Annonce
VEJLE

Mindre druk, bedre ungdomsliv - og rygestop her og nu: Landmanden Peder er på rette hylde, når han kæmper for vejlensernes sundhed

Peder Hummelmose (V) er landmand og vant til at have jord under neglene - men rent politisk er det folkesundheden, han brænder for. Arkivfoto: Mette Mørk
Peder Hummelmose fra Venstre glæder sig over endnu en gang at være endt på den rette hylde. Han ser frem til en god byrådsperiode og har allerede fra start tårnhøje ambitioner for området, der under corona-pandemien er blevet et af de vigtigste områder i Vejle Kommune.

Vejle: Bare fordi man i sit daglige arbejde har jord under neglene, betyder det ikke, at det er det, man brænder for i byrådssalen.

Sådan er det for Peder Hummelmose fra Venstre, der til daglig er landmand i Gårslev.

Han blev valgt til Vejle Byråd allerede i starten af nullerne og sad fra 2010 frem til 2017 som formand for teknisk udvalg. Men faktisk var det slet ikke det område, han brændte for.

Annonce

- Teknisk udvalg er et spændende udvalg, men der er en idé om, at når man er landmand, så skal man som politiker sidde i teknisk udvalg. Det er det, alle andre tror, man helst vil. Men det vil jeg gerne gøre op med, siger politikeren.

De nye formænd

  • Vi er landet i 2022 - og en række af Vejle Byråds faste udvalg har fået nye formænd og -kvinder. Andre har beholdt de hidtidige formænd.
  • I den kommende tid taler Vejle Amts Folkeblad med de nye forpersoner og fortæller om de udfordringer, de står over for, og de løfter, de giver eller har givet vælgerne.
  • Tidligere har vi bragt interviews med Martin Sikær (S), Gitte Frederiksen (V), Dan Arnløv Jørgensen (K) og Lone Myrhøj (SF). I dag fortæller Peder Hummelmose (V) om sine ambitioner i sundheds- og forebyggelsesudvalget.

Han tog opgøret allerede i 2017, da han trådte ud ud af de kommunale samtaler om huller i vejene og manglende cykelstier og i stedet blev formand for det udvalg, der kommer tættest på borgernes helbred: Nemlig sundheds- og forebyggelsesudvalget.

Peder Hummelmose, formand for sundheds og forebyggelsesudvalget

  • Medlem af byrådet siden januar 2002, efter han blev valgt ind ved kommunalvalget i 2001. Først i Børkop Kommune og efter kommunesammenlægningen i Vejle Kommune.
  • Har været formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget siden 2017.
  • Født og opvokset i Gårslev, hvor han i 1997 overtog sin fødegård. Han er gårdejer og uddannet landmand fra Hammerum Landbrugsskole. 
  • Gift med Bodil Hummelmose. Parret har tre døtre - Maria på 32 år, Kathrine på 29 år og Anne Sofie på 25 år. 


- Jeg er endt på den helt rette hylde. Jeg vil gerne gøre en forskel for mennesker, siger Peder Hummelmose og tilføjer:

- Det er jo ikke, fordi det ikke er spændende at arbejde med det, de arbejder med i teknisk udvalg, men jeg brænder måske bare mere for noget andet. Jeg er social og vil gerne gøre en forskel for folk, siger han til Vejle Amts Folkeblad.

Derfor er han også glad for igen at kunne indtage posten som formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget i den nye byrådsperiode.

Sundheds- og forebyggelsesudvalget

  • Udvalget har fokus på at optimere borgernes trivsel og generelle sundhed og har opgaver inden for fem forskellige områder, der alle berører borgernes sundhed. Udvalget samarbejder med Region Syddanmark om nogle helt centrale områder og har medfinansiering af forskellige sundhedsydelser. 
  • Udvalget har blandt andet ansvaret for: Sundhedsfremme og forebyggelse, samt tandpleje, genoptræning og rehabiliterende sundhedskurser. 
  • Det årlige driftsbudget lyder på 591 millioner kroner.

Han ser frem til et bredt samarbejde og til at byde fire nye udvalgsmedlemmer velkommen.

- Jeg vil gerne lave helhedsløsninger, og det får vi ikke ved at køre med et snævert flertal, siger han.

1 Der skal styr på ansættelserne

Det er ingen hemmelighed, at udfordringerne med at skaffe personale til de mange velfærdstilbud i hele landet også er nået til Vejle. Det er ifølge udvalgsformanden et af de første steder, det nye udvalg skal sætte ind. 

- Vi er udfordret personalemæssigt, og det er ikke kun på seniorområdet. Det gælder også inden for sundhed og forebyggelse, og det skal løses, fortæller formanden. 

For at få løst rekrutteringsudfordringerne skal der fokus på uddannelserne og på de arbejdspladser, der er. Sidstnævnte mener formanden dog, at der allerede er kommet styr på. 

- Tilfredsheden i "sundhed og forebyggelse" er den højeste i hele kommunen, og det kan man jo mærke hele vejen ned fra leder til patient. De gode arbejdspladser har vi, nu skal vi bare have dem vist frem, forklarer Peder Hummelmose (V). 

Samtidig håber udvalgsformanden også at kommunen kan få gavn af de udlændinge, der ifølge flere medier går rundt og venter på svar på, hvorvidt de må arbejde i den danske sundhedssektor. 

- Ellers bliver det et langt og sejt træk med at få nok til at tage uddannelserne, siger han. 

2 De unge skal drikke mindre - og helst slet ikke

Noget, der ligger Peder Hummelmose på sinde, er alkoholindtaget blandt de unge. Derfor håber han, at han kan være med til at ændre på mindsettet omkring alkohol, så de unge måske begrænser deres indtag, ligesom de har gjort med cigaretterne.

- Jeg ved godt, at der er nogen, der i sjov siger, at vi er et tørstigt folkefærd i Danmark, og at det er årsagen til, at vi drikker meget. Men vi er det land i verden, der drikker mest alkohol per indbygger, og det skal vi have gjort noget ved, siger udvalgsformanden. 

Derfor vil han arbejde for nogle tiltag, der skal gøre det mere attraktivt at være ædru, selvom man er ung. 

- Jeg har hørt om et projekt i Gentofte, hvor man holder alkoholfri is-disko, og det er en kæmpe succes. Det behøver ikke nødvendigvis at være på is, men hvis vi kunne udvikle et koncept, hvor det er sjovt at holde fest uden alkohol, så er vi kommet langt, siger Peder Hummelmose. 

Hans ambition er, at de unge mennesker venter med at drikke, til de bliver ældre. 

- Hvis vi kan flytte starten, til de er 20, så er det ikke sikkert, at der er lige så mange, der overhovedet starter, forklarer han. 

3 Han vil kontakte sørgende under 65 år

Det er vigtigt, at borgerne bliver grebet, når de er allermest sårbare, fastslår udvalgsformanden. Derfor vil han kæmpe for, at loven bliver lavet om, så Vejle Kommune må kontakte borgere under 65, der mister en af deres nærmeste. 

- Vi er lykkedes med at få et nationalt sorgcenter til Vejle, der også har tilbud til unge og børn, men hvis en 40-årig mister sin ægtefælle, så kan det få en række andre konsekvenser, hvis nu der både er børn og et arbejde, der skal passes, forklarer han. 

Derfor skal det være lettere at række ud, når det bliver svært. Både for at hjælpe borgerne, men også for at hjælpe kommunen.

- Det kan blive en stor udgift, hvis borgerne bliver slået ud af et dødsfald, og det er noget, vi skal have løst, siger formanden. 

4 Unges mentale helbred

- Der er alt for mange udfordringer med unge menneskers mentale helbred, som vi ikke har løst endnu, siger Peder Hummelmose.

Han fortæller, at han og resten af udvalget blev chokerede, da de for fire år siden modtog regionens resultater af en trivselsundersøgelse. 

- Vi så, at knap 22 procent af unge piger ikke følte, at de slog til, selvom målet var, at det tal "kun" måtte være på 16 procent. Det er jo i sig selv en falliterklæring at synes, at det er okay, at en ud af seks unge piger ikke har det godt psykisk, forklarer udvalgsformanden. 

Derfor vil han undersøge, hvordan kommunen kan hjælpe de unge mennesker med at få det bedre: 

- Jeg vil arbejde rigtig hårdt på, at vi alle sammen føler, at vi slår til, og at vi accepterer, at vi er gode nok, som vi er. Der er blevet pisket en stemning op, hvor det er let at falde ved siden af, forklarer han. 

5 Ingen ventetid til kurser

Det kan ikke nytte noget, at man ikke kan komme på et rygestopkursus, når man er klar til at stoppe med at ryge.

Derfor skal ventetiderne til de kommunale kurser fjernes, så folk ikke falder fra, fordi de mister motivationen, mens de venter. 

- Man skal kunne komme på et kursus, når man er klar til at komme på kursus, og ikke først, når der er plads på holdet, fastslår udvalgsformanden. 

Samtidig skal kurserne bredes mere ud i samarbejde med sygehusene, så borgerne får tilbudt kurserne, når de er inspirerede til at ændre deres livsstil.

- Vi har oplevet, at det er lettere at få folk i tale, når de er på vej hjem fra sygehuset. Vejle Sygehus er landets bedste mellemstore sygehus, og i samarbejde med sygehuset skal vi blive endnu bedre til at tilbyde kurser, når folk er klar til at arbejde på et bedre liv, siger han. 

Det kan imidlertid først komme på tale, når ventetiden er væk, understreger Peder Hummelmose. 

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

Annonce