Annonce
Assens

Mindre opgaver giver flere frivillige

- Folk vil gerne være frivillig til store events, men helst ikke som formand eller kasserer i en forening, siger Mikkel Nørtoft Magelund, leder af Bredde & Motion, DIF Udvikling. I 2013 var der over 200 frivillige til Frøcup i Aarup. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Foreningslivet er synonymt med mennesker, der arbejder frivilligt for noget, de brænder for. Men nogle foreninger oplever, at det kan være en udfordring at skaffe den nødvendige frivillige arbejdskraft for at foreningen kan køre gnidningsfrit. Det kræver den rigtige strategi, hvis en forening skal lykkes med frivilligheden.

- Det er egentlig paradoksalt, at der er flere frivillige end nogensinde, men alligevel hører vi fra foreningerne, at deres største udfordring er at skaffe frivillige, siger Mikkel Nørtoft Magelund, leder af Bredde & Motion, DIF Udvikling (Danmarks Idrætsforbund).

- Men årsagen er nok, at folk er frivillige på en anden måde end tidligere, siger han.

Han mener, at folk i dag gerne vil være frivillige i en afgrænset periode. Det betyder, at der for eksempel kan være masser af frivillige hjælpere til store arrangementer eller i "den gode sags tjeneste", mens det kniber mere med at få besat de faste poster i en forening.

- Det er vanskeligere at få nogle til at være formand eller kasserer, fordi det er et kontinuerligt arbejde, som tager meget tid over en længere periode, siger Mikkel Nørtoft Magelund.

Herunder kommer han med nogle gode råd til de foreninger, der har en udfordring med at skaffe og ikke mindst fastholde frivillige.

Annonce

1. Lav en strategi

Mikkel Nørtoft Magelund opfordrer foreningerne til at lave en strategi for, hvordan og hvornår man rekrutterer frivillige. Pressefoto: DIF

- Vi ser en tendens til, at vores KFUM-forbund er rigtig dygtige, fordi de arbejder med en målrettet strategi, hvor de rekrutterer unge frivillige, og på den måde sørger for at etablere en fødekæde af frivillige, så der altid er nogle til at tage over, hvis andre stopper. Det handler om at udvikle ledere og om at få folk ind i foreningen tidligt, for vi ser, at den almindelige frivillige person bliver ældre og ældre.

- Det handler altså om at sikre den her fødekæde, det kræver en strategi for, hvornår man skal ud at rekruttere nye frivillige, og hvordan man gør det.

- Som frivillig skal man stille og roligt komme ind i foreningsdriften, så man også får lyst til at bidrage mere. Jeg tror ikke på, at man får en person udefra til at komme ind og tage opgaven som kasserer som det første.

2. Beskriv og fordel opgaverne

- Jeg er sikker på, at der er mange derude, som gerne vil være frivillige, problemet er, at de fleste mangler viden om, hvad det kræver, og det holder folk væk.

- Derfor er det vigtigt, at man som forening får formuleret præcist, hvor mange timer de enkelte opgaver kræver, men også hvilke kompetencer der er gode at have til lige netop de opgaver. Folk skal se, at de kan bidrage.

- Derudover kan det i høj grad være en god idé at fordele opgaverne på flere hænder igennem for eksempel et udvalg. Det er nemlig enormt sårbart, hvis det kun er formanden og kasseren, der tager sig af alle foreningens opgaver, for de risikerer at gå død i det.

- Det hjælper at gøre folk til frivillige indenfor mindre opgaver.

3. Anerkend den gode indsats

- Det at være frivillig giver enorm energi, især hvis man også bliver set og anerkendt.

- Hvis man som forening ikke anerkender den gode indsats, så ender det med, at de frivillige kører sur i det, og så mister man dem.

- Det kan man for eksempel gøre ved at holde årlige prisfester, hvor man hylder spillere, trænere og andre omkring foreningen, eller man kan gøre det i dagligdagen gennem Facebook-opslag, hvor man fremhæver indsatsen hos en træner. Det skal ikke nødvendigvis være for gode sportslige resultater, det kan også være for at skabe et godt sammenhold eller et godt regnskab. Det kan også være forældre, der kommer med en lille gave eller et kort om den betydning, man som frivillig har for deres børn.

- Og så skal man huske, at det også kan være en anerkendelse, hvis man tilbyder sine frivillige noget ekstra uddannelse eller lignende, som de kan bruge både i forbindelse med foreningsdriften men også i deres hverdag.

- Det er typisk ikke lønnen, der tæller, men det at gøre noget godt for andre.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce