Annonce
Sydfyn

Minedykkere sprænger bomber på flyvrag syd for Langeland: - Det kilder lidt i fusserne

Forsvaret fortsætter med at sprænge bomber ugen ud, for der er mere end bare én bombe på vraget. Foto: Forsvaret
Tirsdag eftermiddag er dykkere fra Søværnets dykkertjeneste i gang med at sprænge bomberne, der er blevet fundet på det amerikanske flyvrag syd for Langeland.

Sydlangeland: For 14 dage siden fandt en flok civile dykkere en nedstyrtet amerikansk flyver fra 1944 af typen B24'er i farvandet ud for Kelsnor på Sydlangeland.

Tirsdag eftermiddag er dykkere fra Søværnets dykkertjeneste i gang med at sprænge bomberne. Den første er allerede sprængt. Det foregår ved at, bomben bliver hævet med en ballon - så bliver bomben flyttet op til 300 meter, hvorfra bomben sprænges.

Det oplyser Lars Møller, orlovskaptajn og chef for Søværnets dykkertjeneste.

- Man kan mærke det en lille smule. Det kilder lidt i fusserne, men det er ikke noget spektakulært, siger Lars Møller, der ringer fra dykkerskibet Søløven.

Forsvaret fortsætter med at sprænge bomber ugen ud, for der er mere end bare én bombe på vraget.

- Vi ved rent historisk, at den her type fly kan have op til ti bomber, Lars Møller, der minimum har fundet syv bomber på flyet.

Bomben, der her er tale om, er formet som en cylinder, som er spids i begge ender. Den er 1,30 meter lang og 35 centimeter i diameter. Og så indeholder den 100-135 kilo sprængstof.

Er det farligt at have sådan en bombe liggende?

- Det er aldrig godt. Det er ikke noget, der sprænger af sig selv. Men vi ønsker hverken, at der ligger miner og bomber og flyder rundt omkring. Så vores opgave i fredstid er blandt andet at sprænge det her. Man skal ikke begynde at lege med den slags, for man ved ikke, om det er armeret eller ej, siger Lars Møller.

Han er glad for at have fået kendskab til bomberne, og opfordrer til, at man henvender sig til Forsvaret, hvis man har kendskab til andre såkaldte ammunitionsgenstande.

- Vi ødelægger ikke dykkernes "sites" - vi gør dem bare "safe", siger han.

Der er pt. dykkerforbud i området.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce