Annonce
Assens

Mindre partier klar til at udfordre loven: - Dybt urimeligt, at vi får tildelt en sum, som vi måske slet ikke må bruge

Assens Byråd er klar til budgetforhandlingerne, som starter torsdag og forventet slutter fredag. Foto: Daniel Kofoed
Onsdag aften behandlede politikerne i Assens Byråd forvaltningens oplæg til budget 2021-2024. Tordag og fredag er der dømt politiske forhandlinger, hvor man forventer at indgå et budgetforlig.

Assens: Torsdag morgen starter de politiske forhandlinger om næste års budget, hvor et forventet overskud på 60-65 millioner kroner skal fordeles.

Det var derfor nogle politikere i forholdsvis godt humør, der onsdag aften under byrådsmødet nikkede ja til 1. behandlingen af budgetoplægget fra forvaltningen.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) fremhævede, at udgangspunktet for forhandlingerne var 100 millioner kroner bedre end sidste år, hvor man skulle finde massive besparelser.

Annonce

Det er både torsdag og fredag, at der er politiske forhandlinger, og en af dem, som glædede sig, var Socialdemokratiets Sara Baaring.

- Vi har stået her rigtig mange gange før, hvor vi har fundet store summer. Nu har talen en anden karakter, bemærkede socialdemokraten.

- Når man læser de mange og rigtig gode høringssvar, er det tydeligt, at den nære velfærd er under pres, og det forebyggende arbejde er skåret ind til sokkeholderne. Øverst på dagsordenen står den nære velfærd, og vi er meget interesseret i at få skabt gode rammer for dem, der har holdt for de sidste mange år. Det er borgernes tur nu, mente Sara Baaring blandt andet.

DF vil sprænge rammerne

Venstres Pia Offer Madsen bakkede i det store hele sin socialdemokratiske byrådskollega op, og flere havde ros til forvaltningens budgetoplæg - herunder DF's Henrik Thulesen Dahl.

Han fremhævede, at man blandt andet har fremskrevet udgifterne til et stigende antal ældre i fremtiden. Han skældte dog ud på den såkaldte serviceramme, hvor Assens-politikerne ifølge ham kun kan få lov til at øge serviceniveauet med 20 millioner kroner på trods af, at man har et forventet overskud på det tredobbelte.

- Det accepterer vi ikke, og vi mener ikke, at vi skal lade os begrænse af en teknisk ramme udmålt af KL, sagde Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Han skitserede, at man skulle bruge helt op mod 51 millioner ekstra på ældreområdet for at hæve kommunens placering fra bunden til et sted midt på skalaen, når det kommer til ældrepleje.


Vi skal prioritere den nære velfærd, men vi er som flere andre kommuner udfordret på budgetloven. Det er dybt urimeligt, at vi får tildelt en sum, som vi måske slet ikke må bruge.

Kaj Alstrup (Ø)


En del af Venstres gruppe i snak inden byrådsmødet. Foto: Daniel Kofoed

SF's Mogens Mulle Johansen var også optimistisk forud forhandlingerne - og lagde vægt på, at man ikke står i samme situation som andre kommuner.

- Der er nogle kommuner rundt omkring, der skal spare, selv om de får tilført over 80 millioner kroner. Den situation er vi ikke i, fordi vi har gjort vores hjemmearbejde de senere år, sagde SF'eren, der advarede mod at bruge løs af næste års overskud.

Annonce

Ø: Dybt urimeligt

Enhedslisten var på linje med Dansk Folkeparti i forhold til at udfordre budgetloven, der sætter begrænsning på i forhold til, hvor mange penge kommunerne må bruge ekstra på serviceniveauet.

- Vi skal prioritere den nære velfærd, men vi er som flere andre kommuner udfordret på budgetloven. Det er dybt urimeligt, at vi får tildelt en sum, som vi måske slet ikke må bruge, kritiserede Kaj Alstrup (Ø).

De Radikales Poul Poulsen mente, at det var vigtigt at holde fast i, at man afsætter 20 millioner kroner til mere drift, 20 millioner kroner til ekstra anlæg samt 20 millioner kroner som en slags buffer til udforudsete ting, der måtte opstå hen ad vejen.

Han ærgrede sig over processen, som har været en smule omvendt i år, da man først sent har kendt til kommunens økonomi på grund af forhandlinger om udligningsreformen samt økonomiaftalen mellem staten og kommunerne.

- Der er kommet en masse ønsker ind fra højre, som ikke har været politisk behandlet. Det dutter ikke, at vi tager nogle løse ønsker ind fra højre - vi skal have ændret processen på området sådan, at vi får en tidsfrist til, at man kan sende blokke ind, som er politisk behandlet - ellers bliver det for tilfældigt, mente Poul Poulsen.

Der er lagt op til, at byrådet 2. behandler næste års budget 30. september, mens kommunen afholder borgermøde om budgettet 8. oktober.

Her flere fra den socialdemokratiske gruppe i Assens Byråd. Foto: Daniel Kofoed

Ingen sparekniv i år

I løbet af foråret blev forvaltningen bedt om at finde spare- og effektiviseringsforslag for 15 millioner kroner, da man oplevede budgetoverskridelser på blandt andet social- og sundhedsområdet.

Kataloget blev senere trukket i land, men området er fortsat udfordret.

Totalopfølgningen i juni viste, at kommunen samlet står til at komme ud af 2021 med et plus på 15 millioner kroner. Det skyldes primært en stram styring af midlerne, ubrugte puljer, ubesatte stillinger, færre børn end forventet i dagtilbuddene samt corona-krisen, der på dele af forvaltningen har haft en positiv effekt på økonomien.

Når man lægger det forventede overskud oveni de ekstra midler, man får via udligningsreformen samt fra økonomiaftalen mellem kommunerne og staten, står Assens Kommune til at lande et overskud på 60-65 millioner kroner.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Stor mangel på ambulancereddere: Odense er hårdest ramt

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Middelfart

Konservativ byrådskandidat i debatindlæg: Lad os få en rundkørsel til kendt uheldskryds

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Sport

Kontroversiel kineser trak sig: Axelsen får træningsmakker som ny modstander i Odense

Annonce