Annonce
Odense

Miniature: Den gamle by er til at tage og føle på

Karsten Kjer Michaelsen, museumsinspektør på Odense Bys Museer, udpeger Møntergården på miniauture-modellen af Odense anno 1593 støbt i bronze. Og det er netop ved Møntergården, man kan se de to bronze-modeller. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Miniatureudgaver i bronze af Odense i år henholdsvis 988 og 1593 er nu sat op ved Møntergården.
Annonce

Odense: Der er domkirken, der er åen, og der er Det Adelige Jomfrukloster.

Man kan nu finde, pege på og røre ved steder i det gamle Odense, som findes den dag i dag. Ved Møntergården er to miniatureudgaver i bronze af, hvordan Odense så ud i henholdsvis 988 og 1593, nu sat op.

988-udgaven af Odense er et kvalificeret skøn, der bygger på arkæologiske fund og en enkelt skriftlig kilde, mens 1593-udgaven er mere håndfast og nok den, der vil fascinere mest. Den bygger på den første kendte afbildning af byen: Et kobberstik fra 1593, som er et prospekt af Odense set fra en imaginær bakke syd for byen.

Udsnit af 1593-modellen med Odense Å og den nuværende Eventyrhaven i forgrunden. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Kobberstikket er langt fra korrekt; der er både bygninger på, som var revet ned i 1593, og der er foretaget visse æstetiske forskønnelser. Men det giver et fint indtryk af byen og gadeforløbene, og har været et fremragende forlæg for bronzemodellen, der nu er sat op.

Annonce

Begyndte i Malmø

Historien om, hvordan Odense fik de to bronzemodeller begyndte i Malmø. Museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen så en tilsvarende model i den skånske by og tænkte, at sådan en skulle Odense også have.

Man ved ikke definitivt, om der har været en trækirke i Odense i 988, men forskning og arkæologiske fund tyder på det, så kirken er med på 988-modellen. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Det svenske ægtepar Chatarina og Anders Ödman, der har historiker-baggrund, og deres søn Ludwig Ödman, som er kunstner, har lavet modellen i Malmø, og de blev også hyret til at lave de to i Odense.


Modellerne får kunst og historisk formidling til at gå op i en højere enhed

Anders W. Berthelsen, formand for kunstrådet i Odense


Karsten Kjer Michaelsen og andre fagfolk fra Odense Bys Museer har løbende fulgt med i familien Ödmans arbejde med modellerne for at sikre størst mulig historisk korrekthed.

Odense i 1:1000

De to modeller af Odense i 988 og 1593 måler 120 x 140 cm.

De er lavet i forholdet 1:1000, da det giver en et godt overblik og en rimelig detaljeringsgrad.

Materialet er bronze, som er vejrbestandigt, og faktisk er det sådan, at der kommer vand i modellernes Odense Å, hvis det regner - men dog også i gaderne.

Støbemetoden hedder cire perdue (tabt voks) og består - forenklet fortalt - i, at man laver modeller i voks, som pakkes ind i en fast form. Voksen smeltes og drænes, og i det hulrum, den efterlader, hældes varm, flydende bronze. Når bronzen er afkølet, slås formen i stykker, og det færdigstøbte element frigøres

De 500.000 kr., som projektet har kostet, har Odense Bys Museer først og fremmest fået fra Odense Kunstråd, ligesom Albani Fonden har bidraget. Byrådsmedlem Anders W. Berthelsen (A) er formand for kunstrådet, og han siger om begrundelsen for støtten til de to:

- Modellerne får kunst og historisk formidling til at gå op i en højere enhed.

Annonce

Måske til Eventyrhaven

Modellerne står i Sortebrødre Stræde ved indgangen til Møntergården, men det er meningen, at de på et tidspunkt skal finde en ny placering, og her kan Eventyrhaven være et godt bud, fordi parken passer meget godt med det perspektiv, kobberstikket fra 1593 fremstiller. Og så er det tæt på Nonnebakken og dermed Odenses vikinge-fortid.

I første omgang bruger Odense Bys Museer de to miniature-modeller, der blev sat op i torsdags, meget aktivt. De er nemlig udgangspunkt for forskellige byvandringer og andre sommerferie-aktiviteter for børn og voksne, som museerne har gang i her i sommerperioden. Blandt andet en familie-byvandring hver tirsdag og torsdag kl. 13 med et lille rullende vikingeskib, hvor man går rundt i Odenses vikinge-fortid.

Mere overordnet passer miniature-modellerne perfekt ind i Odense Bys intentioner om at byens fortid ikke kun skal kunne ses på museum, men at byrummet skal inddrages, sådan at man kan vise byhistorien der, hvor den fandt sted.

Det er her, de to miniature-modeller står. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Museernes formidlingschef, Asger Halling Lorentzen, fortæller, at man ved, at turisterne ikke kun er til H.C. Andersen, men også er nysgerrige på Odenses vikinge-fortid, og den nysgerrighed vil man gerne tilfredsstille med en mere synlig formidling ude i byen.

I første omgang står de to miniature-modeller blot som de er, men der er en info-tavle på vej, som klistres op på et vindue bag de to modeller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce