77 personer i forløbet, hvor de kom i minifleksjob i børnehusene i kommunen. Ruth Lindekilde var én af dem.

- Jeg blev kontaktet af kommunen, som spurgte, om jeg havde lyst til at være med. Så jeg startede i børnehaven i november 2017, hvor jeg var cirka et halvt år, fortæller Ruth Lindekilde.

Opgaven gik primært ud på at hjælpe til, hvor der var brug for hende. Hun stod blandt andet for at rydde op i kælderen, ordne bede på legepladsen og fylde materialer op på toilettet.

- Noget af det, som var positivt ved at være i børnehaven, var, at jeg skulle vænne mig til at møde klokken seks om morgenen. Og jeg er egentlig ikke et naturligt a-menneske, siger Ruth Lindekilde og tilføjer:

- Det var bare dejligt at have noget at stå op til.

Det er snart et år siden, at Ruth Lindekilde (t.v.) havde første arbejdsdag i Odense Golfklub. Det var chefgreenkeeper Jack Rasmussen (t.h.), der var med til at ansætte hende. Foto: Nils Svalebøg

Rengøring i klubhuset

I Odense Golfklub manglede de i foråret 2018 en fleksjobber, som kunne varetage rengøringen i klubhuset 12 timer om ugen. Chefgreenkeeper Jack Rasmussen ringede derfor til Odense Kommune og spurgte, om de mon havde én, som havde lyst til det. Og det havde Ruth.

- Lige fra starten kunne jeg mærke, at Ruth var vant til at arbejde, og at hun ikke var én, som ikke havde lavet noget i mange år. Hun blev ansat og derefter sat ind i de rutiner, vi har - og så har det bare kørt lige siden. Ruth er faldet lynhurtigt ind i det, fortæller Jack Rasmussen.

Odense Golfklub har i alt fire ansatte i fleksjob, og det betyder meget for dem, at de kan være med til at hjælpe personer som Ruth i arbejde.

- Vi gør os faktisk ret umage med at hjælpe samfundet på den måde. Selvfølgelig kan der også være nogle økonomiske gevinster ved ordningen, fordi man som virksomhed får noget af det betalt. Men vi har jo nogle forpligtelser som virksomhed i forhold til at hjælpe, siger Jack Rasmussen og fortsætter:

- Og så kan det generelt være svært at finde nogle, som har lyst til at arbejde 12 timer. Her er det nemmere at finde en i fleksjob, som har lyst. Så på den måde hjælper vi hinanden.

Ruth Lindekilde arbejder i golfklubben mandag, onsdag og fredag fra klokken 06.00-10.00. Og selvom rengøring er et fysisk arbejde, klarer kroppen det alligevel.

- I forhold til at arbejde i en butik så varierer man sine bevægelser meget mere, når man gør rent. Så det er bedre for mig, fortæller Ruth Lindekilde.

Ingen udløbsdato

Nu har Ruth Lindekilde snart været ansat i Odense Golfklub i et år. Og chefgreenkeeper Jack Rasmussen er glad for sit rengøringsteam.

- Der er jo ikke sat nogen slutdato på Ruths kontrakt, så jeg håber da, at hun vil være her i mange år endnu. For jeg er fint tilfreds med hende og vores anden rengøringsmand. De styrer bare klubhuset med hård hånd, siger Jack Rasmussen.

Ruth Lindekilde er også glad for at være i golfklubben, og hun har derfor ikke andre planer på tegnebrættet.

- Jeg synes ikke lige, at fleksjob hænger på træerne, og derfor er det så dejligt at opleve en arbejdsplads som golfklubben, der kan se en fordel ved at have en fleksjobber ansat. Og når man bare kan få timerne til at passe, så fungerer det godt, fortæller Ruth Lindekilde.

Odense Kommunes forløb med minifleksjob i børnehuse er afsluttet i år. Og der er ingen tvivl om, at Ruth Lindekilde ville anbefale forløbet til andre, hvis man valgte at gentage det.

- Jeg var så heldig at være et sted, hvor de gav mig en følelse af, at der var brug for mig, og at de var glade for, at jeg kom. Forløbet var med til, at jeg kom ind i en rutine med at skulle af sted og ikke skulle gå hjemme i den samme trummerum hele tiden, forklarer Ruth Lindekilde og fortsætter:

- Både her i golfklubben og i børnehaven har jeg følt, at der blev sat pris på mig. Og det er jo en dejlig oplevelse.

Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce