Annonce
Udland

Mindst tre dræbt ved militærkup i Burkina Faso

Kup i Burkina Faso kort inden valg møder fordømmelse. Det kan knække landets ret til demokrati, siger ekspert.

Tungt bevæbnede soldater har slået hårdt ned på protester i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, efter en tidligere spionchef tog magten ved en militærkup torsdag.

Kuppet kommer kun tre uger inden, at Burkina Faso efter planen skulle holde valg og dermed vende tilbage til demokratisk styre et år efter, at præsident Blaise Compaoré blev væltet, da han forsøgte at forlænge sine 27 år ved magten.

Hospitalskilder siger til Reuters, at mindst tre mennesker er dræbt og over 60 såret af skud fra den præsidentielle garde, da demonstranter gik på gaden for at protestere mod militærets magtovertagelse.

I Washington siger talsmanden for Det Hvide Hus, Josh Earnest, at USA "kraftigt fordømmer" ethvert forsøg på at omgå forfatningen og tage magten i landet.

Herhjemme kalder udenrigsminister Kristian Jensen (V) militærkuppet "meget bekymrende".

- Jeg fordømmer på det kraftigste militærkuppet, der sætter transitionsprocessen og vejen hen imod afholdelse af frie og fair valg den 11. oktober over styr, siger Kristian Jensen i en skriftlig kommentar.

- Alle forsøg på at sætte overgangsstyret fra magten samt true fred og sikkerhed i Burkina Faso må fordømmes af hele det internationale samfund, tilføjer han.

Burkina Faso er en vigtig samarbejdspartner for Danmark i Vestafrika. Danmark har et langsigtet udviklingssamarbejde med Burkina Faso, som går tilbage til 1973.

Da befolkningen sidste år gik på gaden i en protest, der endte med afsættelsen af præsident Compaoré, blev det en inspiration for demokratibevægelser i andre afrikanske lande som blandt andet Rwanda og Burundi, hvor mangeårige ledere ligeledes vrider sig for at undgå at overlade posten til andre.

Men med torsdagens militærkup, som også har sendt den midlertidige præsident bag tremmer, er Ouagadougous gader præget af stor uro.

Sten Hagberg, der er professor i kulturantropologi ved Uppsala Universitet og svensk æreskonsul for Burkina Faso, ser militærkuppet som et forsøg på at stoppe en afrikansk revolution.

- Det burkinske folk, som sidste år gennemførte en fredelig revolution, står nu imod en brutal elitestyrke, veltrænet og bevæbnet til tænderne. Billeder og beretninger fra sociale medier forfærder og forskrækker, skriver Sten Hagberg, i en kommentar på svt.se.

Han tilføjer, at det internationale samfund nu må stille sig på det burkinske folks side, så "fortidens fantomer, som nu forsøger at tage magten i Burkina Faso, ikke lykkes med at knække landets ret til demokrati og frihed".

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce