Annonce
Indland

Mindre fedt i blodet forlænger livet

Pas på fedt, sukker og alkohol, for det øger fedtet i blodet. Lav koncentration kan give tre ekstra leveår.

For første gang kan forskere påvise en klar sammenhæng mellem et lavt indhold af fedt i blodet og nedsat dødelighed.

Det er forskere på Københavns Universitet og Herlev Hospital, der i et nyt studie dokumenterer, at mennesker med en lav koncentration af fedt i blodet i gennemsnit lever tre år længere end mennesker med høje koncentrationer af såkaldt "almindeligt blodfedt".

Undersøgelsen er baseret på blodprøver fra københavnere og er publiceret i det amerikanske tidsskrift Clinical Chemistry.

Til grund for resultatet ligger befolkningsstudiet Østerbroundersøgelsen, der gennem 24 år har fulgt 14.000 deltagere med blodprøver.

På den baggrund kan forskerne se, at testpersoner med lave koncentrationer af triglycerid i blodet har 41 procent lavere risiko for at dø end testpersoner med højere niveauer.

- Ved hjælp af epidemiologiske undersøgelser kombineret med genetisk analyse har vi vist, at arveligt lave niveauer af triglycerider i blodet i sig selv øger levetiden, siger Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen, hvoraf størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Fedtstofferne fungerer primært som energireserver for kroppen.

Et højt niveau af triglycerider i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

- Observationsstudier har indikeret en sammenhæng, som vi nu underbygger med studier af arveanlæg. Der er altså endnu en god grund til at begrænse indtagelsen af fedt, sukker og alkohol, siger Børge Nordestgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce