Annonce
Odense

Mindre rengøring i svømmehallerne: - Det giver meget lidt mening i en tid med corona.

Uden for svømmehallernes offentlige åbningstider skal klubberne selv stå for spuling af omklædningsrum og for at sætte bundsuger i bassinerne. Det har alle involverede klubber i ugerne 37 til 41 modtaget undervisning i. Arkivfoto: John Fredy
Som en del af sidste års budgetforlig røg der 12 stillinger blandt personalet i byens svømmehaller. Det kan ses - og lugtes - siger klubformand. DGI ønsker driftsaftale med kommunen.
Annonce

Odense: Omklædningsrummene lugter af tis, og klubmedlemmerne undrer sig over, at man sparer på rengøring i disse corona-tider.

Da By- og Kulturudvalget sidste år i forbindelse med vedtagelsen af 2020-budgettet skulle finde 79 millioner kroner, kom det blandt andet til at udmønte sig i besparelser i svømmehallerne. Der blev fyret 10 personer og nedlagt to stillinger blandt teknisk personale, livreddere og billetpersonale.

Besparelserne betyder blandt andet, at klubberne efter offentlig åbningstid selv skal stå for spuling af omklædningsrummene og isætning af bundsuger i bassinerne. Den nye virkelighed har så småt indfundet sig og forventes at være fuldt funktionsdygtigt fra næste uge.

Og det frustrerer Christian Heyde-Petersen, formand i svømmeklubben Frem, der har omkring 1700 medlemmer.

- Vi er alle skatteydere i kommunen, så der er ikke nogen af os, der er interesserede i, at kommunen kaster om sig med penge. Vi vil gerne hjælpe, men det her er gået over gevind, siger han og fortsætter:

- Vi har at gøre med en kommune, der med den ene hånd giver os tilskud efter Folkeoplysningsloven og med den anden hånd fjerner rengøring, så vi skal bruge penge på kommunale opgaver. Det virker lidt Ebberød Bank-agtigt.


Vi har at gøre med en kommune, der med den ene hånd giver os tilskud efter Folkeoplysningsloven og med den anden hånd fjerner rengøring, så vi skal bruge penge på kommunale opgaver.

Christian Heyde-Petersen


Annonce

Lugter af urin

Christian Heyde-Petersen har bedt medlemmerne dele deres erfaringer med ham. Og her tegner der sig tre overordnede frustrationer.

For det første lugter der af urin i omklædningsrummene. Og det er ikke noget, klubberne selv kan gøre forfærdelig meget ved. De må nemlig - rent juridisk - ikke bruge rengøringsmidler. De må spule med vand, men det er ikke altid tilstrækkeligt.

For det andet oplever medlemmerne det som et tryghedstab, at der ikke er personale til stede. Hvis alle ligger og svømmer, hvem holder så øje med, hvem der kommer ind og hvorfor, spørger formanden.

- Det kan godt være, at de, der var der før, gik rundt i shorts og undertrøjer, men det gav en tryghed.

Endelig er der en undren over, at man i en tid med corona, hvor man skal have mundbind på i bussen og holde afstand, skærer ned på rengøringen i en svømmehal.

- Det giver meget lidt mening i en tid med corona. Jeg synes, man med rette kan spørge, om det er lige nu og her, det er smart at skære ned på rengøringen, siger Christian Heyde-Petersen.

Annonce

Bør være en driftsaftale

Ifølge DGI’s direktør Hans Sørensen må man i henhold til Folkeoplysningen ikke pålægge klubberne ansvaret for rengøring af kommunale faciliteter. Det er, som direktøren siger, ikke sikkert, at det er det, kommunen har gjort.

- Men DGI’S holdning er, at hvis man i praksis skal påtage sig opgaven, skal det basere sig på en driftsaftale, så man kan honorere dem, der varetager opgaven.

Hans Sørensen mener, at det er fuldt ud rimeligt, at foreningerne hjælper til, men arbejdet bør godtgøres. Og den markering har DGI givet udtryk for og afventer i øjeblikket næste møde i det såkaldte Folkeoplysningsudvalg, hvor der både er kommunale repræsentanter og foreninger til stede.

Christian Heyde-Petersen anslår, at det årligt vil koste klubben omkring 200.000 kroner at varetage de nye funktioner. Penge, man egentlig ikke har, siger han. Men så kan det blive nødvendigt at hæve kontingentet.

- Det er et ressourcetræk uanset hvad. Før lå det hos kommunen. Nu lægger man det så hos klubberne. Og vi kan enten bede de frivillige om det, og så har vi nok ikke dem særlig længe, for jeg tror ikke, at nogen går ind i foreningsarbejde for at spule omklædningsrum. Eller også kan vi betale dem for det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce