Annonce
Fyn

Mindre kontorer, men mere plads til at mødes: Her er de vigtige rum i Nyt Sund

Koblingszonen, som er hjertet i Nyt Sund, skyder i disse uger op fra jorden. Flere bygninger kommer til i den kommende tid, så man til sidst kan gå under tag hele vejen fra Nyt OUH til universitetet. Foto: Vejdirektoratet
Forbedrede muligheder for at forske, tillære sig ny viden og træne færdigheder er det, lokalerne i Nyt Sund giver de studerende og ansatte på SDU og OUH.
Annonce

Anne Kathrine Overgaard, kontorchef for eksterne projekter på Syddansk Universitet, Ole Skøtt, dekan på det sundhedsvidenskabelige fakultet på SDU, og Kim Brixen, lægelig direktør på OUH, udpeger her nogle af de vigtige lokaler i Nyt Sund.

1 Forskningslaboratorier

En hjørnesten i Nyt Sund er de nye, forbedrede og forskellige typer af forskningslaboratorier, som bliver bygget, fortæller Anne Kathrine Overgaard.

- Der er selvfølgelig dem, hvor en forsker laver hovedparten af sit arbejde, men der er også forskellige ekstra laboratoriefunktioner, som vi kalder core-faciliteter. Det vil sige, at det er fælles specielle laboratorier, som ikke bare er en gruppes laboratorier, men er nogle, man bruger i fællesskab på tværs af institutionerne.

- Tankegangen er, at vi ikke alle sammen skal have vores eget atomkraftværk. Vi bruger tingene sammen, så vi får mest ud af pengene og kvadratmeterne. Og når man mødes, kommer man også til at snakke lidt sammen.

2 Færdighedslaboratoriet

De medicinstuderende og de uddannede læger får efter flytningen til Nyt OUH bedre mulighed for at øve sig på dukker, fordi der her vil være et bedre færdighedslaboratorium.

Og det glæder Kim Brixen.

- I dag har vi færdighedslaboratoriet anlagt i nogle lokaler, der var til andet brug, så de er ikke byggede til det formål. Der har vi færdighedslaboratorium for studenter og et for uddannede læger. De bor hver deres sted. I det nye kommer de til at være fælles i Koblingszonen, og det kommer til at være væsentligt bedre lokaler. Det er en af de ting, man vil kunne se, og hvor det bliver mere imponerende.

3 Kontorer og mødelokaler

Forskning forudsætter ikke kun laboratorier af forskellig art, men også rum, hvor man kan vende sine ideer og data, og rum, hvor man kan bearbejde data.

Derfor bliver der bygget både mødelokaler og kontorer.

- Et af vores koncepter i Nyt Sund har været, at vores enmandskontorer er krøbet fra en almindelig standard på 12 kvadratmeter til ni kvadratmeter. De tre gange x antal kvadratmeter er ikke sparet væk. De bliver brugt til mødelokaler og til fællesarealer, så vi får mulighed for at øge vidensdelingen.

- Hvis man sidder inde i en lille celle for sig selv, så sker der ikke det samme, som hvis man får mulig for at sidde tættere sammen med kollegaer og have en mere uformel snak. Det er noget af det, vi gerne vil optimere i Nyt Sund-kulturen, siger Anne Kathrine Overgaard.

4 Koblingszonen

Der bliver ekstra højt til loftet i Koblingszonen i Nyt Sund. Illustration: Medic OUH

Hjertet i sammenbygningen af Nyt OUH og SDU bliver Koblingszonen. Her er der åbent til loftet i tre etagers højde, og her smelter de to institutioner sammen.

- Hvis man går til højre, kommer man hen til Dialogen, hvis du går lige ud, går du ind i SDU’s auditorium, og hvis du går til venstre, går du ind i OUH’s auditorium. Så det er lavet til, at det kan være et mødested, hvor der også kan være forskellige aktiviteter eller events, fordi der er rum til det, siger Anne Kathrine Overgaard.

Ole Skøtt fortæller, at de to institutioner spejler hinanden rummæssigt op til Koblingszonen.

På SDU-siden i form af forskningslaboratorier, hvor der arbejdes med celler og molekylære ting, og andre laboratorier til basale fag, mens man på OUH-siden planlægger at placere blandt andet den biokemiske afdeling i den ende.

- I selve koblingszonen har vi nogle auditorier, og på OUH-siden ligger der også auditorier og læringsområder, hvor man har færdighedslaboratoriet og sådan noget som kan fungere med hinanden. Vi har tænkt på hinanden, da vi har lavet den plan, siger Ole Skøtt.

5 Dialogen

Der er skelet til det naturhistoriske museum Darwin Centre i London med etableringen af Dialogen. Som navnet antyder, er det lavet til formidling og vidensdeling, og via skærme i rummet kan man eksempelvis følge med i en operation på sygehuset eller et forsøg i et laboratorium.

- Dialogen understøtter, at man kan holde tværgående møder, at man kan invitere borgere, patientforeninger, eller hvem det nu en måtte være indenfor for at styrke dialog.

- Folk er interesserede i det her (Nyt Sund, red.), og vi er interesserede i at få folk tættere på vores forskning. Vi er interesserede i at gøre det relevant og vedkommende og få deres bidrag. Rigtig mange af forskningsprojekterne på Sund involverer jo på en eller anden måde helt almindelige mennesker, der giver en eller anden form for data eller viden ind i forskningsprojekterne. Derfor er det vigtigt for os, at vi også er åbne og vil give feedback, siger Anne Kathrine Overgaard.

6 Studiezoner

Naturligvis er der også tænkt på at skabe et studiemiljø i Nyt Sund.

- Vi får nogle gode studiezoner, hvor de studerende også kan møde hinanden, så de ikke bare sidder derhjemme hver for sig, men kan mødes og diskutere deres stof og det, de læser. Det er noget, vi ved, de har stor fornøjelse af.

- Det kommer til at betyde rigtig meget for vores studerende, for de kommer tættere sammen, og det kommer til at føles på en anden måde, fordi vi kan give et bedre studiemiljø, end vi kan give dem i dag, hvor de farer lidt frem og tilbage mellem bygningerne i Winsløwparken, fortæller Anne Kathrine Overgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Annonce